[東歐] 去東歐數問

去東歐數問 E-mail 此主題給朋友

月尾會去東歐,到時搭德國漢沙航空﹐請問d 空中服務員,是否全部都係德國人,佢地講的英文會唔會好難聽? 之前去過萄葡牙,佢地d 英文係勁難聽

請問東歐的治安會唔會衰過法國? 同埋d 人話東歐係窮鬼國家,東歐消費是否會平過法國, 荷蘭, 比利時好多?

熱賣及精選
引用:
原帖由 norman001 於 2019-10-10 10:55 PM 發表

月尾會去東歐,到時搭德國漢沙航空﹐請問d 空中服務員,是否全部都係德國人,佢地講的英文會唔會好難聽? 之前去過萄葡牙,佢地d 英文係勁難聽

請問東歐的治安會唔會衰過法國? 同埋d 人話東歐係窮鬼國家,東歐消費是否會平過法國, 荷蘭, 比利時好多? ...
楼主join 團?
我5月跟團去完, 坐漢莎, 我個人覺得d位比國xd位濶落, 空姐講英文, 係咪全德國人就冇留意, 英文吾難聽, 都係食餐問你飲咩之類, 都吾會有咩問題。
我去過Paris幾次, 次次都吾覺治安好差, 不如傳說那麼恐怖, 當然, 有網友試過比人打荷包, 呢d全世界都有, 出門警覺性要強d,睇緊自己財物。
消費就匈牙利較低, 捷克就比佢高d,最貴就維也納使歐羅。

因為我吾覺法國治安差, 所以, 又吾覺東歐治安好差, 我join團領隊成日提住我們小心d, so far全團都安全渡過8天。

某d景點人多, 要格外留意, 其他都冇咩, 有一晚8:30左右係布拉格, 同3個女團友, 共5個女的行15分鐘去shopping,行到10時番酒店, 大家都吾會覺好驚, 傾下傾下就行番去。

我是C妹
引用:
原帖由 hrmanager 於 2019-10-10 11:35 PM 發表

楼主join 團?
我5月跟團去完, 坐漢莎, 我個人覺得d位比國xd位濶落, 空姐講英文, 係咪全德國人就冇留意, 英文吾難聽, 都係食餐問你飲咩之類, 都吾會有咩問題。
我去過Paris幾次, 次次都吾覺治安好差, 不如傳說那麼恐怖, 當然, 有網友試過比人打荷包, 呢d全世界都有, 出門警覺性要強d,睇緊自己財物。
消費就匈牙利較低, 捷克就比佢高d,最貴就維也納使歐羅。

因為我吾覺 ...
因為平時好少講日常生活的英文,講英文都係講公事,所以有d 食物的英文真係未必知係咩

之前試過跟團去荷蘭,有個女團友的電話和銀包比人偷左,而個領隊/導遊叫佢地自己去察館報失

而我起西班牙試過比人跟住,我行左佢行左,我行右佢行右,我行得快佢又行得快,起我後面的屋企人見到有人跟住我,就大聲叫我,嚇走跟住我果個人

而起葡牙就試過背包有一格比人開左,但果一格係放平安藥,所以無唔見野

起paris 搭地鐵要左望右望,同d 乖客你眼望我眼,要同其他人保持距離,起大陸都唔駛咁XDXDXDXD

匈牙利同捷克好似都唔係用歐羅,但呢兩個國家係都歐盟,出入境唔駛過關?

引用:
原帖由 norman001 於 2019-10-10 11:57 PM 發表

因為平時好少講日常生活的英文,講英文都係講公事,所以有d 食物的英文真係未必知係咩

之前試過跟團去荷蘭,有個女團友的電話和銀包比人偷左,而個領隊/導遊叫佢地自己去察館報失

而我起西班牙試過比人跟住,我行左佢行左,我行右佢行右,我行得快佢又行得快,起我後面的屋企人見到有人跟住我,就大聲叫我,嚇走跟住我果個人

而起萄葡牙就試過背包有一格比人開左,但果一格係放平安藥,所以無 ...
我完全沒有這樣經驗-
Amsterdam 自由行, 好enjoy,我覺得治安好好wor, 好鍾意Amsterdam。😂
Paris-前後去左5次, 2次住中學同學屋企, 佢嫁左去法國, 3次住9區, 坐地鐵火車四圍行, 5次有3次一個人去, 未試過有問題。
西班牙未去過, 不能評論。

食餐有menu,手指指都ok, 冇必要擔心。
德國轉機已經入左歐盟, 匈牙利, 捷克個d地方, 吾需要過immigration, 德國安檢好嚴好認真, 要多少少時間, 如果得1.5小時轉機會好趕, 我團1小時45分剛剛好,可能我們有3x人, 轉機時要注意時間, 吾好掛住睇野。

