• 瀏覽: 23,763
  • 回覆: 174
  • 追帖: 26
引用:
原帖由 kaiming8964 於 2019-10-20 05:24 PM 發表

請教師兄,北海道駕車有甚麼需留意地方
北海道如果不是落雪都算容易自駕的地方,係札幌市比較多車之外,其他地方都較小車,另外留意日落時間,係郊外最好日落前到達目的地,同埋留意札幌市好多橫街都單程不是雙程,我試過出停車塲時轉錯邊,好彩酒店員工提示,但出車時係沒有任何提示的

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
午餐係千歲市食夀司,呢間100円迴轉夀司店全日本都好多分店,如自駕遊成日係路邊都見到,呢間平日仲特價90円一碟,有D就150円一碟,真係平到冇朋友,質數就魚類ok,蝦唔得,松茸蒸蛋好食(最貴係佢260円),食完就還車出機場

機場check in counter後面就係驚安,不過冇留意價錢是否和出面一樣

回程好彩有電視,睇左兩套戲就到香港

(完)

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 uncle9nine 於 2019-10-23 12:51 PM 發表

午餐係千歲市食夀司,呢間100円迴轉夀司店全日本都好多分店,如自駕遊成日係路邊都見到,呢間平日仲特價90円一碟,有D就150円一碟,真係平到冇朋友,質數就魚類ok,蝦唔得,松茸蒸蛋好食(最貴係佢260円),食完就還車出機場

10414191 10414192 10414193 10414194 10414195 10414196 10414197 10414198 ...
呢間未食過

引用:
原帖由 BONLUI 於 2019-10-23 04:42 PM 發表

呢間未食過
去日本都應該好少食迴轉夀司,未食過都唔出奇

引用:
原帖由 uncle9nine 於 2019-10-23 05:02 PM 發表

去日本都應該好少食迴轉夀司,未食過都唔出奇
我基本次次都食,因為經濟實惠

引用:
原帖由 BONLUI 於 2019-10-23 05:30 PM 發表

我基本次次都食,因為經濟實惠
咁又係,以爭先嘅價錢,食到板長嘅質數,又真係低食

引用:
原帖由 uncle9nine 於 2019-10-23 05:36 PM 發表

咁又係,以爭先嘅價錢,食到板長嘅質數,又真係低食
精警比喻

回覆 引用 TOP

總結今次旅程

交通:
香港航空準時出發仲來回都比預計時間早十幾分鐘,但去程冇電視,雖然可用手機連wifi睇到電影,但選擇比椅背電視少,另外去程時有個空中少爺好靚仔,好似孖玍陳家樂咁
另外honda 租車部freed 冇藍牙冇usb ,好彩我有帶藍牙音箱,今次全程5日只行三百幾公里,啱啱一缸油入左5干円有找,ic 只行左兩次i共千八円

住宿
頭尾兩晚溫泉旅館都好滿意,cp值都高,反而札幌la' gent stay 千幾蚊晚,cp 值就麻麻地,除地點優勝和有溫泉水大浴埸外,其他都好一般,尤其是張床較硬和薄

景點
定山溪紅葉真係好靚,除定山溪,豊平峽外,札幌湖都係一個驚喜(如自駕一定要去)
而紅櫻公園都估唔到咁靚,人又少慢慢行下影相一流
桂沢湖就冇特別,反而揸車入小小嘅三段滝就有驚喜,瀑布都好澎湃

今次旅程完滿結束,兩位媽媽都好開心,希望好快有下一次

謝謝收看

(完)

回覆 引用 TOP

謝謝分享,想不到札幌附近都可以玩幾日,正

留名,支持nine叔

5, 1157, 1072,  gogogo
引用:
原帖由 uncle9nine 於 2019-10-11 09:34 AM 發表

估唔到飛北海道電視機都冇有排捱,唯有瞓覺
希望HX捱落去,唔係北海道會去唔起

引用:
原帖由 Ippudo 於 2019-10-11 04:09 PM 發表

hx飛沖繩都有電視機, 飛5個鐘反而冇

雖然可以用wifi上佢system睇, 帶著兩老, 真係會悶親佢地

anyway, welcome to Hokkaido
我會用手機煲自己睇開嘅劇

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]