• 瀏覽: 14,643
  • 回覆: 68
引用:
原帖由 gtastegirl 於 2019-10-14 10:03 AM 發表

其實早侯活兩年,有個同候活機乎是同種類的球員,一出道就以勁爆體能聞名。
就係阿媽史杜達米亞,史杜達米亞才是真正毀於傷患,侯活遠遠未去到A米既程度。

雖然A米被傷患摧毀,但A米比侯活幸運的是他遇上好拍當,馬貝利同拿殊,有這兩名強力控衛的引導,A米充分了解高低位進攻的分配,如何在高位低位移動和切入的時機等等,加上當時戰術思維較前衛的迪安東尼,令A米越來越強。

如果唔係A米有傷,A ...
A米我都幾欣賞, A米什至系TD黑星...當年A米直頭打爆左TD, 全人類都知~
1. 但如果睇番比賽, 每次A米同X活對位...X活D面框/籃板都系比A米略強woo~
2. A米吾會單防到巨冇霸, 但X活就可以單防到~
簡單D講以PF位置睇, A米>TD~
3. 不過打法上A米同X活好吾同就真, A米好多時用中距離做終結~
4. btw A米打中風位有D保留, 雖然佢系標準身高6尺10...但系佢身形系鋼條形, 吾系肌肉彭脹形態~
5. 你叫A米, 去守大加素尼種大份身形...會好好好辛苦~
6. 冇辦法, 當年打inside out X活要企籃底...你叫佢出去射中距, 會冇人搶板~
7. 今年X活系我睇甘多年之中, 弱化得好重要...我角得同佢減磅有關, 而家DJ反而仲好撞過X活~

熱賣及精選
引用:
原帖由 flopman 於 2019-10-13 12:30 PM 發表

你太過著重40%了, 如果Curry/湯神突然Hot hand...連續入你10球8球 3分都已經射死人~
Hot hand尼個詞其實系人類ge精神能量泥, 舉個麗子:
1. X活一場波 hot hand連入 5球可以拎10分~
2. Curry一場波 hot hand連入 5球可以拎15分~
睇到分別吧? 冇人會預先知道...場上邊個球員會hot hand, 邊個hot hand就傳比邊個 ...
我呢兩日都有繼續唸呢個問題 ...
侯活加埋9射中距離 , 命中率都有60% ; 唔撲波但球隊防守效率好左
咁其實只能證明 , 佢呢D缺憾絕對係數據己被彌補 , 亦即係可以容忍

咁到底侯活真正係衰D咩???
小弟睇左好多侯活MIX , 包括各隊MIX  每年MIX ... 我開始明白 ,
侯活係魔術同火箭時 , 佢既底線要波單打 , 隊友反應都好正面 ;
係湖人  老鷹  黃蜂 , 隊友都係呆左  一副 "WT THE FXXX" 既樣

所以我覺得佢其實係衰人際 ... 係唔跟戰術 , 激嬲教練同隊友
尤其係隊友 , 佢地會覺得你D 9射中距又唔準 , 不如比我地得下分拉
你要數據我地都要 ... 而且戰術上我地都應該係要 ,
無理由我地跟足戰術 , 結果換黎戰術球權配置被剝削架麻 ...

呢D樣好似老闆同員工咁 , 永遠睇唔到一樣既野 ...
隊友睇唔到侯活誇張既60%總命中率 , 只睇到自己少左波射 ;
侯活只睇到轉型既目標 , 睇唔到隊友都要數據 ... 而且NBA係呢幾年
好講求 "效率" , 所以侯活既問題先會放大

坦白咁講 , 我覺得E+如果有球隊肯用侯活 , 侯活一樣有能力做當家 ,
甚至圍繞佢配置建隊 , 球隊都可能一爭季後賽席位 ...
咁點解侯活仲係無人用???
我自己覺得 , 就係因為E+D NBA球隊睇野太 "長線" 勒 ...

