[住宿交通][購物飲食] 一個路痴突如其來的首次曼谷自由行求助

一個路痴突如其來的首次曼谷自由行求助 E-mail 此主題給朋友

小弟係個路痴,月底會第一次去曼谷自由行幾日,希望各位熟悉泰情的大大幫幫忙:

1.如果出行(都係去熱門商場,飲飲食食HEA幾日),酒店靠近BTS,還是MRT方便些?
2.有無一些靠近BTS或MRT的好酒店介紹,乾淨有泳池,價錢在$400-$500之間大眾化些的
3.請問換泰銖,係咪在九龍城的兌換率好些,有兌換店介紹嗎?
4.想試吓泰國的活蝦BBQ放題,在曼谷有哪家鄰近大家吃過是新鮮乾淨的?

謝謝大家幫忙

熱賣及精選
請唔好把香港,變成 「伊拉克」,愛一座城,請好好愛。
已經下載了!但請教這個App用香港電話登記後,到泰國後仍是要用當地有電話的上網卡再登記,才能使用?還是只要上到網便可以叫車?
另外,用Grab時,以信用卡付費是不是要被收取「海外簽賬手續費」?

謝謝建議

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hketapple 於 2019-10-12 02:55 PM 發表

小弟係個路痴,月底會第一次去曼谷自由行幾日,希望各位熟悉泰情的大大幫幫忙:

1.如果出行(都係去熱門商場,飲飲食食HEA幾日),酒店靠近BTS,還是MRT方便些?
2.有無一些靠近BTS或MRT的好酒店介紹,乾淨有泳池,價錢在$400-$500之間大眾化些的
4.想試吓泰國的活蝦BBQ放題,在曼谷有哪家鄰近大家吃過是新鮮乾淨的 ...
4. Neon market , taikong seafood

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hketapple 於 2019-10-12 02:55 PM 發表

4.想試吓泰國的活蝦BBQ放題,在曼谷有哪家鄰近大家吃過是新鮮乾淨的 ...
1.個人認為就bts
2.4-5xx唔知
3 上網搵,一係落地唱

回覆 引用 TOP

引用:

( 靠近BTS,價錢在$400-$500 ) -- 符合這條件可以考慮  Park Plaza Sukhumvit Bangkok。
BTS Asoke 落天橋後行入去( 大路 Ratchadapisek )兩分鐘就到,Ratchadapisek 路口過馬路就係 Terminal 21。
唔好搞錯另一間差唔多名嘅 Park Plaza Bangkok Soi 18,衣間係同集團,但要行遠一個街口。
房間乾淨,勝在咁嘅價錢格局唔差,行幾步路就出到大路口,上天橋就係 BTS Asoke。

回覆 引用 TOP

路痴就跟團啦

如果條看更出到JAZZ之時,就係我唔再上車版之日  
當然係要影張牌簿相上來証明啦...........
引用:
原帖由 你吹我唔硬 於 2019-10-12 09:45 PM 發表

路痴就跟團啦
跟團要去9污,帶你去甚麽:
蛇園、珠寶店、皮革店、燕窩店、古法按摩…
雖然可不幫趁購買,但好浪費時間!

引用:
原帖由 filipino- 於 2019-10-13 09:34 AM 發表

跟團要去9污,帶你去甚麽:
蛇園、珠寶店、皮革店、燕窩店、古法按摩…
雖然可不幫趁購買,但好浪費時間!
跟團先笨實

引用:
原帖由 波馬神童2019 於 2019-10-13 04:31 PM 發表

跟團先笨實
波馬兄
請問你是否已經退休
一年可以去幾次泰國
咁輕鬆快樂!

引用:
原帖由 MICHAELCHAN9941 於 2019-10-13 05:50 PM 發表

波馬兄
請問你是否已經退休
一年可以去幾次泰國
咁輕鬆快樂!
緊係未退休
只係公司差我太多假,我先起到清緊

回覆 引用 TOP

始終都有第一次,曼谷自由行容易,認得BTS 方向到處去就可以,反而要識當地風俗文化免失禮

回覆 引用 TOP

Asia Hotel Bangkok跟bts其中一站連喺一起,出門就系站點,酒店干凈,推薦

引用:
原帖由 宇宙Altair 於 2019-10-16 01:54 PM 發表

Asia Hotel Bangkok跟bts其中一站連喺一起,出門就系站點,酒店干凈,推薦
嘩!你唔好嚇人啦;咁都介紹!

所有留言,只代表個人意見,並非攻擊讀者。
 32 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。