• 瀏覽: 4,019
  • 回覆: 35
見完直屬上司,要再約見更高層個位先有最後結果。但其實決定揀請邊個既會係邊個呢?

熱賣及精選
HR 講係 2 位(直屬上司同高層)一齊 in final, 我怕太緊張會失手,上次1st in 直屬上司時表現幾好先有final, 但想知最後決定權係邊個話事呢? Thx

引用:
原帖由 cwky123 於 2019-10-18 04:47 PM 發表

HR 講係 2 位(直屬上司同高層)一齊 in final, 我怕太緊張會失手,上次1st in 直屬上司時表現幾好先有final, 但想知最後決定權係邊個話事呢? Thx
應該會係佢兩個一齊商討,但直屬上司先係同你work得最多嗰個,佢會俾意見個高層拍板。

引用:
原帖由 Chichiban 於 2019-10-19 11:46 AM 發表

應該會係佢兩個一齊商討,但直屬上司先係同你work得最多嗰個,佢會俾意見個高層拍板。
唉,面試見高層我成日都會好緊張,會失準.. 希望個決定權係2 個人一齊商議啦,而唔係最大o個個話事..

引用:
原帖由 cwky123 於 2019-10-19 12:30 PM 發表

唉,面試見高層我成日都會好緊張,會失準.. 希望個決定權係2 個人一齊商議啦,而唔係最大o個個話事..
通常直屬上司like你個高層應該冇乜異議,除非你second in既表現出奇地差

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cwky123 於 2019-10-19 12:30 PM 發表

通常係直屬上司決定選邊一個,人事部同高層in完只會反對或唔反對,唔會由他們選人。

引用:
原帖由 IWC-Rolex 於 2019-10-19 04:31 PM 發表

通常係直屬上司決定選邊一個,人事部同高層in完只會反對或唔反對,唔會由他們選人。
但而定interview 既人好多,入 2nd 既人都唔止 2 個。俾高層一齊in, 多人揀就變數多,選擇權都會係直屬上司那方?

引用:
原帖由 IWC-Rolex 於 2019-10-19 04:31 PM 發表

就算人事部或高層反對,直屬上司都仲可以堅持,但現實就萬中無一!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cwky123 於 2019-10-19 04:36 PM 發表

但而定interview 既人好多,入 2nd 既人都唔止 2 個。俾高層一齊in, 多人揀就變數多,選擇權都會係直屬上司那方?
呢個就少担心,入2nd round幾多人都好,都會有先後,除非細公司,否則高層邊有時間見咁多人?
見得高層,無問題就請,之後個D唔見。
覺得有問題先會見下一個!

引用:
原帖由 IWC-Rolex 於 2019-10-19 04:43 PM 發表

呢個就少担心,入2nd round幾多人都好,都會有先後,除非細公司,否則高層邊有時間見咁多人?
覺得有問題先會見下一個! ...
如果係大公司,入final 見高層通會選幾多個入呢?我所知呢間公司請人好嚴謹,1st in 見HR 同部門經理都攪左1 個月,大公司係咪對招聘流程有規範或從幾多位人選㨂人?Thx

引用:
原帖由 IWC-Rolex 於 2019-10-19 04:43 PM 發表

覺得有問題先會見下一個! ...
入2nd 排位有先後架?排第一既會係首選?如此類推?

引用:
原帖由 cwky123 於 2019-10-19 04:59 PM 發表

入2nd 排位有先後架?排第一既會係首選?如此類推?
正常係。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cwky123 於 2019-10-19 04:53 PM 發表

如果係大公司,入final 見高層通會選幾多個入呢?我所知呢間公司請人好嚴謹,1st in 見HR 同部門經理都攪左1 個月,大公司係咪對招聘流程有規範或從幾多位人選㨂人?Thx ...
之前可以好耐,包括考試,口試,成班人玩幾個月都得,見完Hiring Manager,有時仲要見埋Team Member之後,就會見Senior Manager,見Senior Manager之前,就幾乎肯定已排先後,最想請會先見,Senior Manager無問題就幾乎即知。

引用:
原帖由 IWC-Rolex 於 2019-10-19 05:18 PM 發表

之前可以好耐,包括考試,口試,成班人玩幾個月都得,見完Hiring Manager,有時仲要見埋Team Member之後,就會見Senior Manager,見Senior Manager之前,就幾乎肯定已排先後,最想請會先見,Senior Manager無問題就幾乎即知。 ...
仲有,越高級,越快知,因為見完Senior Manager無問題,HR就要做internal approval流程,如果你見果個Senior Manager係CEO,就完事,如果Subsidiary,就可能仲要上HQ,中層會最耐,因為低層無人會Care,HR可以直請。

有時覺得越認真in無offer,  in得hea反而有offer。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]