[貓貓] 領養了新貓,舊貓不停哈,求救?

領養了新貓,舊貓不停哈,求救? E-mail 此主題給朋友

領養左新貓貓,新貓好親貓,舊貓一開始都興奮,但我地行錯左,比舊貓見到我地餵零食比新貓之後就開始對住新貓哈同埋低聲嘶吼,再加埋新貓既籠係同一間房,
咁現在做錯左,應該可以點補救?
有冇人有經驗分享下?

熱賣及精選
有冇人有經驗?

回覆 引用 TOP

分開養住一兩日等佢哋習慣左啲味先啦

引用:
原帖由 ywm1983 於 2019-10-13 09:06 AM 發表

分開養住一兩日等佢哋習慣左啲味先啦
知道,我都係後期先知,但個頭開得唔好,已經見過,現在分開左,唔知咁樣仲work唔work
現在舊貓一見新貓就哈佢

回覆 引用 TOP

我之前係新貓蝦舊貓,但係過左兩星期後就有好轉,分開住住先,間唔中有人嚮屋企就比佢哋接觸下,一開片就困住打人嗰隻,等佢知錯

引用:
原帖由 ywm1983 於 2019-10-13 09:14 AM 發表

我之前係新貓蝦舊貓,但係過左兩星期後就有好轉,分開住住先,間唔中有人嚮屋企就比佢哋接觸下,一開片就困住打人嗰隻,等佢知錯
其實有時都唔識分打交定玩
聽好多人講話咩都要錫舊貓多d先,好似唔困得舊貓,因為本來是佢地盤

回覆 引用 TOP

通常出聲吼加出手就係打交,之前因為新貓嚟到,佢轉左新環境冇完全感唔,舊貓過去就打佢,其實困係比佢知佢唔啱,所以困半個鍾內都冇就會放佢,但係一定要教佢出手就要困,比人困幾次佢地就會知打人會比人困,慢慢就會少

引用:
原帖由 ywm1983 於 2019-10-13 09:24 AM 發表

通常出聲吼加出手就係打交,之前因為新貓嚟到,佢轉左新環境冇完全感唔,舊貓過去就打佢,其實困係比佢知佢唔啱,所以困半個鍾內都冇就會放佢,但係一定要教佢出手就要困,比人困幾次佢地就會知打人會比人困,慢慢就會少 ...
明白,謝謝你😊🙏🏼

回覆 引用 TOP

用乾毛巾兩個輪流抹,將氣味抹到對方身上,慢慢會習慣當係自己人。

引用:
原帖由 鬼塚火星 於 2019-10-13 02:33 PM 發表

用乾毛巾兩個輪流抹,將氣味抹到對方身上,慢慢會習慣當係自己人。
😁謝謝🙏🏼

回覆 引用 TOP

剪左指甲先啦,仲要剪得密啲,貓際關係同人際關係有時都幾似,唔夾就係唔夾!我以前老大老二(都係6歲)都相安無事,但老三(而家先歲幾)嚟左之後,情況都有變:老三細細隻成日打老大,唔知點解老大咁大隻都任佢打?但老大比老三打完又唔忿氣,走去打老二發泄,不過老二都唔係善男信女,次次都打腫老大隻眼,跟住老三見老大打老二,以為老二好恰,又走去細蝦二,好混亂!不過打完大家又會相安無事等待下一次發難機會!我而家都由得佢地, 唔通一日睇到鬼咩,唯有剪密啲指甲,等佢地打還打唔好打到咁傷!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 靜待機會長 於 2019-10-12 10:54 PM 發表

領養左新貓貓,新貓好親貓,舊貓一開始都興奮,但我地行錯左,比舊貓見到我地餵零食比新貓之後就開始對住新貓哈同埋低聲嘶吼,再加埋新貓既籠係同一間房,
咁現在做錯左,應該可以點補救?
有冇人有經驗分享下? ...
没有经验,我也想养一只猫🐱

回覆 引用 TOP

我兩只老貓一起養左十年,又係兩三日又會打架,打到成間屋都係毛。
但也成日都到佢地互相奶毛。

我之前係新貓蝦舊貓

40 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。