科學分析 : 侯活收皮既真正原因 !!! (有片)

科學分析 : 侯活收皮既真正原因 !!! (有片) E-mail 此主題給朋友

我開宗明義拉 : ON9中距  低位單打  包夾唔分波
同埋唔撲波 ...

一開始佢講既野 , 其實我一向既睇法都好岩 ...
亦即係侯活恩師迪安東尼既睇法 :
大家現在想要既中鋒 , 係能跑動  防守  守擋拆  
護框  籃板 , 以及進攻時能打擋拆 ,
ED野可能無人能比侯活做得更好 !!!

咁即係佢衰咩呢??? 就係呢D野佢唔做 , 做ON9野
... 如片中2:59到3:37 :
侯活幾次進攻都去擋人  又唔空切內線 ,
剩係企係AB位等波射D ON9中距 ... 之所以叫ON9
就係因為佢根本唔準 !!!

係火箭果陣佢都幾乎唔係射中距 ,
老鷹有4.2%出手係中距 , 黃蜂同巫師仲有10% !!!

第二個問題 , 係係影片2:29到2:59 ...
佢明明空切內線 , 只要頂位要波就可打MISMATCH
但佢硬要出返底線接球單打 !!!
接左波人地個中鋒己經補防返 ... 而且出到咁出
要運球單打入內線 , 對佢都唔係咁好拉 ...

呢兩個係最大鑊既 , 另外仲有兩個問題 ...
一個係傳球視野太差 , 4:09到4:19 , 佢空切接波
一次就吸引左4個防守者 ... 係4個呀 ,
佢傳返出去 , 隊友放煙花都得拉 !!!
但結果呢??? 佢就無傳返出去 , 而選擇一爆4 ...

4:57到5:28 , 明顯見到侯活防守好似唔出三秒區
但更大既問題係 , 佢係三秒區邊緣都唔撲波 !!!

https://www.youtube.com/watch?v=dhWCPZ0qwtI進入香討影片區

熱賣及精選
引用:
原帖由 代北集團 於 2019-10-12 09:05 AM 發表

我開宗明義拉 : ON9中距  低位單打  包夾唔分波
同埋唔撲波 ...

一開始佢講既野 , 其實我一向既睇法都好岩 ...
亦即係侯活恩師迪安東尼既睇法 :
大家現在想要既中鋒 , 係能跑動  防守  守擋拆  
護框  籃板 , 以及進攻時能打擋拆 ,
ED野可能無人能比侯活做得更好 !!!

咁即係佢衰咩呢??? 就係呢D野佢唔做 , 做ON9野
... 如片中2:5 ...
不過 , 其實我都仲係有D唔明白 ...
就係60%命中率 , 一上場對方既投射率就大減
... 咁咋看之下 , 唔好足以彌補佢既問題咩???

即係 , 佢係唔撲波架拉 , 但平均上場每36分鐘
失分就少10分 , 你用唔用佢???
佢係會ON9中距  低位單打  包夾唔分波硬上 ,
但咁都60%命中率喎 ... 咁都唔用佢???

引用:
原帖由 flopman 於 2019-10-12 09:34 PM 發表

最主要原因, 吾系佢冇實力...你地諗下X活系唯一一個可以拉跌巨冇霸ge人, 實力差極有限~
其實如果有睇波(心水清ge人)應該發現, X活的確想要low post拎波...因為佢同巨冇霸系力量形中風, 1 vs 1的確冇人阻到佢地得分(除左張師父除外)~
所以X活成日要打low post, 佢系冇錯...佢可以1 vs 1打爆對手~
《重點泥了》~
點解X活尼種傳統中風打法, 系而家年代吾吃香? ...
其實你咁講 , 我反而唔係咁明 ...
因為三分球理論之所以成立 , 係因為兩球3分=3球兩分 ,
換算成命中率就可話 , 40%既三分命中率=60%既兩分命中率
因為E+好少球員可以有60%既兩分命中率 , 相反 ,
唔少射手有接近40%既三分命中率 , 咁3分>兩分先至成立 ...

但侯活係真真正正有60%既兩分命中率喎 !!!