我與其頂薪簽佢返黎 , 打3-4年季後賽一輪遊 , 咁倒不如擺爛3-4年 ,
拿狀元+自由市場簽超巨建隊拉 ...
除非好係LBJ咁 , 但一簽就比人覺係爭冠球隊 , 咁年紀先唔會係問題
其實安東尼  CHRIS-PAUL都係因為年紀而被人所棄

引用:
原帖由 flopman 於 2019-10-14 01:19 PM 發表

A米我都幾欣賞, A米什至系TD黑星...當年A米直頭打爆左TD, 全人類都知~
1. 但如果睇番比賽, 每次A米同X活對位...X活D面框/籃板都系比A米略強woo~
2. A米吾會單防到巨冇霸, 但X活就可以單防到~
簡單D講以PF位置睇, A米>TD~
3. 不過打法上A米同X活好吾同就真, A米好多時用中距離做終結~
4. btw A米打中風位有D保留, 雖然佢系標準身高6尺10.. ...
我都覺得A米無侯活咁勁 ... 佢比侯活更加係打體能波 , 更加無單打能力
雖然打過平均26P 25P , 但我覺得只係因為有NASH既加持姐 ...

引用:
原帖由 代北集團 於 2019-10-14 03:27 PM 發表

我呢兩日都有繼續唸呢個問題 ...
侯活加埋9射中距離 , 命中率都有60% ; 唔撲波但球隊防守效率好左
咁其實只能證明 , 佢呢D缺憾絕對係數據己被彌補 , 亦即係可以容忍

咁到底侯活真正係衰D咩???
小弟睇左好多侯活MIX , 包括各隊MIX  每年MIX ... 我開始明白 ,
侯活係魔術同火箭時 , 佢既底線要波單打 , 隊友反應都好正面 ;
係湖人  老鷹   ...
X活大多數都系入樽多, 就算中距抄幾球...命中率有60%有幾奇?~
1. 麽術個戰術為X活而設, 80% X活攻擊分波...當然佢要單打la, 最重要冇人單防到佢~
2. 火箭時X活學左奧拉早雲技術, 學左點解吾用?...當然比佢打low post la~
3. 隊友反對當然正面, X活麽術/火箭...都打爆左對方個底, 點解會負面?~
4. 難聽d講, 全世界都預左老鷹/黃風尼d弱隊champ吾到架la...X活場上練波射中距(就算吾入)都冇問題, 反正都champ吾到米當練波low~
5. 巨星就系有權勢, 老鷹/黃風球員戰鬥力低...就要聽大佬(X活)話事~
6. 今年X活系我見過之中最弱化一年, 程度上同佢減磅有關~
以前佢ge巨大肌肉身形, 系可以將DJ打飛...而最近竟然吾夠DJ鬥~
X活今年戰鬥力弱左好多~
7. X活而家傷過, 功能只可以當DJ甘用...雖然浪費左佢才能~
8. 點解冇人想用X活? 因為而家系 3分年代...人人都想拎 3分, 冇人想打low post拎 2分~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 代北集團 於 2019-10-14 06:03 PM 發表

我都覺得A米無侯活咁勁 ... 佢比侯活更加係打體能波 , 更加無單打能力
雖然打過平均26P 25P , 但我覺得只係因為有NASH既加持姐 ...
1. A米系同馬龍打法一樣, 只系 3分/ 防守上冇馬龍甘勁~
2. X活同巨冇霸打法一樣, 都系力量禁區打爆對手~
《所以A米應該打PF, 吾色合同X活直接比》~

引用:
原帖由 gtastegirl 於 2019-10-12 09:18 PM 發表

如S雲根迪所講︰「跑動  防守  守擋拆  護框  籃板 , 以及進攻時能打擋拆 ,
ED野可能無人能比侯活做得更好 」
MY BOY都係咁打,所以候活咪淪落到好似MY BOY咁囉。
比MY BOY 30分鍾時間,一樣可以打出 16分,10板成績。

其實S雲根迪都好意思出聲?

候活正正就係毀係佢手上,佢既一C四槍戰術阻礙左候活既發展方向,候活被限制在內線吸引對手,為外線清出空 ...
佢係轉型既失敗例子.
SVG點解咁用DH, 係因為咁樣係最大效益化DH既戰術. 作為當時陣中唯一既星, 戰術圍住佢黎set係好正常既, 去到湖人, 火箭, 已經開始走落神枱, 慢慢轉做配角.
中距得3成命中你都仲覺得佢掂真係無野好講, 明明佢打底可以有6成命中, 點解要咁蠢去揀個低效進攻? 唯一解釋係佢身體已經support唔到佢應付長時間高強度籃底對抗. 佢傷完之後只係黃金工兵, 唔再係魔獸.

