• 瀏覽: 14,509
  • 回覆: 68
引用:
原帖由 日落武士 於 2019-10-15 11:59 AM 發表

DH無中投,footwork一般,真係做到機動形中鋒?

再講傳統中鋒同機動型中鋒係2條路,唔係話變就變到。DH明顯一向係走傳統中鋒路線,後期想轉機動型?無可能囉。
至於睇硬件覺得DH打機動型好D?呢個係如果囉。如果佢一開始打機動型,可能今時今日你會話佢打傳統中鋒仲好囉。
硬件上oneal都係機動型好苗子啦,速度,footwork,勾手,中距都有。。。但佢而家係傳統中鋒既logo  ...
候活初入 NBA 只是體能型入樽怪獸,低位POST UP單打也是渣渣,只不過體能太強,當時又無咩強力中鋒,所以一開始先可以打爆籃底,候活D post up move 係後天加工的。
候活從天而降,正正是傳統中鋒開始式微既時代,球迷甚至是NBA都希望有另一個奧尼爾出現,而候活就正好用來滿足大家既希望,結果候活就由未分類,直接歸入左傳統中鋒既領域。

未打完…

熱賣及精選
引用:
原帖由 gtastegirl 於 2019-10-15 04:31 PM 發表

候活初入 NBA 只是體能型入樽怪獸,低位POST UP單打也是渣渣,只不過體能太強,當時又無咩強力中鋒,所以一開始先可以打爆籃底,候活D post up move 係後天加工的。
候活從天而降,正正是傳統中鋒開始式微既時代,球迷甚至是NBA都希望有另一個奧尼爾出現,而候活就正好用來滿足大家既希望,結果候活就由未分類,直接歸入左傳統中鋒既領域。

未打完… ...
吾好講笑la, 哥達/拜林 /KG /DJ /Zaza尼d都系防守高手...尼堆人根本已經系 4大中風防守實力~
只系X活攻擊力太強, 你先錯角以為上面班人弱~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 gtastegirl 於 2019-10-15 09:38 AM 發表

S雲根迪手無為過候活將來發展舖路,侯活係S雲根迪手上就應該要求佢開發中距投射同加強策應與走位能力,作為一個新人,比時間適應,OK,但整本8季都係咁,高位策應同高位投射並無違背S雲根迪既戰術理論呀。

S雲根迪當時既戰術的確是最大效益化當時候活既戰術,所以我都講候活既打法只能配1C四砲,我無質疑S雲根迪當時既戰術,我質疑既係當時S雲根迪只係考慮即食,沒有為候活長遠成長有任何計劃與方向,只 ...
如果好似你咁講 , 你點解釋侯活近3年既球隊都唔要佢???

引用:
原帖由 代北集團 於 2019-10-15 06:49 PM 發表

1. 而家隊隊ge中風位, 都要 3分(eg 細加素)...或者中距離 2分 (eg 麥基)~
2. X活冇中距離/ 冇3分, 佢ge打法...只色合以前年代eg 舊波神年代/ 4大中風年代~
3. 而家NBA打法系: 一過半場, 搵人單檔...一有空位即刻 high post出手~
《所以球隊變左吾想要X活, 因為而家吾流行爆內線得 2分甘少》~

回覆 引用 TOP

收皮咪因為過氣囉

佢無遠射多少有影響,最主要係如果要做爭冠球隊既核心,最需要係
""無解進攻""(例如早期MJ單打fade away、巨冇霸籃底SM、融合TD既牛角食位擦板、
到近期西書自帶波去AB位單打對方後衛...無錯,佢唔係無腦咁柒呢招可以好屈、監視器賣飯+step back 3分、curry半場自走炮、KD既單打射波)

佢無又無呢D屈機單打(或者講有聯防夾擊後越近籃底既屈機單打招數就越低效)
就注定無可能做到爭冠核心(同樣近年咩都有既AD都差唔多)
然後就係做二哥,當佢係鋒線球員仲要無射波,又有邊隊波後衛啱佢?

專心roll in做下防守拎返800-1200萬既黃金工兵算啦

引用:
原帖由 你今日抽左水未 於 2019-10-15 11:12 PM 發表

收皮咪因為過氣囉

佢無遠射多少有影響,最主要係如果要做爭冠球隊既核心,最需要係
""無解進攻""(例如早期MJ單打fade away、巨冇霸籃底SM、融合TD既牛角食位擦板、
到近期西書自帶波去AB位單打對方後衛...無錯,佢唔係無腦咁柒呢招可以好屈、監視器賣飯+step back 3分、curry半場自走炮、KD既單打射波)

佢無又無呢D屈機單打(或者講有聯防夾擊後越近籃 ...
你講果堆, 套落而家2019年打法一定死硬:
1. 舊波神單打飛away 2分? 冇用架...你仲停留不斷拎 2分? 當年佢單核毛師就系甘先出左事(神早出局)~
(PS 舊波神絕對系勁人, 佢 2分系好勁秋...冇話吾勁)~
2. 巨冇霸籃底虐代? 冇用架...你拎極米又系 2分, 罰球又吾準~
勇士直接 4-0踢你出局~
3. 仲好意思講 TD(理性討論講事實)? 佢當年就系miss match打比提亞(高人成個頭)...最後就系近距離抄粉, 令馬刺成班人冇左個champ~
仲有佢當年奧運帶隊, 又系出左事...根本靠吾住~

