[綜合資訊] 東京成田機場出問題

東京成田機場出問題 E-mail 此主題給朋友

我現身在香港機場,本坐 0545 去成田 HX610D 機
啱啱到 check in counter 獲告之成田機場關閉直至最快明晚 2100,叫我回家等通知,我個旅程可以取消喇 😢

熱賣及精選
交通問題,怕旅客出唔到市區滯留機場,成田11點前,羽田下晝2點前唔比飛機降落。

回覆 引用 TOP

你可以轉飛去福岡,到埗後坐新幹線返回東京,下午新幹線應該會恢復通車。

引用:
原帖由 wahcli 於 2019-10-13 01:28 AM 發表

你可以轉飛去福岡,到埗後坐新幹線返回東京,下午新幹線應該會恢復通車。
但地勤無咁安排,咁大個仔第一次遇到
我諗住取消行程,但另一問題來喇
我買左藍十字旅行保,係咪就行程取消可以 claim 返呢?
點界定呢?

引用:
原帖由 大哥然 於 2019-10-13 01:30 AM 發表

但地勤無咁安排,咁大個仔第一次遇到
我諗住取消行程,但另一問題來喇
我買左藍十字旅行保,係咪就行程取消可以 claim 返呢?
點界定呢?

10373455 ...
有保險就自己另外買機票啦。

引用:
原帖由 wahcli 於 2019-10-13 01:34 AM 發表

有保險就自己另外買機票啦。
我都唔肯定保險點做,同埋機場關閉咗都無得攪
返屋企再諗啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wahcli 於 2019-10-13 01:28 AM 發表

HX無機去福岡,去大阪好D,関空好似無乜影響。

機場網頁班機STATUS係預計6:15飛。

引用:
原帖由 我在東京很快樂 於 2019-10-13 01:44 AM 發表

機場網頁班機STATUS係預計6:15飛。
睇錯左,果班係HX606。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 我在東京很快樂 於 2019-10-13 01:39 AM 發表

HX無機去福岡,去大阪好D,関空好似無乜影響。
飛關西會很昂貴,如果沒有飛福岡,改去岡山,今日有機,單程$1366+。

引用:
原帖由 wahcli 於 2019-10-13 02:09 AM 發表

飛關西會很昂貴,如果沒有飛福岡,改去岡山,今日有機,單程$1366+。
岡山都可以,不過佢張飛改過一次,唔知HX會唔會比佢轉飛,如果買單程,回程可能受影響。

回覆 引用 TOP

啱啱打咗俾永安,我分別搵佢訂機票同酒店,要我分 2 次電話打去做,如下:

酒店:
叫我將航空公司取消班機資料 email 俾佢地,佢地 forward 去酒店睇下可唔可以 cancel

機票:
佢地會幫我打俾航空公司 reconfirm,然後代辦 cancel;如因航空公司問題,佢地會全款退回,不會收任何手續費用

引用:
原帖由 大哥然 於 2019-10-13 09:37 AM 發表

啱啱打咗俾永安,我分別搵佢訂機票同酒店,要我分 2 次電話打去做,如下:

酒店:
叫我將航空公司取消班機資料 email 俾佢地,佢地 forward 去酒店睇下可唔可以 cancel

機票:
佢地會幫我打俾航空公司 reconfirm,然後代辦 cancel;如因航空公司問題,佢地會全款退回,不會收任何手續費用 ...
我都係係永安買
不過係一次機票+酒店咁
問佢又話唔可以delay 成個trip
Claim 保險又話要自己同保險公司claim
佢哋咩都唔想幫我搞

師兄 我都係今日機。。。
已拿拿聲改先飛去關西再坐新幹線

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cheungsteven 於 2019-10-13 10:06 AM 發表

我都係係永安買
不過係一次機票+酒店咁
問佢又話唔可以delay 成個trip
Claim 保險又話要自己同保險公司claim
佢哋咩都唔想幫我搞
我下鑊唔會再經呢 D 艇仔買機票同酒店

主題標籤 #東京 #機場 #香港
 66 12345
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。