科學分析 : 侯活收皮既真正原因 !!! (有片)

科學分析 : 侯活收皮既真正原因 !!! (有片) E-mail 此主題給朋友

我開宗明義拉 : ON9中距  低位單打  包夾唔分波
同埋唔撲波 ...

一開始佢講既野 , 其實我一向既睇法都好岩 ...
亦即係侯活恩師迪安東尼既睇法 :
大家現在想要既中鋒 , 係能跑動  防守  守擋拆  
護框  籃板 , 以及進攻時能打擋拆 ,
ED野可能無人能比侯活做得更好 !!!

咁即係佢衰咩呢??? 就係呢D野佢唔做 , 做ON9野
... 如片中2:59到3:37 :
侯活幾次進攻都去擋人  又唔空切內線 ,
剩係企係AB位等波射D ON9中距 ... 之所以叫ON9
就係因為佢根本唔準 !!!

係火箭果陣佢都幾乎唔係射中距 ,
老鷹有4.2%出手係中距 , 黃蜂同巫師仲有10% !!!

第二個問題 , 係係影片2:29到2:59 ...
佢明明空切內線 , 只要頂位要波就可打MISMATCH
但佢硬要出返底線接球單打 !!!
接左波人地個中鋒己經補防返 ... 而且出到咁出
要運球單打入內線 , 對佢都唔係咁好拉 ...

呢兩個係最大鑊既 , 另外仲有兩個問題 ...
一個係傳球視野太差 , 4:09到4:19 , 佢空切接波
一次就吸引左4個防守者 ... 係4個呀 ,
佢傳返出去 , 隊友放煙花都得拉 !!!
但結果呢??? 佢就無傳返出去 , 而選擇一爆4 ...

4:57到5:28 , 明顯見到侯活防守好似唔出三秒區
但更大既問題係 , 佢係三秒區邊緣都唔撲波 !!!

https://www.youtube.com/watch?v=dhWCPZ0qwtI進入香討影片區

熱賣及精選
引用:
原帖由 代北集團 於 2019-10-12 09:05 AM 發表

同埋唔撲波 ...

... 如片中2:5 ...
不過 , 其實我都仲係有D唔明白 ...
就係60%命中率 , 一上場對方既投射率就大減
... 咁咋看之下 , 唔好足以彌補佢既問題咩???

即係 , 佢係唔撲波架拉 , 但平均上場每36分鐘
失分就少10分 , 你用唔用佢???
佢係會ON9中距  低位單打  包夾唔分波硬上 ,
但咁都60%命中率喎 ... 咁都唔用佢???

湖人搵佢打後備中峰,跟本就屈機。

回覆 引用 TOP

侯活:如果我有6尺11吋高就無敵喇

附件

a.jpg(108.53 KB)

2019-10-12 06:12 PM

b.jpg(38.26 KB)

2019-10-12 06:12 PM

引用:
原帖由 代北集團 於 2019-10-12 09:05 AM 發表

同埋唔撲波 ...

... 如片中2:5 ...
如S雲根迪所講︰「跑動  防守  守擋拆  護框  籃板 , 以及進攻時能打擋拆 ,
ED野可能無人能比侯活做得更好 」
MY BOY都係咁打,所以候活咪淪落到好似MY BOY咁囉。
比MY BOY 30分鍾時間,一樣可以打出 16分,10板成績。

其實S雲根迪都好意思出聲?
候活正正就係毀係佢手上,佢既一C四槍戰術阻礙左候活既發展方向,候活被限制在內線吸引對手,為外線清出空間。
候活在S雲根迪手下,沒開發出中投、沒開發出策應能力,可以說是完全失敗,S雲根迪魔術期間只是將侯活當作一個很好用的工兵,沒有培養候活成長為一個聯盟頂級中前鋒的打算,S雲根迪將之前熱火的奧尼爾作模板放在候活身上,但S雲根迪卻沒有考慮熱火的奧尼爾是身經百戰,通過三角戰術的考驗,反觀候活有多方面的不足,S雲根迪沒有去提升候活,而是將候活定形在他的戰術之中,結果侯活就成長為一個不淪不類的奧尼爾,像奧尼爾般在內線搞和,卻沒有奧尼爾般吊炸天。

S雲根迪教活塞4季,佢用鼓佬又好似用候活咁,S雲根迪一走,基斯教練即時釋放鼓佬,更大膽的出手,而鼓佬自己也有努力,今季應該可以睇倒更全面既鼓佬。

企係AB位等波射D ON9中距,其實並唔係ON9,而係原本佢早7~8年就應該咁打,高位投射是高位策應的重中之重,球員除左ROLL IN,ROLL OUT 都係十分重要,S雲根迪完全沒有開發候活在高位的進攻能力,只要候活一味在內線單打做苦工,結果候活就難以適應這種外界的正常要求。而候活不年輕,多左AB位中投,可以有效減低受傷機會。

縱觀NBA,出色的中前鋒,E榮、羅賓遜、大夢、郵差、鄧肯、KG、偉伯、大細家嫂,姚明,都具備出色的高位投射能力,高位投射已經是一個出色的中前鋒的標配,候活開始「企係AB位等波射D ON9中距」是走對路,絕對不是ON9,只是太遲,上季又受傷,有點時不與我的感覺。

