[疑問求助] 日立變頻兩匹 滴水問題

日立變頻兩匹 滴水問題 E-mail 此主題給朋友

今日開咗 30分鐘 set咗室內溫度20度 發現 出風口 滴水 打開室內機殼 發現 唔到 有鼻水阻塞問題 ,有好多倒汗水 係銅喉出面,懷疑滴唔到落水槽度 沿著膠由冷氣機外殼流出, 部機剛剛用咗一年 請問大家有冇以下情況,謝謝

熱賣及精選
應該多塵塞咗

你拿曬隔塵網落來,用粉紅色,類似藍威寶既清潔劑噴“冷卻葉的去水位幾下,然後最少1個鐘頭完全唔好開機,然後就 應該可以排走積聚的塵埃,然後就應該唔再塞住漏水

引用:
原帖由 鬼屋肉肉山頭 於 2019-10-8 10:19 PM 發表

應該多塵塞咗

你拿曬隔塵網落來,用粉紅色,類似藍威寶既清潔劑噴“冷卻葉的去水位幾下,然後最少1個鐘頭完全唔好開機,然後就 應該可以排走積聚的塵埃,然後就應該唔再塞住漏水 ...
師兄,你好,但成個水槽都冇水,同埋 隔塵網每個月都洗,冇乜塵

排c oi I無麈
銅c o i I必定有盗汗水
無盗汗水即部機不凍

膠壳位無理由有盗汗水
銅喉盗汗水跌中東西
水走錯位

您個回風塵多到塞死,買支蓋水洗左佢,反正您都識拆

引用:
原帖由 alexwon2017 於 2019-10-9 01:06 AM 發表

您個回風塵多到塞死,買支蓋水洗左佢,反正您都識拆
請問邊個位係回風塵,謝?

引用:
原帖由 殘廁小小湯圓 於 2019-10-8 11:55 PM 發表

排c oi I無麈
銅c o i I必定有盗汗水
無盗汗水即部機不凍

膠壳位無理由有盗汗水
銅喉盗汗水跌中東西
水走錯位
可唔可以係銅coil下面加膠片,等佢流d 倒汗水去水槽?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 KennethZero 於 2019-10-9 07:55 AM 發表

請問邊個位係回風塵,謝?

引用:
原帖由 alexwon2017 於 2019-10-9 09:41 AM 發表

你指成個銀色的coil

兩個月前遇過同樣情況, 係用咗6年P記舊機, 唔係變頻, 揾師傅上門睇, 話以佢經驗大原因係塞, 洗唔一定得, 搏一搏, 1200蚊搏到唔駛換機, 頭一星期仍有微滴, 之後正常返晒。 師傅叮囑切記換機唔好換變頻。

回覆 引用 TOP

排coil  底己有水盆接水
最多空隙位加野
膠片加不到.太厚
痴錫纸

仲有出風口果點水
不似盗汗水
會不會那處流出

引用:
原帖由 殘廁小小湯圓 於 2019-10-9 10:49 AM 發表

排coil  底己有水盆接水
最多空隙位加野
膠片加不到.太厚
痴錫纸

仲有出風口果點水
不似盗汗水
會不會那處流出
我就係懷疑係D銅喉外的倒汗水,佢滴唔到係水槽度,就唔知係邊度跟住邊走落黎.

部機剛用一年...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 KennethZero 於 2019-10-8 09:52 PM 發表

今日開咗 30分鐘 set咗室內溫度20度 發現 出風口 滴水 打開室內機殼 發現 唔到 有鼻水阻塞問題 ,有好多倒汗水 係銅喉出面,懷疑滴唔到落水槽度 沿著膠由冷氣機外殼流出, 部機剛剛用咗一年 請問大家有冇以下情況,謝謝 ...
你係未關晒D窗開左抽氣扇?
內外氣壓唔平均都有呢個情況

呢度好多人係流架

有人自己送上門被KO,CASE 已 CLOSE 心情超舒暢 XD

後記:
總有D輸家唔忿氣不停引你去同佢嘈,再不停兜圈搵漏洞造文章
所以當等到有人送上門被KO之後,要做既就係收工等佢飲恨一世
不會滴不到
只怕滴過界
你可以試下
類似包書膠的厚度的膠
擋入小小
不過膠水未必痴到
只用扎,鈎方法
又怕膠本身之産生盗汗水

引用:
原帖由 KAZ327 於 2019-10-9 11:47 AM 發表

你係未關晒D窗開左抽氣扇?

呢度好多人係流架
我沒有開抽氣扇,因為屋企唔大,部分體裝左係廰中間.
但屋入面冇乜開窗,只係比較焗.但舊年都係九月份裝,沒有咁的情況,依為係去水喉塞,但點知唔係.拆開個COVER,睇住佢係銅喉,有倒汗水,再係銅喉邊流落黎.但唔知係邊個位滴落個機COVER入面,再漏出黎

45 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。