引用:
原帖由 flopman 於 2019-10-14 07:44 PM 發表

1. A米系同馬龍打法一樣, 只系 3分/ 防守上冇馬龍甘勁~
2. X活同巨冇霸打法一樣, 都系力量禁區打爆對手~
《所以A米應該打PF, 吾色合同X活直接比》~
"A米系同馬龍打法一樣" "X活同巨冇霸打法一樣"
... 呢兩句你都UP得出 , 咁我仲有咩講???

馬龍同巨冇霸都有超有效既低位單打能力 ,
話佢兩個較似就錯唔多 ... A米有Q低位單打咩???

引用:
原帖由 日落武士 於 2019-10-14 08:10 PM 發表

佢係轉型既失敗例子.
SVG點解咁用DH, 係因為咁樣係最大效益化DH既戰術. 作為當時陣中唯一既星, 戰術圍住佢黎set係好正常既, 去到湖人, 火箭, 已經開始走落神枱, 慢慢轉做配角.
中距得3成命中你都仲覺得佢掂真係無野好講, 明明佢打底可以有6成命中, 點解要咁蠢去揀個低效進攻? 唯一解釋係佢身體已經support唔到佢應付長時間高強度籃底對抗. 佢傷完之後只係黃金工兵,  ...
S雲根迪手無為過候活將來發展舖路,侯活係S雲根迪手上就應該要求佢開發中距投射同加強策應與走位能力,作為一個新人,比時間適應,OK,但整本8季都係咁,高位策應同高位投射並無違背S雲根迪既戰術理論呀。

S雲根迪當時既戰術的確是最大效益化當時候活既戰術,所以我都講候活既打法只能配1C四砲,我無質疑S雲根迪當時既戰術,我質疑既係當時S雲根迪只係考慮即食,沒有為候活長遠成長有任何計劃與方向,只係不停在消耗候活,S雲根迪既戰術確實係毀左候活,就算候活E家都係擺脫唔倒魔術時期既自己。

作為一個當家培養的準明星級球員,在魔術花了八季時間,離開時機乎跟來時一模一樣,這算是什麼?一個原本可以成長到更高的樹苗,就被S雲根迪與魔術硬生生關在箱中不見天日,只能日復一日枯死下去。
當然我唔否認候活自己都有責任,沒有自覺,但S雲根迪作為一個主教練一樣有責任,培養球員都是主教練的職責之一吧。

我所講既3成命中率,是以初初開始練中投的中鋒而言,這點我應該有提到。只要有留意,候活由15-16年只投出2球中投,上升到由16-17年25球出手有2成4命中率,到17-18球季投出82球有到3成3命中率,只是上年傷出,否則可能會繼續上升,短短兩季,由一個不投中投的中鋒,投出3成3的命中率,這是明顯的進步。

我不明白3成3中投命中率,對一個初開始練中投的中鋒,有什麼丟人之處和有什麼不可接受的地方,著眼點不是3成3命中率,而是「續年提升」到3成3命中率,證明候活有下苦工亦有成果,不明白有什麼好質疑。

明明佢打底可以有6成命中, 點解要咁蠢去揀個低效進攻?
咁就係其他教練同S雲根迪既不同,別的教練原意比候活去嘗試呀,你練一萬次技球但在場上不投,有什麼卵用?
練投與賽場上投是完全不同的,體驗過在比賽中投球,你才能知道自己有什麼不足,教練團也能通過紀錄分析,修正你的射球方法。

而且侯活一季才投82球,場均才一球,你們是通過集合侯活射失的影片,把侯活說得像一場投5、6球中投一樣啊,你們完全無視了候活想進步而投入的努力呀。

引用:
原帖由 代北集團 於 2019-10-14 06:03 PM 發表

A米係機動形中鋒,A米主要進攻手段係FACE TO FACE 的進攻,就算低位,A米都係用FACE TO FACE既進攻方式,速度才是機動形中鋒的優勢,明明是UNDERSIZE有速度有靈活有中投,仲要去POST UP背框單打拼高度拼肌肉不是傻冒嗎?