我是C妹
引用:
原帖由 norman001 於 10-10-2019 22:55 發表

請問東歐的治安會唔會衰過法國? 同埋d 人話東歐係窮鬼國家,東歐消費是否會平過法國, 荷蘭, 比利時好多? ...
好多國家啲人都叫東歐架喎,你去邊呀?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 norman001 於 2019-10-10 10:55 PM 發表

漢沙唔錯,簡單英文無問題la~ 來來去去果d 野,佢都會估到~~別擔心太多。
東歐好大 同埋好多人有唔同理解,講講邊幾個國家會好d ~

空姐空少講啲英文好簡單,chicken,pork之類,再唔係問你飲乜,正常唔係文盲嘅人都聽得明
啱啱去完匈牙利,斯洛伐克,波蘭 ,個人覺得治安好過法國,意大利,西班牙嗰堆

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hrmanager 於 2019-10-11 12:09 AM 發表

我完全沒有這樣經驗-
Amsterdam 自由行, 好enjoy,我覺得治安好好wor, 好鍾意Amsterdam。😂
Paris-前後去左5次, 2次住中學同學屋企, 佢嫁左去法國, 3次住9區, 坐地鐵火車四圍行, 5次有3次一個人去, 未試過有問題。
西班牙未去過, 不能評論。

食餐有menu,手指指都ok, 冇必要擔心。
德國轉機已經入左歐盟, 匈牙利, 捷克個d地方, 吾需要過i ...
我上年去荷蘭日日都陰天,聽人講荷蘭天氣係咁,係咪真我就唔知了,但可以好肯定的係荷蘭的中菜好好食,同埋原來荷蘭好多supermarket 係唔收visa/master

其實歐洲人口小,當行行下街無神神有人走近你身邊,就要小心d

我前年起西班牙入境,個移民官無問任何野,相返上年起比利時入境,個移民官問我去歐洲做乜,去幾耐,去邊個國家,好在比利時可能近英國,講英國口音,所以都易聽得明,我只要答keyword 就okay

我諗德國應該都無大陸入境咁嚴呱?

法國壙泉水起香港賣到好貴,但原來起法國係好common ,不過飲完呢隻法國壙泉水,就覺得香港的水好難飲XDXDXDXD
cx 同中國國際航空公司都有電影睇,上機食完野睇一兩套電影就訓覺,唔知德國漢沙係點lui…..
同埋我見以去德國計,可以搭BA 由香港去英國,再轉機去德國,又或者香港直航去德國,其實直航機的機票係咪一定貴d?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 yhakk 於 2019-10-11 01:41 AM 發表

漢沙唔錯,簡單英文無問題la~ 來來去去果d 野,佢都會估到~~別擔心太多。
東歐好大 同埋好多人有唔同理解,講講邊幾個國家會好d ~
係呀,我去捷克, 奧地利, 匈牙利, 但原來有人會覺得東歐係講緊土耳其

好後悔以前唔讀好d 英文,大學的英文又黎黎去去都係同自己科目有關的英文,起外國食野,個menu 好多字都睇唔明XDXDXDXD

引用:
原帖由 norman001 於 2019-10-12 12:28 AM 發表

係呀,我去捷克, 奧地利, 匈牙利, 但原來有人會覺得東歐係講緊土耳其

好後悔以前唔讀好d 英文,大學的英文又黎黎去去都係同自己科目有關的英文,起外國食野,個menu 好多字都睇唔明XDXDXDXD ...
捷克, 奧地利, 匈牙利 我個人會叫做中歐 anyway 其實去歐洲英文好好,叫野食都要google LOL

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 norman001 於 2019-10-12 12:28 AM 發表

好後悔以前唔讀好d 英文,大學的英文又黎黎去去都係同自己科目有關的英文,起外國食野,個menu 好多字都睇唔明XDXDXDXD ...
menu睇唔明好正常

因為大家食的野唔同,  日常生活根本唔會接觸

唔洗自悲

你叫英文考A的人,  去到英國睇MENU一樣頭都大

回覆 引用 TOP

我係英文文盲都去到,我估樓主實冇問題。

至於治安,我就冇去過法國,但我覺得 匈、奧、捷 治安比英國好。

講到窮唔窮,奧地利我個人覺得幾富有喎,而且物價都幾高,匈牙利就中間,物價最低我覺得係捷克,而且建築物都比較小修葺,火車站都比較殘舊。

回覆 引用 TOP

引用:

...起外國食野,個menu 好多字都睇唔明XDXDXDXD ...
英國麥記的menu我都看不懂>
the Canadian stack
chese and herb melt
你估是什麼呢.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 農夫獨愛金牛 於 2019-10-13 11:02 PM 發表

唔會, 漢莎係德國的國泰, 英文冇問題
唔同地方的人講英文都會有口音,呢個好正常

只係我英文唔掂,聽唔明人地講乜,唔係人地英文差

正如樓上有師兄/師姐所講,黎黎去去都係pork or chicken ,應該估到

同埋只要識講coke with ice 就得

XDXDXDXD

24 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。