引用:
原帖由 gtastegirl 於 2019-10-12 09:18 PM 發表

如S雲根迪所講︰「跑動  防守  守擋拆  護框  籃板 , 以及進攻時能打擋拆 ,
ED野可能無人能比侯活做得更好 」
MY BOY都係咁打,所以候活咪淪落到好似MY BOY咁囉。
比MY BOY 30分鍾時間,一樣可以打出 16分,10板成績。

其實S雲根迪都好意思出聲?
候活正正就係毀係佢手上,佢既一C四槍戰術阻礙左候活既發展方向,候活被限制在內線吸引對手,為外線清出空 ...
或者你講得岩 , 但佢己經過晒年紀 ... E+人地就係想佢做黃金工兵 ,
一場拿15P+15R咪幾好 , 咁打打下入到總籃板榜前10  甚至前5都唔係無可能 !!!

引用:
原帖由 殺狗大王 於 2019-10-12 06:12 PM 發表

侯活:如果我有6尺11吋高就無敵喇
第一張明顯係因為前後錯位喎

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 flopman 於 2019-10-13 12:30 PM 發表

你太過著重40%了, 如果Curry/湯神突然Hot hand...連續入你10球8球 3分都已經射死人~
Hot hand尼個詞其實系人類ge精神能量泥, 舉個麗子:
1. X活一場波 hot hand連入 5球可以拎10分~
2. Curry一場波 hot hand連入 5球可以拎15分~
睇到分別吧? 冇人會預先知道...場上邊個球員會hot hand, 邊個hot hand就傳比邊個 ...
我呢兩日都有繼續唸呢個問題 ...
侯活加埋9射中距離 , 命中率都有60% ; 唔撲波但球隊防守效率好左
咁其實只能證明 , 佢呢D缺憾絕對係數據己被彌補 , 亦即係可以容忍

咁到底侯活真正係衰D咩???
小弟睇左好多侯活MIX , 包括各隊MIX  每年MIX ... 我開始明白 ,
侯活係魔術同火箭時 , 佢既底線要波單打 , 隊友反應都好正面 ;
係湖人  老鷹  黃蜂 , 隊友都係呆左  一副 "WT THE FXXX" 既樣

所以我覺得佢其實係衰人際 ... 係唔跟戰術 , 激嬲教練同隊友
尤其係隊友 , 佢地會覺得你D 9射中距又唔準 , 不如比我地得下分拉
你要數據我地都要 ... 而且戰術上我地都應該係要 ,
無理由我地跟足戰術 , 結果換黎戰術球權配置被剝削架麻 ...

呢D樣好似老闆同員工咁 , 永遠睇唔到一樣既野 ...
隊友睇唔到侯活誇張既60%總命中率 , 只睇到自己少左波射 ;
侯活只睇到轉型既目標 , 睇唔到隊友都要數據 ... 而且NBA係呢幾年
好講求 "效率" , 所以侯活既問題先會放大

坦白咁講 , 我覺得E+如果有球隊肯用侯活 , 侯活一樣有能力做當家 ,
甚至圍繞佢配置建隊 , 球隊都可能一爭季後賽席位 ...
咁點解侯活仲係無人用???
我自己覺得 , 就係因為E+D NBA球隊睇野太 "長線" 勒 ...

我與其頂薪簽佢返黎 , 打3-4年季後賽一輪遊 , 咁倒不如擺爛3-4年 ,
拿狀元+自由市場簽超巨建隊拉 ...
除非好係LBJ咁 , 但一簽就比人覺係爭冠球隊 , 咁年紀先唔會係問題
其實安東尼  CHRIS-PAUL都係因為年紀而被人所棄

引用:
原帖由 flopman 於 2019-10-14 01:19 PM 發表

A米我都幾欣賞, A米什至系TD黑星...當年A米直頭打爆左TD, 全人類都知~
1. 但如果睇番比賽, 每次A米同X活對位...X活D面框/籃板都系比A米略強woo~
2. A米吾會單防到巨冇霸, 但X活就可以單防到~
簡單D講以PF位置睇, A米>TD~
3. 不過打法上A米同X活好吾同就真, A米好多時用中距離做終結~
4. btw A米打中風位有D保留, 雖然佢系標準身高6尺10.. ...
我都覺得A米無侯活咁勁 ... 佢比侯活更加係打體能波 , 更加無單打能力
雖然打過平均26P 25P , 但我覺得只係因為有NASH既加持姐 ...

引用:
原帖由 flopman 於 2019-10-14 07:44 PM 發表

1. A米系同馬龍打法一樣, 只系 3分/ 防守上冇馬龍甘勁~
2. X活同巨冇霸打法一樣, 都系力量禁區打爆對手~
《所以A米應該打PF, 吾色合同X活直接比》~
"A米系同馬龍打法一樣" "X活同巨冇霸打法一樣"
... 呢兩句你都UP得出 , 咁我仲有咩講???