A米是在NASH羽翼下成長沒錯,但NASH既加持就不敢苟同,NASH、馬利安、A米共同支撐起太陽,A米轉去紐約之後,依然有場均25分,只係之後傷患不斷。馬利安離開太陽後也依然保持駭客身手。
而所謂既體能波,你睇睇A米係紐約時既進攻範圍,A米是一個可以投PULL-UP JUMPER的機動形中鋒,所以FACE TO FACE進攻才如此厲害,你中鋒撲出來,我就DRIVE IN,你中鋒唔出我就顏射你 ,而且A米唔係無POST-UP,A米一樣會POST-UP只係少D用咁解。
A米16尺以外出手超過300球,命中率接近4成6,已經達到後衛球員既水平。
其實A米在太陽是也有點打壞了,因為以快攻為主,A米好多時都會參與快攻,攻守轉換的意識很強,但反過來令他對搶板和籃板保護的意識較低,不過場均也是有8~9個籃板。

要A米單防當年的奧尼爾當然不行,機動形中鋒是現代速度形球賽的產物,但反過來奧尼爾是不是就能防住巔峰期A米的面框進攻也是見人見智吧。
機動形中鋒主要是應對MISMATCH之後,可以防守對方速度快的鋒衛球員,DIRTY GREEN就是人辦了,在對上傳統型高大中鋒時,只要不是太過差勁,頂得一兩下就行了,畢竟現在高大中鋒也不多了。
之後是要有獨自進攻能力,可以參與快攻甚至擔當箭頭,可以在高低位發動攻勢,能投中投,有三分更加好,再有勁爆體能是就近乎完美。

所以說 A米才是現代 機動形中鋒 的最終形態,候活在外投上的短板和高位的乏善可陳,在機動形中鋒的要求上還是不達標。
候活身體質素比A米更強,明明是一個 機動形中鋒 的好胚子,卻硬是把他打造成 傳統中鋒,把「魔獸」關在籠中,變成「黃金工兵」,唉。

引用:
原帖由 gtastegirl 於 2019-10-15 09:38 AM 發表

S雲根迪手無為過候活將來發展舖路,侯活係S雲根迪手上就應該要求佢開發中距投射同加強策應與走位能力,作為一個新人,比時間適應,OK,但整本8季都係咁,高位策應同高位投射並無違背S雲根迪既戰術理論呀。

S雲根迪當時既戰術的確是最大效益化當時候活既戰術,所以我都講候活既打法只能配1C四砲,我無質疑S雲根迪當時既戰術,我質疑既係當時S雲根迪只係考慮即食,沒有為候活長遠成長有任何計劃與方向,只 ...
首先, magic同SVG盡左一切資源去輔助DH。
DH點解最後會走?因為無戰績。咁SVG如果唔打1C4炮,DH會走得仲快,因為戰績會更差。
出走湖人係DH既決定,佢個陣走有無唸過新隊戰術唔係最fit自己?自己又轉唔轉到型?呢D係DH同佢經理人既事,完全唔關magic同SVG事囉。
magic時期既DH係聯盟第1C,單換LBJ既人,點解可以話浪費呢。。。DH變到而家咁好明顯係後magic時期轉型失敗啦,點都係DH,DH經理人,新隊既責任啊。。。

如果DH一開始覺得1C4炮咁打唔到路,career唔長遠,咁佢就應該一早走人啦,仲等咁多年?

其實DH呢D係叫臨尾香姐,前半段career好靚仔,打唔到尾好多星都試過,唔駛放大佢囉。就算oneal, 生涯尾段都唔算光彩。

引用:
原帖由 gtastegirl 於 2019-10-15 10:48 AM 發表

A米係機動形中鋒,A米主要進攻手段係FACE TO FACE 的進攻,就算低位,A米都係用FACE TO FACE既進攻方式,速度才是機動形中鋒的優勢,明明是UNDERSIZE有速度有靈活有中投,仲要去POST UP背框單打拼高度拼肌肉不是傻冒嗎?

