• 瀏覽: 830
  • 回覆: 22
41m改為上下繁雙向服務, 青衣路線彷效44經青碼;
(因41M角色應該主要係當243m/43b ge 青中/青北中途起載版, 非繁經常往荃灣方向與243m/43b 三線同時埋站,最後41m運吉上橋)

243m 總站調往長青, 與43b作單向聯合班次前往荃灣, 以減少往荃灣方向同時埋站機會, 及提高上橋前滿坐機會, 善用資源;

聯合班次之243m 及 43b 青衣路線彷效41途經美景花園, 以維持美景花園一程直達愉景新城之交通 (除非43改以愉景新城作總站,但估計不可行因為總站冇位), 荃灣路線不變;

聯合班次下之243m 及 43b 估計應該能節省起碼2-3部車, 建議用於開設新線主要服務青衣站居民上繁北橋特快不經上葵往東九, 為居民提供舒適一程過之東九服務, 及為242x加班 (詳見下面);
================================================
另外, 個人認為43m可改為上下繁服務, 原因相信顯然易見;
================================================
另外,有見41改特快講左N年都未改到, 經細閱2019-2020 RPP, 發現區議會係想留返條線直達土瓜灣道;
但其實青北/青中可以搭41A 到YMT轉6c/6f;
而其實青南可以搭242x到YMT轉6c/6f,
相信以上兩個方法都會快過搭41, 因為41a/242x都skip左長荔深, 節省了10分鐘左右, 加上唔經旺角道及何文田多個站額外估計節省10分鐘左右, 相信用41a/242x轉6c/6f平均共節省20分鐘 (加上青南搭242x 仲skip埋青中青北), 任何一個理性ge上班一族都唔會再搭41;
就算話要去何文田, 其實一樣41a/242x直出旺角就可轉E21a/18/45上何文田, 假設一般情況下都係搭E21a(假設唔介意冇轉車discount), 時間上都快過現時41由青衣南上何文田15-20分鐘, 又係因為skip左長荔深同埋E21a 較密;
所以其實運吉試下用242x/41a轉6c/6f呢個組合就應該可以通過取消41;
而且又對242x提升客量有用
(埋下伏線希望242x 能上下繁同42a分拆, 242x再參考287x走線但先停西九龍站, 順便比青南多個option一站直到西九龍站再轉260x/269b/268b直入尖咀, 因為站少, 相信就算要轉車入TST都會吸引到青南人)
但當然, 得兩班242x比去九龍城班客"拼車" 又好似唔夠, 一係就起取消41後加一兩班比242x, 都好過41全日運chairs;
加上土瓜灣道畢竟沒CBD一樣ge上班客群, 固無需有條全日41獨立線;
加上, 經youtuber實測, 土瓜灣道去長荔深搭12a/6c 都快過條41, 總結係41對相向居民都唔係最佳選擇, 咁多年ge客量都反映晒
(
https://www.youtube.com/watch?v=w2wCYAbMOjo )
=========================================
另外, 唔明點解243p唔改由長康出發經長青, 還掂宜家站太少, 兩班都坐唔滿窗口位, 仲搞到上山去長青段路重覆左, 倒不如方便埋長康青華個頭, 還掂里數基本冇變
=========================================

熱賣及精選
數一數,(唔計中途, 唔計龍運, 唔計小巴),青衣有5條巴士線入荃灣。
41M - 青衣中>青衣北>荃灣 - (北橋)
42M - 青衣北>荃灣 - (北橋)
43 - 青衣北>青衣南>葵涌>大窩口>荃灣 - (南橋)
43B - 青衣南>青衣北>荃灣 - (北橋)
243M - 青衣南>青衣北>荃灣 - (北橋)

其中4架經北橋,即係要經青衣北
北橋唔係唔好, 對面岸就係荃灣。 但長青長康美景一帶居民就一定要隔硬兜埋青衣北先去倒荃灣,又要停燈又要上落客。
就算搭43經南橋都要兜埋大窩口一帶。由長青總站去荃灣要半個鐘, 半個鐘以經可以由長青總站去倒美孚(可能仲少D時間)。