引用:
原帖由 flopman 於 2019-10-16 12:39 AM 發表

你講果堆, 套落而家2019年打法一定死硬:
1. 舊波神單打飛away 2分? 冇用架...你仲停留不斷拎 2分? 當年佢單核毛師就系甘先出左事(神早出局)~
(PS 舊波神絕對系勁人, 佢 2分系好勁秋...冇話吾勁)~
2. 巨冇霸籃底虐代? 冇用架...你拎極米又系 2分, 罰球又吾準~
勇士直接 4-0踢你出局~
3. 仲好意思講 TD(理性討論講事實)? 佢當年就系miss ma ...
妖 , 都話要計命中率 ... 你如果照你咁講 , 個個都射三分拉 ,
但E+仲係大半出手係兩分架喎(其實LONG TWO都佔好多) ...

仲有, 你又點解釋76人果個恩比德又咁勁???

引用:
原帖由 代北集團 於 2019-10-15 06:49 PM 發表

先講火箭,麥海爾大前出身,出身波士頓,正宗OLD SCHOOL,對侯活這種傳統式中鋒情有獨鐘,之後麥海爾下台,侯活既打法本身就同新帥迪安東尼既戰術體系有衝突,迪安東尼當然唔會留佢,迪安東尼之後簽R安德遜就知咩事。

之後到鷹隊,鷹隊走左AI,TEAGUE,高華又走,MILLSAP又得翻一年約,打完一季鷹隊想重建多過簽人繼續衝,侯活當然唔想陪鷹隊重建,而鷹隊既然重建,侯活肯走就最好,可以清CAP縮支出,一拍即合就換佢去黃蜂。

再到黃蜂,黃蜂換侯活翻來係想幫獲加找個幫手,侯活亦打出一個小高鋒,侯活離隊既原因應該是人工。
黃蜂唔想開貴約比侯活,而侯活續留黃蜂既意願亦唔高,完季就換佢去網隊避免人財兩失,而網隊要候活,主要都係睇上佢既一年合約,完約可以清CAP追杜撚。

跟住精彩既事情就來啦,網隊竟然 BUYOUT 侯活,表面上是侯活話想做FA去競爭力強D既球隊,同網隊協商 BUYOUT ,但我認為是出在當季突然現身的大魚 李安納 身上。網隊覺得如果有機會當季簽入李安納,下季追杜撚就可以增加勝算,結果候活就成為祭品,漂亮話只係比個下台階侯活,最後侯活只能500萬簽巫師,跟住仲傷左。

引用:
原帖由 代北集團 於 2019-10-16 08:55 AM 發表

妖 , 都話要計命中率 ... 你如果照你咁講 , 個個都射三分拉 ,
但E+仲係大半出手係兩分架喎(其實LONG TWO都佔好多) ...

仲有, 你又點解釋76人果個恩比德又咁勁??? ...
ching, 邊個因比德?...比個英文名我上youtxxb搵~
睇完再答你~
或者你上載佢打波片段, 都OK~

引用:
原帖由 flopman 於 2019-10-16 12:01 PM 發表

ching, 邊個因比德?...比個英文名我上youtxxb搵~
睇完再答你~
或者你上載佢打波片段, 都OK~
joel embiid喎 , 你唔識佢???

https://www.youtube.com/watch?v=vgcxMKLIKWY

引用:
原帖由 代北集團 於 2019-10-16 02:04 PM 發表

joel embiid喎 , 你唔識佢???

https://www.youtube.com/watch?v=vgcxMKLIKWY
佢尼個勁度, 最多都系KG ge威力~
根本吾系司機果種入硬你 3分ge威協~

引用:
原帖由 flopman 於 2019-10-16 02:48 PM 發表

佢尼個勁度, 最多都系KG ge威力~
根本吾系司機果種入硬你 3分ge威協~
我唸問10個人 , 要JE定司機2.0 , 10都會話要JE ...

引用:
原帖由 代北集團 於 2019-10-16 05:07 PM 發表

我唸問10個人 , 要JE定司機2.0 , 10都會話要JE ...
甘而家邊個單核champ左? 相信冇人會答錯...

引用:
原帖由 flopman 於 2019-10-16 06:25 PM 發表

甘而家邊個單核champ左? 相信冇人會答錯...
其實 , 司機無你想像中咁多三分 , 佢應該至少2/3出手都係兩分
(當然 , 好多係LONG TWO)

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 flopman 於 2019-10-15 01:18 PM 發表

其實你地方向有少少錯左, 反問你地一句~
你地會吾會要求, 巨冇霸走去射中距離?...點解?~
1. X活根本同巨冇霸系同一種類, 力量毀滅形攻擊...佢地根本渣波ge力水, 系大過我地普通球員ge力水~
2. 其實愈瘦/ 身形較輕ge球員, 射波系比較容易掌握...X活/ 巨冇霸尼d怪力, 根本好難掌握射波ge溫柔度~
《所以好多人話X活吾開發中距離, 根本方向錯左...情況等於巨冇霸點解 ...
其實我有個少少既問題 ... 一皇四炮 , 唔係要有一定既傳球視野咩???
侯活OK咩???

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]