A米是在NASH羽翼下成長沒錯,但NASH既加持就不敢苟同,NASH、馬利安、A米共同支撐起太陽,A米轉去紐約之後,依然有場均25分,只 ...
DH無中投,footwork一般,真係做到機動形中鋒?

再講傳統中鋒同機動型中鋒係2條路,唔係話變就變到。DH明顯一向係走傳統中鋒路線,後期想轉機動型?無可能囉。
至於睇硬件覺得DH打機動型好D?呢個係如果囉。如果佢一開始打機動型,可能今時今日你會話佢打傳統中鋒仲好囉。
硬件上oneal都係機動型好苗子啦,速度,footwork,勾手,中距都有。。。但佢而家係傳統中鋒既logo man囉

引用:
原帖由 代北集團 於 2019-10-15 08:27 AM 發表

"A米系同馬龍打法一樣" "X活同巨冇霸打法一樣"
... 呢兩句你都UP得出 , 咁我仲有咩講???

馬龍同巨冇霸都有超有效既低位單打能力 ,
話佢兩個較似就錯唔多 ... A米有Q低位單打咩??? ...
A米雖然實力上系勁過TD, 不過如你所講...A米又未去到馬龍cup數, 但打法上極似~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 gtastegirl 於 2019-10-15 09:38 AM 發表

S雲根迪當時既戰術的確是最大效益化當時候活既戰術,所以我都講候活既打法只能配1C四砲,我無質疑S雲根迪當時既戰術,我質疑既係當時S雲根迪只係考慮即食,沒有為候活長遠成長有任何計劃與方向,只 ...
其實你地方向有少少錯左, 反問你地一句~
你地會吾會要求, 巨冇霸走去射中距離?...點解?~
1. X活根本同巨冇霸系同一種類, 力量毀滅形攻擊...佢地根本渣波ge力水, 系大過我地普通球員ge力水~
2. 其實愈瘦/ 身形較輕ge球員, 射波系比較容易掌握...X活/ 巨冇霸尼d怪力, 根本好難掌握射波ge溫柔度~
《所以好多人話X活吾開發中距離, 根本方向錯左...情況等於巨冇霸點解吾射中距離?!》~
(所以X活尼種球員打法, 得幾個方向發展):
1. 打番inside out 配 4支砲~
2. 轉形學勇士 Zaza/麥基...主力搶板/防守, 但大前提要有Curry尼種神cup射手~
PS: 當年X活麽術 final打輸, 系因為d所謂射手eg 土高佬/李偉士...關建時刻隱左影, 幫吾到手~

大舊衰年代已過
當年佢的身形打PF都ok

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 日落武士 於 2019-10-15 11:58 AM 發表

首先, magic同SVG盡左一切資源去輔助DH。
DH點解最後會走?因為無戰績。咁SVG如果唔打1C4炮,DH會走得仲快,因為戰績會更差。
出走湖人係DH既決定,佢個陣走有無唸過新隊戰術唔係最fit自己?自己又轉唔轉到型?呢D係DH同佢經理人既事,完全唔關magic同SVG事囉。
magic時期既DH係聯盟第1C,單換LBJ既人,點解可以話浪費呢。。。DH變到而家咁好明顯係後magic ...
候活會走主因係魔術根本就無心爭標,只想維持現狀,而季尾候活入廠魔術亦唔想花大錢係不確定既候活身上,結果候活FA離開,去學LBJ抱團爭冠。
候活由始至終都沒有轉型過,一直都只係欠缺中投,難以配合高位戰術,離開火箭之後都係加翻少量外投,無改變主打低位的打法。
講左好多次,魔術時代,S雲根迪用1C四砲戰術係無問題,問題係只停留係1C四砲戰術上,沒有進一步開發候活的潛力,只滿足打入一次 FINAL,就果足不前,S雲根迪作為教練是絕對有責任。
這不是為候活開脫,候活沒有自覺性係事實,但不能否認魔術時代素造左候活既打法,而候活既失敗,也是來自佢既打法。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]