青衣北已經有好多交通工具去荃灣青衣北本身有頗多途徑入荃灣,例如409/409K小巴, 又有41M&42M(青衣北轉用荃灣特快),回程又有49X呢類中途經荃灣既巴士。

建議平衡青衣至荃灣既巴士服務眾所周知,43B同243M以前最大既分別係有冷氣同冇冷氣,自九巴全線改成有冷氣後, 呢2條線就有D尷尬,感覺有D重疊。但要規劃應該由宏觀去睇,唔係只係呢2條線。
個人建議青衣直入荃灣既巴士應該分成4類
  • 青衣北特快入荃灣(即41M & 42M)
  • 青衣南特快入荃灣(將43B 或243M其中一架改路, 下面詳細講#1)
  • 青衣南 > 青衣北 > 荃灣 (由青衣南貫穿青衣北經北橋入荃灣, 即保留43B或243M其中一架原有路線, 下面詳細講#2)
  • 青衣北 > 青衣南 > 荃灣 (由青衣北穿青衣南經南橋入荃灣, 41M方案,需要時用,半後備, 下面詳細講#3)

43B - 長青總站 > 荃灣西站 (#2)
建議由青衣碼頭後直接用南橋出青衣, 再經葵福路入荃灣。
點解唔用荃灣路?
其實冇話唔可以, 亦可以由司機決定, 因為荃灣路7pm左右有好多九龍車入屯門,佢地焗住用荃灣路,冇理日join埋佢地一齊塞。
點解唔揀243M?
243M之前冇入青衣碼頭,而且留住佢係要服務楓樹窩路一帶居民(即青衣碼頭後的站)。

243M - 美景花園 > 荃灣愉景新城 (#1,#2)
保留原有路線, 集中服務楓樹窩路一帶居民。如楓樹窩路居民需求大可以更改41M路線(下面講)

41M - 青衣 > 荃灣站 (#3)
特快入荃灣路線之一, 我形容佢特快係因為佢除左入長發之外就唔駛兜好多路
但因為楓樹窩路少左1架43B線,但如果楓樹窩路真係應付唔黎就要抽佢去行埋佢,類似44號走線。
原意係計劃由青衣北既車用南橋走,但係唔合理,始終青衣北居民用北橋入荃灣係最快。如果入到青衣南客滿,入唔入去青衣南都冇乜分別。而且過左南橋之後直入荃灣既路都有機會塞,無謂太多車一齊塞,所以用佢做後備。如果冇需要就唔駛郁。

42M - 長宏總站 > 愉景新城
特快入荃灣路線之一, 一樣係因為佢除左入長發之外就唔駛兜好多路。
山頂此終係掘頭路,再要佢兜路就會有路線重疊既問題。

43 - 長康總站 > 荃灣西站
路線維持不變,因為佢用南橋出,平衡返南北橋用車路線。本身唔建議一條路線兜路,但唔錯都錯左,Keep住條線可以方便當區返工既人。

規劃特點
主要強掉平衡青衣區直達荃灣既巴士路線
為青衣南居民提供直達荃灣選擇路線
解決43B & 243 多年接近路線重疊問題
大部份路線並無改動, 只係41M加左個可考慮的後備方案&43B改少一半停站
待優化/討論空間
走線無考慮有關費用的調整
入荃灣後因為有不同總站,而且方向不同, 可能需要調整。
青衣北其實仍然有好多輔助交通,但係知道青衣北需求大,所以只考慮上述巴士線

引用:
原帖由 fai112801235 於 2019-10-20 12:56 AM 發表

數一數,(唔計中途, 唔計龍運, 唔計小巴),青衣有5條巴士線入荃灣。
41M - 青衣中>青衣北>荃灣 - (北橋)
42M - 青衣北>荃灣 - (北橋)
43 - 青衣北>青衣南>葵涌>大窩口>荃灣 - (南橋)
43B - 青衣南>青衣北>荃灣 - (北橋)
243M - 青衣南>青衣北>荃灣 - (北橋)

