• 瀏覽: 35,950
  • 回覆: 322
  • 追帖: 19
本主題由 辟易 於 2019-10-13 06:01 PM 移動
引用:
原帖由 老婆大大 於 2019-10-13 11:35 AM 發表

我住新加坡24年了,都唔知食幾多香口膠,香口珠了。去旅行後,帶番來就可以了,唔俾賣,就講成唔俾食
一般國外人誤解,多年前去過新加坡就知道,因為當年去新加坡旅行必問問題!

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
世界上愚民比智者多很多倍 如果一人一票通常都是能擺弄愚民者勝利 政客很多靠愚弄市民 有楊岳橋叫去衝坐監令人生精采 但真係有很多愚人去衝 當中不乏大學生 大學生通常能獨立思考,但用在今日香港 似乎是諷刺

回覆 引用 TOP

民主當然好,但唔一定係最好

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 rinilai 於 2019-10-13 10:28 AM 發表

人地無得食香口膠,不過班可憐蟲就住劏房。
犀利。
講中晒要點

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 launch_date 於 2019-10-13 11:35 AM 發表

97前無人要求民主,係因為官做得好,社會公義廉潔,
市民開心指數高,工作都搏命啲啦

97後⋯⋯股樓呃鳩人,乜都呃鳩人,
你睇今日既警察,你睇三權分立?

英國留低嘅法治,係當年香港成功因素,成為中外跳板都靠呢樣野,
外資唔敢放錢大陸咪放香港囉⋯⋯中港政府唔好好珍惜感恩,仲要攪破壞抹黑

香港民主訴求,係來自不滿政府 ...
咁應該要留低埋官守議員、委任制呢啲安排……

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bonod 於 2019-10-13 11:07 AM 發表

市民無民主意識下推行民主制度只會一敗塗地
正如無智慧的人會將利民的智慧燈柱推倒一樣
民主需配合良好教育和道德觀念發展,看來現今的大學生以至香港社會仍未達標

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 launch_date 於 2019-10-13 11:35 AM 發表

97前無人要求民主,係因為官做得好,社會公義廉潔,
市民開心指數高,工作都搏命啲啦

97後⋯⋯股樓呃鳩人,乜都呃鳩人,
你睇今日既警察,你睇三權分立?

英國留低嘅法治,係當年香港成功因素,成為中外跳板都靠呢樣野,
外資唔敢放錢大陸咪放香港囉⋯⋯中港政府唔好好珍惜感恩,仲要攪破壞抹黑

香港民主訴求,係來自不滿政府 ...
97年要求民主只會被鎮壓,政府,警察,法院,從來一體。可以證明有民生無民主,香港人可以好開心。
97后可以選舉,各派野心家互相斗,都係爭取自己的短期利益,完全被李光耀說中,民生不說退步,至少本來可以做得更好。

引用:
原帖由 花心大大大少 於 2019-10-13 11:07 AM 發表

民主就系將大部分人變窮!
睇當日亞洲四小龍,今日邊個跑出,邊個落後就清楚

當初,黄絲個個都話星加坡好,人人有屋住。。。
但當一知道,一罵政府就會犯法時,就個個都九縮

回覆 引用 TOP

精采,高質的香港人睇下喇。

回覆 引用 TOP

以黃屍曱甴既智商,比自由佢地咪即係害左佢地

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Hihy 於 2019-10-13 11:29 AM 發表

但大陸其實好廣泛使用民主選舉既
有限的民主,從來不是一人一票選出。類似新加坡都有選舉。

香港只是烏克蘭的翻版,表面民主,實情是內亂不斷,經濟崩潰,只是一個孤島。香港再不止暴制亂,香港就成為烏克蘭2.0,香港市民應全力支持香港警隊嚴正執法,止暴制亂,全力支持香港政府23條立法,驅赶禍港漢奸,全力清潔香港,踢走為反而反的政棍,讓香港政府有效施政,讓香港回復昔日光茫。

回覆 引用 TOP

我之前一直都講亞洲區如果要選擇去讀大學一定係去新加坡都好過去澳洲,事實亦證明家長式管治制度下的新加坡市民比香港市民獲得更多

我其他真係好唔願意同你分開,可以比時間大家冷靜一下嗎?
智者只屬少數

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]