• 瀏覽: 20,369
  • 回覆: 78
  • 追帖: 3
引用:
原帖由 john123john 於 2019-10-10 10:54 AM 發表

對上一份SALES工有$20000左右 (最少)
唔做原因:做得唔開心,好大壓力,成日捽數,同事關係唔好所以唔做

對比同類SALES一樣職級出面約$15000
想搵返同類SALES,
但見工比HR問對上一份人工高咁多點解唔做應該點答? ...
實話實說

熱賣及精選
直接講: 想接受更好的挑戰!

回覆 引用 TOP

答:上一份 老闆支持警察 結果比我打左入醫院比人炒
再問面試果人 你係咪支持警察? 如果唔支持就應該請我 唔請我姐表示你間公司支持警察
你看下美心咩環境
請我保你安全

回覆 引用 TOP

講對佢地公司product 同前景有信心,係因為見到佢公司嘅前景同自己追求目標一對所以想轉過去

回覆 引用 TOP

最in就答:上一份係黃!我愛藍!😂

引用:
原帖由 Ran_319 於 2019-10-13 10:39 AM 發表

你話去左做示威者,四圍掟氣油掟同破壞銀行,話無時間返工囉,現在做左4個月頂唔能順無錢開飯交租咪見你呢份工囉,咁能簡單都唔識答
唔係話果D人有錢收架咩?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jommh 於 2019-10-13 01:30 AM 發表

上司是金魚佬,變態
性騷擾!
男女都用得。

回覆 引用 TOP

錢少事多離家遠

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 john123john 於 2019-10-10 10:54 AM 發表

對上一份SALES工有$20000左右 (最少)
唔做原因:做得唔開心,好大壓力,成日捽數,同事關係唔好所以唔做

對比同類SALES一樣職級出面約$15000
想搵返同類SALES,
但見工比HR問對上一份人工高咁多點解唔做應該點答? ...
最少20K? 原本份sales係賣咩??

.    @@@
   (  •̀ω •́  )::       ∧_∧  つ≡つ     
   へ__  / /:: (     `  Д´)=つ≡つ
(_\\  ミ)/::  (っ ≡つ=つ
  | `-イ::     |   /
  /y  ):: (   ヽノ
 //  /::      ノ>ノ

回覆 引用 TOP

敢跳槽嘅都有真本事

回覆 引用 TOP

去左做勇武比人炒吹咩

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 呠呠PiG 於 2019-10-13 08:07 AM 發表

雖然我唔係sales 行業
但我一般轉工會話舊公司冇發展方向(咁要做左三四年以上)
想去其他學多啲野希望有好既發展

做得唔耐
如果地區問題就講地區
或OT時間太長

千其唔好講工作問及同事相處問題
因為間間公司都會有隻係睇你遇到既機率
講完會比僱主覺得你會好快急唔做 ...
其實我IN人(dept head)
聽到呢D原因多數唔會請, 因為係人都知係9UP
我個人就寧願candidates講真話, 冇L咁做作. 唔妥個上司, 點解唔妥? 同同事相處唔到, 又點解?
其實一個人用咩方式去講一D佢唔鍾意既野, 聽佢既用字睇佢表情, 其實好多野睇的.
當然個個interviewer唔同.

第一,人事原因不能講,無論係上司問題,定同事問題都不能講,一定要講啲同人事無關嘅原因。

第二,壓力大,唔開心不能講,會比人覺得你呢個人EQ差。

第三,剩返就只可以講啲好客觀嘅待遇問題,工作時間問題,前景問題等,但樓主嘅問題係而家搵嘅新工仲要低人工過以前嗰份。

咁就只可以講覺得上一份工冇前途之類。又可以話趁而家自己嘅經濟負擔唔重,人工唔係最優先考慮,所以前途、工作時間(你可以吹到上一份工ot多到好誇張,放假都要做野之類),會重視更多等等。

不過樓主最好搵啲比上一份工人工唔會少太多嘅工,兩萬減到萬五少太多,要解釋得通比較難,起碼都萬七。

回覆 引用 TOP

其實sales最少有2萬入是否已經算唔錯?純粹好奇。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]