內地生來港升學原因

內地生來港升學原因 E-mail 此主題給朋友

網上睇到呢位內地生話揀香港留學原因純粹因為香港讀書平,咁愛國唔返大灣區做野?

熱賣及精選

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 rrchow1988 於 2019-10-8 08:50 PM 發表

網上睇到呢位內地生話揀香港留學原因純粹因為香港讀書平,咁愛國唔返大灣區做野?
咁點解唔係大陸讀呢?

理由只有一個

香港搞革命既8間大學 係全球都公認其學歷

大陸? 比錢都買到啦 張沙紙 根本冇人信

無所謂喇,自我感覺良好未得囉,跌落地都拿返沙嗎!

回覆 引用 TOP

我孩子都唔係香港讀,唔夠香港學生叻,無得讀,只有去英國讀埋九流大學,無辦法!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 rrchow1988 於 2019-10-8 08:50 PM 發表

認真答:
1. 大陸考研好難考. 考到既去左北大清華復旦中科大之類啦. 考唔到就自然用錢解決冇master讀既問題.
2. 所以美英呢類教育產業化左既國家, 都好多大學開左一大堆taught master來搵銀. 香港都唔例外.
3. 講價錢, 香港讀master真係平過英美之類. 當然, 都可以話係因為香港堆uni唔夠英美top既好, 所以就要平番D吸引客戶.
4. 讀完香港既大學, 番大灣區做野其實一樣好好用. 應該唔夠北清之類打, 但係絕對唔會差過中山之類既大學. 畢竟嶺南地區好既大學, 大部份其實都係香港.

回覆 引用 TOP

大陸學生讀書叻香港學生,真的是笑話 ask for the moon

回覆 引用 TOP

引用:

因為要張老豆D汚漕黑金帶來港,買資產洗買錢。所以大6一個電話,佢可以即時過一千幾百萬俾人。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Bunryuu 於 2019-10-9 12:43 PM 發表

咁點解唔係大陸讀呢?

理由只有一個

香港搞革命既8間大學 係全球都公認其學歷

大陸? 比錢都買到啦 張沙紙 根本冇人信
點解咁多香港人去大陸讀、去台灣讀?

香港教育真金不怕洪爐火

很喜歡這熱熱鬧鬧、七咀八舌的地方。

是知識、觀點、靈感.... 集思廣益的泉源

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 87er 於 2019-10-11 05:08 PM 發表

點解咁多香港人去大陸讀、去台灣讀?
因為大陸uni又平(學費生活費)又易入(港澳僑胞申請有優惠)
對於香港書讀得麻麻地,屋企又冇錢去外國讀既學生黎講係一個相當唔錯既選擇。

P.S. 台灣就換左係又平,大學又多(所以唔難入)

回覆 引用 TOP

樓主如果先了解為什麽香港學生要到外地升學,相信就會知道內地生為什麽要到香港升學!情況大同小異。

回覆 引用 TOP

又認真答下。
內地大學本科畢業,競爭好大,而且好多工種,碩士畢業係最低消費,例如卷商投行部,資産管理部等。所以好多人要去考硏,或保送,完全係爭崩頭的,因為目標大學太少!例如某資管,聲稱自己買工85%碩士以上學歷,而且50%以上清北復交,如果想入呢類,入唔到四大碩士,就已經輸大半,要考慮出國了,反而港生就算入到四大碩士,其他都唔會夠土豹打,所有回國讀會輸地利。

內地生來港讀碩士,反而競爭力比土豹強得多,內資請內地生,外資又係請內地生,如果你係內地生,為什麽要留在內地爭餐死,而唔去香港,易得多!

回覆 引用 TOP

引用:

我给你提供另一个数据,香港每年约10万名高中毕业生,2019年有1万人报考内地大学。
也有很多香港学生报考985,211,你怎么解释

引用:
原帖由 後不見來者 於 2019-10-17 01:14 AM 發表

我给你提供另一个数据,香港每年约10万名高中毕业生,2019年有1万人报考内地大学。
也有很多香港学生报考985,211,你怎么解释
希望你回覆前可以睇清楚內容,如果你想討論香港學生到內地升學既情況,請你另外開post。宜家討論既係點解會有內地生選擇來港升學,但又對香港諸多不滿,然而佢地畢業後會選擇繼續留港工作,言行並不一致,很好奇點解佢地要咁委屈自己留係香港生存。

29 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。