其中4架經北橋,即係要經青衣北
北橋唔係唔好, 對面岸就係荃灣。 ...
只不過 43B 去唔到荃灣站/愉景新城一帶,有美中不足之處

所以個人認為南橋特快應該交俾 243M 黎做會好過 43B
而 43B 就專注做青衣南流水同埋荃灣西站,同時改跟 41 兜美景,以方便美景穿梭青衣區內

至於 41M 冇太大改動空間,最多跟 44 行埋碼頭

==========================================================

回樓主建議,243M 調去長青應該會俾美景反對,始終總站變中途站

41M 路線又唔算長,保留全日輔助其他路線也無妨

至於 41 要取消唔難,不過補償要足夠
尤其 44/45 要做返 41 段路,最好有得加班

回覆 引用 TOP

其實應該將243M喺荃灣段改用68A嘅行法,又無重疊又可以唔駛塞沙咀道大河道。

青衣段嚟講,如果41M真係可以同44一樣嘅行法,243M就應該只行青敬路落翠怡,楓樹窩路絕對有晒資格畀41M同43B負責。
亦可以解決有青衣站/長安無特快線去長青/美景等問題;
亦可以減輕一下長安總站嘅車流(最多去荃灣方向照入長安,但回程唔入)。 

行不改名,坐不改姓,呂小布!
引用:
原帖由 U-Transit 於 2019-10-25 10:10 AM 發表

其實應該將243M喺荃灣段改用68A嘅行法,又無重疊又可以唔駛塞沙咀道大河道。

青衣段嚟講,如果41M真係可以同44一樣嘅行法,243M就應該只行青敬路落翠怡,楓樹窩路絕對有晒資格畀41M同43B負責。
亦可以減輕一下長安總站嘅車流(最多去荃灣方向照入長安,但回程唔入)。  ...
如果 243M 唔行楓樹窩就應該涌美路後行南橋直出,青北太多選擇去荃灣

另外,青衣站 249M 不是同樣行青敬路去青南?

引用:
原帖由 Snow小雪 於 25-10-2019 13:44 發表

如果 243M 唔行楓樹窩就應該涌美路後行南橋直出,青北太多選擇去荃灣

另外,青衣站 249M 不是同樣行青敬路去青南?
停完青衣警署又要屈返去南橋走其實真係好奇怪...,再者,咁樣行唔見得同行北橋相差多遠....
同埋,去程我係建議照入長安巴士總站的,所以唔存在行南橋的可能性。
返青衣就更加無可能,上咗德士古道天橋就緊係直去北橋,可以SERVER埋青衣城同宏福添...

不過依個走線要過409系唔容易。

引用:
原帖由 U-Transit 於 2019-10-25 02:14 PM 發表

停完青衣警署又要屈返去南橋走其實真係好奇怪...,再者,咁樣行唔見得同行北橋相差多遠....
同埋,去程我係建議照入長安巴士總站的,所以唔存在行南橋的可能性。
返青衣就更加無可能,上咗德士古道天橋就緊係直去北橋,可以SERVER埋青衣城同宏福添...

不過依個走線要過409系唔容易。 ...
咁其實轉個彎就見到南橋,都唔算好奇怪既
如果行青敬路就唔洗入長安,去荃灣太多選擇

青衣 - 荃灣巴士本來就同 409 系重疊,所以稍為改動一下都未必過唔到

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 U-Transit 於 2019-10-25 10:10 AM 發表

亦可以減輕一下長安總站嘅車流(最多去荃灣方向照入長安,但回程唔入)。  ...
認同青北青中其實41M 43B夠晒, 咁建議下就只搞山上, 睇下43點同243m分工
by the way, 你建議下ge 243m係咁?

