[Q&A] 美國非自駕地方建議

美國非自駕地方建議 E-mail 此主題給朋友

大家好

諗住下年6月去美國玩,冇車牌,一個人, 約10日連機程

想問下有冇地方可以唔揸車又經濟咁玩到? 大家唔需要比detail行程我,剩係想拎個idea 去explore下。睇景為主,唔需要購物,食就隨緣

New York 去過,暫不考慮

想去las Vegas, 但好似去唔到咁多日

可以跟1-2日/個local tour,但唔想全程跟團

基本上只要個地方有合理既公共交通工具又有安全既住宿我都可以考慮, e.g.見到好幾個topic師兄姐們都話LA冇車就冇辦法住喺一個相對安全既Area,咁LA係唔係唔洗諗?

最後: 點解乜idea都冇想去美國? 純粹visa就到期,又要諗定下年放假安排,短期內都唔會再去美國biz trip,想去多一次

唔該

熱賣及精選
引用:
原帖由 sozai4u 於 2019-10-9 07:18 PM 發表

大家好

想問下有冇地方可以唔揸車又經濟咁玩到? 大家唔需要比detail行程我,剩係想拎個idea 去explore下。睇景為主,唔需要購物,食就隨緣

基本上只要個地方有合理既公共交通工具又有安全 ...
睇景,多國家公園團囉
https://traveltips.usatoday.com/ ... nal-parks-5430.html
LA冇車唔係唔得,只係冇咁方便啫,始終大城市都仲有公共交通工具。

引用:
原帖由 sozai4u 於 2019-10-9 07:18 PM 發表

大家好

基本上只要個地方有合理既公共交通工具又有安全 ...
公共交通最好的美國城市離不開三藩市同紐約
西岸次熱門可去西雅圖同波特蘭

引用:

...

基本上只要個地方有合理既公共交通工具又有安全既住宿我都可以考慮
If you depend on public transportation, you need to visit big metropolitan area. In any metropolitan area, there are safe and less safe places. No one knows your risk tolerance level.

引用:
原帖由 krzys995x8 於 2019-10-9 09:14 PM 發表

睇景,多國家公園團囉
https://traveltips.usatoday.com/bus-tours-national-parks-5430.html
LA冇車唔係唔得,只係冇咁方便啫,始終大城市都仲有公共交通工具。
唔該,好有用

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hkpm 於 2019-10-9 09:22 PM 發表

公共交通最好的美國城市離不開三藩市同紐約
西岸次熱門可去西雅圖同波特蘭
睇睇先,唔該

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 corwin 於 2019-10-9 10:40 PM 發表

If you depend on public transportation, you need to visit big metropolitan area. In any metropolitan area, there are safe and less safe places. No one knows your risk tolerance level.
thanks. I always travel alone in Europe and Asia. Even places like Paris, Rome or Barcelona where everyone says they are dangerous, I am fine with them. I have also done a trip in New Zealand without a car but  only public bus/coach that runs once or twice per day. That is the level of "public transport" that I am willing/able to rely on.

I do understand there are areas in each city that are safe where some others aren't. I am not too much worried about the part in cities.  but i imagine i wont be spending all my time in the town but will also outskirts. that comes to my question if it's reasonably feasible to travel without a car?

US is really outside of my travel experience, hence I am looking for some wisdom to identify a destination

thanks a lot for your suggestion!

引用:
原帖由 sozai4u 於 2019-10-9 11:01 PM 發表

thanks. I always travel alone in Europe and Asia. Even places like Paris, Rome or Barcelona where everyone says they are dangerous, I am fine with them. I have also done a trip in New Zealand witho ...
As someone suggested, San Francisco is very doable with only public transportation. Los Angeles is not as convenient as SF but if you pick a good location for hotel, you can do it. If you do both SF and LA, you will have a chance to see the contrast between Northern Calif & Southern Calif.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 sozai4u 於 2019-10-9 19:18 發表

大家好

可以跟1-2日/個local tour,但唔想全程跟團 ...
去美國旅遊,基本上靠公共交通工具就死得啦.極少數城市例外.
總之唔揸車就寸步難行.
LA除咗去主題樂園真係唔好諗.

可以考慮吓以las vegas 做中心點,去附近的國家公園及重要景點.
羚羊峽谷 https://www.navajoantelopecanyon.com/index.asp

死亡谷國家公園Death Valley National Park
大峽谷國家公園Grand Canyon National Park
錫安國家公園Zion National Park
Oljato-Monument Valley猶他 84536
唔講咁多啦,樓主你頭尾得10日,真係去唔曬.

美國租車又平,汽油又平,公路又正,motel周圍都有.首選揸車自駕遊的國家.

一出機場就去攞車,回程在機塲還車,搭飛機返香港,不知幾方便.
唔識揸車或無車牌就無得講啦.
..............................................................................................................

ching 如收到 短消息(pm),
或網友私下給你訊息(PM) 話可以幫你.介绍乜乜物物,小心有伏.
並在右下角按檢舉,或公開給大家硏究吓.

如收到 短消息(pm),
或網友私下給你訊息(PM) 話可以幫你.介绍乜乜物物,小心有伏.
並在右下角按檢舉,或公開給大家硏究吓.

回覆 引用 TOP

thanks All!

回覆 引用 TOP

don't tell me you received PM about local tours already. 

引用:
原帖由 corwin 於 2019-10-10 08:54 AM 發表

don't tell me you received PM about local tours already. 
not yet, but I wont blindly trust any advertisement

回覆 引用 TOP

For someone doesn't speak English, I see values for local tours. If one able to do research, travel on our own is doable.

回覆 引用 TOP

Boston
Philadelphia
華府
以上三個飛機火車巴士都方便,你趕嘅10日去晒呢三個都得。

Chicago
New Orleans
Seattle

引用:
原帖由 綠茶梳乎厘 於 2019-10-10 12:48 PM 發表

Boston
Philadelphia
華府
以上三個飛機火車巴士都方便,你趕嘅10日去晒呢三個都得。

Chicago
New Orleans
Seattle
唔該晒!

回覆 引用 TOP

主題標籤 #美國
 37 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。