馬龍同巨冇霸都有超有效既低位單打能力 ,
話佢兩個較似就錯唔多 ... A米有Q低位單打咩???

引用:
原帖由 gtastegirl 於 2019-10-15 09:38 AM 發表

S雲根迪手無為過候活將來發展舖路,侯活係S雲根迪手上就應該要求佢開發中距投射同加強策應與走位能力,作為一個新人,比時間適應,OK,但整本8季都係咁,高位策應同高位投射並無違背S雲根迪既戰術理論呀。

S雲根迪當時既戰術的確是最大效益化當時候活既戰術,所以我都講候活既打法只能配1C四砲,我無質疑S雲根迪當時既戰術,我質疑既係當時S雲根迪只係考慮即食,沒有為候活長遠成長有任何計劃與方向,只 ...
如果好似你咁講 , 你點解釋侯活近3年既球隊都唔要佢???

引用:
原帖由 flopman 於 2019-10-16 12:39 AM 發表

你講果堆, 套落而家2019年打法一定死硬:
1. 舊波神單打飛away 2分? 冇用架...你仲停留不斷拎 2分? 當年佢單核毛師就系甘先出左事(神早出局)~
(PS 舊波神絕對系勁人, 佢 2分系好勁秋...冇話吾勁)~
2. 巨冇霸籃底虐代? 冇用架...你拎極米又系 2分, 罰球又吾準~
勇士直接 4-0踢你出局~
3. 仲好意思講 TD(理性討論講事實)? 佢當年就系miss ma ...
妖 , 都話要計命中率 ... 你如果照你咁講 , 個個都射三分拉 ,
但E+仲係大半出手係兩分架喎(其實LONG TWO都佔好多) ...

仲有, 你又點解釋76人果個恩比德又咁勁???

引用:
原帖由 flopman 於 2019-10-16 12:01 PM 發表

ching, 邊個因比德?...比個英文名我上youtxxb搵~
睇完再答你~
或者你上載佢打波片段, 都OK~
joel embiid喎 , 你唔識佢???

https://www.youtube.com/watch?v=vgcxMKLIKWY

引用:
原帖由 flopman 於 2019-10-16 02:48 PM 發表

佢尼個勁度, 最多都系KG ge威力~
根本吾系司機果種入硬你 3分ge威協~
我唸問10個人 , 要JE定司機2.0 , 10都會話要JE ...

引用:
原帖由 flopman 於 2019-10-16 06:25 PM 發表

甘而家邊個單核champ左? 相信冇人會答錯...
其實 , 司機無你想像中咁多三分 , 佢應該至少2/3出手都係兩分
(當然 , 好多係LONG TWO)

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 flopman 於 2019-10-15 01:18 PM 發表

其實你地方向有少少錯左, 反問你地一句~
你地會吾會要求, 巨冇霸走去射中距離?...點解?~
1. X活根本同巨冇霸系同一種類, 力量毀滅形攻擊...佢地根本渣波ge力水, 系大過我地普通球員ge力水~
2. 其實愈瘦/ 身形較輕ge球員, 射波系比較容易掌握...X活/ 巨冇霸尼d怪力, 根本好難掌握射波ge溫柔度~
《所以好多人話X活吾開發中距離, 根本方向錯左...情況等於巨冇霸點解 ...
其實我有個少少既問題 ... 一皇四炮 , 唔係要有一定既傳球視野咩???
侯活OK咩???

引用:
原帖由 gtastegirl 於 2019-10-16 10:43 AM 發表

先講火箭,麥海爾大前出身,出身波士頓,正宗OLD SCHOOL,對侯活這種傳統式中鋒情有獨鐘,之後麥海爾下台,侯活既打法本身就同新帥迪安東尼既戰術體系有衝突,迪安東尼當然唔會留佢,迪安東尼之後簽R安德遜就知咩事。

之後到鷹隊,鷹隊走左AI,TEAGUE,高華又走,MILLSAP又得翻一年約,打完一季鷹隊想重建多過簽人繼續衝,侯活當然唔想陪鷹隊重建,而鷹隊既然重建,侯活肯走就最好,可以 ...
題外話 : 你覺得侯活今人減重會唔得不賞失???

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。