但係咁就43客量會變得更加唔湯唔水, 青南去荃灣ge就實唔會搭43, 但43如果縮去大窩口又唔夠客, 最終43會cut車; 一係就同43D全日合併
所以青衣去荃灣交通太方便, 但要重組又影響大

附件

243m.jpg(78.54 KB)

2019-10-27 04:26 PM

引用:
原帖由 出入粗野的腳指 於 27-10-2019 16:26 發表

認同青北青中其實41M 43B夠晒, 咁建議下就只搞山上, 睇下43點同243m分工

但係咁就43客量會變得更加唔湯唔水, 青南去荃灣ge就實唔會搭43, 但43如果縮去大窩口又唔夠客, 最終43會cut車
所以青衣去荃灣交通太方便, 但要重組又影響大 ...
唔係,我建議的都係行返北橋的。

你建議嘅行法,喺繁忙時段荃灣路及轉落德士古道都會好塞。
而且我行嘅里數同你係一樣,但我避咗荃灣路嘅塞車位..
回程荃灣段出大河道後左轉青山公路,然後跟68A咁去到青敬路後跟返我條路咁行。

cancelled

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 出入粗野的腳指 於 2019-10-27 04:26 PM 發表

但係咁就43客量會變得更加唔湯唔水, 青南去荃灣ge就實唔會搭43, 但43如果縮去大窩口又唔夠客, 最終43會cut車; 一係就同43D全日合併
所以青衣去荃灣交通太方便, 但要重組又影響大 ...
如果 243M 真係唔經楓樹窩路/長安,大部份青南至荃灣客會轉投
到時 43 43B 就做青南去青北/葵興芳流水,各有各做

同埋 43M 可以改繁時,由 43 43A 以及小巴替代
放 1-2 部車去行 43D 好過

但 43 應該唔會同 43D 合併,唔通兜完大窩口又兜埋葵盛?

之後就應該冇乜改動空間,但可以考慮 43B 加強服務進一步取代 41 做青衣島內流水

引用:
原帖由 Snow小雪 於 2019-10-28 12:22 AM 發表

如果 243M 真係唔經楓樹窩路/長安,大部份青南至荃灣客會轉投

但 43 應該唔會同 43D 合併,唔通兜完大窩口又兜埋葵盛?

之後就應該冇乜改動空間,但可以考慮 43B 加強服務進一步取代 41 做青衣島內流水 ...
就算41唔取消,宜家本身長安向青南都係見車上,多數唔會搭到41,所以最多繁時加車比43b做流水

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Snow小雪 於 28-10-2019 00:22 發表

之後就應該冇乜改動空間,但可以考慮 43B 加強服務進一步取代 41 做青衣島內流水 ...
43B唔會服務到葵興客,因為佢本身就唔經嗰邊。
而且,243M唔會咁容易放棄到長安,因為長安以九巴嚟講都算係大客倉。
而且以我上述的行法,其實243M仲可以做埋青衣城/青衣站去荃灣嘅客
補返九巴喺嗰邊嘅空位,加上可以更顯得243M個車費,九巴應該都願意。

引用:
原帖由 U-Transit 於 2019-10-29 10:16 AM 發表

43B唔會服務到葵興客,因為佢本身就唔經嗰邊。
而且,243M唔會咁容易放棄到長安,因為長安以九巴嚟講都算係大客倉。
而且以我上述的行法,其實243M仲可以做埋青衣城/青衣站去荃灣嘅客
補返九巴喺嗰邊嘅空位,加上可以更顯得243M個車費,九巴應該都願意。 ...
誤會左,我既意思係 43 做葵興而 43B 做青北客

如果 243M 行埋長安,個時間就會同行楓樹窩去荃灣相差不遠
而且長安有眾多選擇去荃灣,去青南亦有 41 43B 選擇

而青衣站去荃灣都係去番長安搭車,返青衣仲有 68A 選擇

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]