睇翻候活伙黃蜂時,16尺外既命中率都有3成3,對一個剛開始嘗試中外投的內線球員算是不錯了吧。

射不準,就練啊,郵差馬龍在未練成中距時不也是個渣渣,苦練有成不就上神台了。
KOBE在季後賽投了個大號AIR BALL 3分,之後就不投了嗎?
投不進去練到投進啊。

而候活ROLL IN後出返底線接球單打和1打4,這是正是候活擺脫不了魔術時期打法的有力證明,要問翻候活既「恩師」,點解教到個徒弟咁Q樣。

最主要原因, 吾系佢冇實力...你地諗下X活系唯一一個可以拉跌巨冇霸ge人, 實力差極有限~
其實如果有睇波(心水清ge人)應該發現, X活的確想要low post拎波...因為佢同巨冇霸系力量形中風, 1 vs 1的確冇人阻到佢地得分(除左張師父除外)~
所以X活成日要打low post, 佢系冇錯...佢可以1 vs 1打爆對手~
《重點泥了》~
點解X活尼種傳統中風打法, 系而家年代吾吃香?...因為而家系 3分世界~
《1. 就算全盛期巨冇霸2019年出泥打, 都系會比 3分世界圖太》~
《2. 就算全盛期舊波神2019年出泥打, 都系會比 3分世界圖太》~
《因為佢地共通點系拎 2分, 所以身處而家年代打法...佢 2個系生存吾到, 只會同 X活一樣命運冇champ》~
PS: 以上情況我系講梗單核, 吾系融合~
(所以X活本身個人冇問題, 系因為時代已經革命左...而家系 3分時代吾系以前 2分年代, 而家所有教練最想 5個位置都可以 3分)~

引用:
原帖由 flopman 於 2019-10-12 09:34 PM 發表

最主要原因, 吾系佢冇實力...你地諗下X活系唯一一個可以拉跌巨冇霸ge人, 實力差極有限~
其實如果有睇波(心水清ge人)應該發現, X活的確想要low post拎波...因為佢同巨冇霸系力量形中風, 1 vs 1的確冇人阻到佢地得分(除左張師父除外)~
所以X活成日要打low post, 佢系冇錯...佢可以1 vs 1打爆對手~
《重點泥了》~
點解X活尼種傳統中風打法, 系而家年代吾吃香? ...
其實你咁講 , 我反而唔係咁明 ...
因為三分球理論之所以成立 , 係因為兩球3分=3球兩分 ,
換算成命中率就可話 , 40%既三分命中率=60%既兩分命中率
因為E+好少球員可以有60%既兩分命中率 , 相反 ,
唔少射手有接近40%既三分命中率 , 咁3分>兩分先至成立 ...

但侯活係真真正正有60%既兩分命中率喎 !!!

DH是內線球員而不是外線球員, 要求DH打外線根本就錯誤. 就像要ONEAL打不了後衛, JOHN STOCKTON打不了中鋒, 所以他們兩就無能? DH大部份得分各作用是在內線,而片中用DH中距失敗投藍來評價DH是失敗本就是不公平. HD原本就是後中鋒時代的產物, 要他生涯後期改變去遷就球隊打小球根本就是錯誤. 情況就像要生涯後期的MELON一樣, 要放棄自己長處, 臨老改當射手, 完全是錯誤的. 還不如花錢陪養年青球員當射手.

回覆 引用 TOP

咪以為大隻就有用

回覆 引用 TOP

打佐咁多年,毫無進步,從來沒有練成新嘅技術動作

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 代北集團 於 2019-10-13 09:47 AM 發表

其實你咁講 , 我反而唔係咁明 ...
因為三分球理論之所以成立 , 係因為兩球3分=3球兩分 ,
換算成命中率就可話 , 40%既三分命中率=60%既兩分命中率
因為E+好少球員可以有60%既兩分命中率 , 相反 ,
唔少射手有接近40%既三分命中率 , 咁3分>兩分先至成立 ...

但侯活係真真正正有60%既兩分命中率喎 !!! ...
你太過著重40%了, 如果Curry/湯神突然Hot hand...連續入你10球8球 3分都已經射死人~
Hot hand尼個詞其實系人類ge精神能量泥, 舉個麗子:
1. X活一場波 hot hand連入 5球可以拎10分~
2. Curry一場波 hot hand連入 5球可以拎15分~
睇到分別吧? 冇人會預先知道...場上邊個球員會hot hand, 邊個hot hand就傳比邊個狂射~
總之 3分射手hot hand上泥, 系恐怖過 2分射手hot hand~

一直都單調,靠力量體能,後生時未好似好勁囉,年時一高就見低……

引用:
原帖由 讓球達人 於 2019-10-13 12:38 PM 發表

一直都單調,靠力量體能,後生時未好似好勁囉,年時一高就見低……
人地背傷過...

引用:
原帖由 flopman 於 2019-10-13 01:24 PM 發表

人地背傷過...
邊個無傷?>><<1

引用:
原帖由 Webber@2 於 2019-10-13 01:29 PM 發表

邊個無傷?>><<1
傷有分輕重, 你會吾會拎: 篤魚蛋ge輕傷...同比車撞到重傷骨折, 直接 2者比較話一樣傷?~

69 12345
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。