[遊記分享] 秋來秋去 (多圖慎入) 香討焦點

秋來秋去 (多圖慎入) E-mail 此主題給朋友

每日天未光就出門。
有日去等日出遇到同道中人,美國自駕妹。
同日再去等日落,又撞返佢,算是有緣。

連續3日都去,但今次無甚驚喜。

旭日初昇,相信好多人仲係被窩内。
可惜我無呢種福氣,旅途中每日睡眠時間3小時,最多。

時間尚早,排左10分鐘就安檢。
對比之前2次,每次少說也排了60分鐘,差d中暑。

鬼影都無個,任影。
呢條螺旋梯一有強囯人,即刻變人間煉獄。

揀錯時間來偷窺 - 一眼三國。
烈日當空,可能光線方向不對,效果不是很好。
臨走一日先發覺漏左佢。
本來一到步第一個景點就係佢,點知。。。。

待續。

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
同美國妹咁有緣,有無下文

引用:
原帖由 gmtlove66 於 2019-10-10 11:05 AM 發表

同美國妹咁有緣,有無下文
唔話你知。

回覆 引用 TOP

球門球踢大力D就過咗意大利㗎啦,使唔使去梵蒂岡咁多次呀,買張相咪得囉

回覆 引用 TOP

終於發現到我夢寐以求的晨曦。
在多瑙河畔,腦海裏頓時想起熊天平的愛情多瑙河。

飛機準時到步,但地鐵已經準備收車。
唔想使額外錢搭100E,惟有轉多幾次車。無想到其實出市區好方便,買飛可以用信用卡,用接觸式拍卡就得,無需輸入密碼。
最後一程駁唔切尾班車,最後惟有靠對腳行15分鐘去酒店。
酒店好聽話安排我要的景觀,可惜房間太差。
換房擾擾攘攘一番,2點鐘終于可以上牀覺覺G。

大概5點鐘又彈起身,今日目標劍指多瑙河。
Go!Go!Go!

無法形容的雀躍。

在橋上謀殺了不少“菲林”。

呢d天色,惹人妒忌。

晚上的多瑙河將更耀眼奪目。

太陽慢慢升起,天色漸漸染成金黃色。

有時間再介紹係布達佩斯隨處可見的“遊擊藝術”。
坦克的main gun垂下,含有強烈反戰意味。

經過長途跋涉,幾乎無左半條命,終于登上漁夫堡。
有巴士都唔識搭。

風格特殊的Matthias Church,色彩斑斕。
難得無遊客阻擋畫面。

空無一人,萬幸。

多謝靚女布景板,令張相内容更豐富。

可惜逗留時間不長,否則天未光,襯托英雄廣場的背景色調,也很出色。
每次出門都係甘易影下就走。

布達佩斯的女仔,大部分質素都好“高”,身材高,顏值高。

藍天白雲,唔恨得甘多啦。

最後,也不能免俗,一嘗最愛的鵝肝 - Libamáj 的滋味。

選擇此餐廳是因爲價格合理,裝潢不錯,不是太覺有強國人光顧,希望吃飯時可以舒坦,不必受噪音影響食欲。

最愛的鵝肝。

多次掙扎,還是點了鵝髀。
no regret。
滿滿的鵝油香,層皮同食鵝肝一樣甘滋味無窮。

食飽飽之後,回程偶遇奇怪一景。
(其實我係処心積累去尋找,不是偶遇
又係遊擊藝術之一,今年8月先出現。
你無睇錯,係 lisa simpson 被綁係燈柱上。
香港街頭幾年前都有其他藝術家space invaders的遊擊作品。
可惜好快已經比d白痴友剷左。
呢d街頭藝術品,分分鐘價值連城。尤其天后站個件。

回覆 引用 TOP

此地刻滿著猶太人悲慘的遭遇, d強國妹當係自拍景點,嘻哈大笑,大呼小叫,完全無尊重。我不是很喜歡很煽情的鋪上黑白monochrome,希望以彩色呈現。saving private ryan最後也不是由黑白轉爲彩色的現實嗎?

專登上山頂,唯一目標就係呢件野。
纜車單程都要30蚊港幣,都係靠對腳啦。
對住個背影,大家估到兔仔做緊咩嗎?

原來兔仔用望遠鏡探索緊多瑙河的景色。

布達佩斯的女子,美麗不可方物。

又是無敵藍天。

回覆 引用 TOP

來緊有計劃去布達佩斯,或已經計劃的朋友,你地自求多福啦。

我都係臨時加插布達佩斯的行程。
哪怕要現兜兜買多2張來回機票。

According to the Budapest Festival and Tourism Centre’s report, the reconstruction works of the Chain Bridge and Buda Castle Tunnel are going to start this autumn between October and November and finish in the spring of 2021.

Every single part of the bridge will be renovated or renewed, including the road, sidewalks, structural elements, lighting and the stone lions as well.

Read more at: https://dailynewshungary.com/reconstruction-of-the-chain-bridge-and-buda-castle-tunnel-starts-in-october/

回覆 引用 TOP

影得好靚
邊度你最喜歡?

我琴日先係布達佩斯返嚟

OooMg@
天氣幾好

回覆 引用 TOP

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 qweeeeqq 於 2019-10-11 09:43 PM 發表

影得好靚
邊度你最喜歡?
多謝捧場。
我喜歡buda的多瑙河畔。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wingyee222 於 2019-10-11 10:14 PM 發表

我琴日先係布達佩斯返嚟
d相有無勾起你的美好回憶?

引用:
原帖由 aiiijima 於 2019-10-12 18:49 發表

d相有無勾起你的美好回憶?
有呀,超級唔想返嚟⋯⋯我仲去咗揸電單車,唔使有牌都可以租!超級好玩⋯⋯ 你除咗布達佩斯仲去咗邊?

OooMg@
主題標籤 #梵蒂岡 #美國 #西歐
 59 1234
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。