• 瀏覽: 2,096
  • 回覆: 14
屋企行得單相
想問有冇速熱式熱水爐用定 想問係味真係5分鐘 有熱水夠正常沖20-30分鐘?

本身有煤氣 但因太耐有用一整要成萬蚊 所以諗緊整唔整。。。 更想知速熱式work 唔work

整10000,仲好過速熱水爐。
換個煤氣爐,始終耐用過速熱。
速熱水爐,都5平,又要拉過水喉,可能仲要拉過電線。

引用:
原帖由 caprice.jew 於 2019-10-19 09:47 PM 發表

整10000,仲好過速熱水爐。
換個煤氣爐,始終耐用過速熱。
速熱水爐,都5平,又要拉過水喉,可能仲要拉過電線。
樓主你可以係香討搵下,電熱水爐基本上每一星期都有人問。
簡單來說,除非用唔到煤氣,才用電熱水爐。
如要用即熱式電熱水爐,只有三相供電才可有足夠熱水。
單相電就只可以儲水式,即熱式效果唔好,只能洗下碗。

回覆 引用 TOP

我亦十分認同如果只要一萬,不如整煤氣爐,全家冬天都舒服

回覆 引用 TOP

煤氣爐好耐用, 整完可以用成十幾年, 你換電爐都要幾千仲要擔心佢唔夠熱水, 你諗下邊樣抵D

回覆 引用 TOP

個人經驗,我用緊即熱式,8500W.重新拉過6mm電線。開機電流約40A,之後約32A.當然,水量會冇煤氣咁多,咁勁(煤氣是12L-16L).但可出到55度熱水,我用淋浴,配混合水龍頭用。即使冬天,水量我覺得ok,肯定夠燙。夏天較47度水,冬天較52度水。沖涼約10至15分鐘左中。用左成4年都冇任何問題。因為ok.所以,另一間屋都用埋。全屋用電。當然,用熱水爐時,就最好唔好用電磁爐。但都照開冷氣(2匹半)都未跳過掣。電費平好多。

引用:
原帖由 psowing200 於 2019-10-19 07:36 PM 發表

屋企行得單相
想問有冇速熱式熱水爐用定 想問係味真係5分鐘 有熱水夠正常沖20-30分鐘?

本身有煤氣 但因太耐有用一整要成萬蚊 所以諗緊整唔整。。。 更想知速熱式work 唔work ...
太貴

回覆 引用 TOP

我屋企因為覺得氣價貴過用電,所以裝修時換晒做電嘅熱水爐同煮食爐。

速熱單相熱水爐,如果冬天計,應該5分鐘唔夠時間煲水。我係會set高水溫啲,由得佢煲耐啲,再水龍頭mixer去返沖涼水溫。都可以夠沖半個鐘。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dovob 於 2019-10-21 21:15 發表

個人經驗,我用緊即熱式,8500W.重新拉過6mm電線。開機電流約40A,之後約32A.當然,水量會冇煤氣咁多,咁勁(煤氣是12L-16L).但可出到55度熱水,我用淋浴,配混合水龍頭用。即使冬天,水量我覺得ok,肯定夠燙。夏天較47度水,冬天較52度水。沖涼約10至15分鐘左中。用左成4年都冇任何問題。因為ok.所以,另一間屋都用埋。全屋用電。當然,用熱水爐時,就最好唔好用電磁爐。但都照開冷氣( ...
我都裝8.5kw, 煩緊拉線

請問混合水龍頭係咪熱水加凍水? 唔係好明,即熱通常唔夠熟,混合埋凍水,D水咪更加唔熱?

回覆 引用 TOP

電線要6mm平方。混合水龍頭,即一般冷熱水龍頭。。。因我較出水47度,所以水龍龍頭撥向熱水方向少少就ok了。不過,我用的熱水爐的淘寶買,約5000元架

附件

Screenshot_20191022_141928.jpg(98.67 KB)

2019-10-22 02:20 PM

引用:
原帖由 dovob 於 2019-10-22 02:20 PM 發表

電線要6mm平方。混合水龍頭,即一般冷熱水龍頭。。。因我較出水47度,所以水龍龍頭撥向熱水方向少少就ok了。不過,我用的熱水爐的淘寶買,約5000元架 ...
速熱出水時冷時熱,好唔定,沖涼衝到想死。

回覆 引用 TOP

速熱式電熱水爐是用來洗手洗碗,不是用來沖涼。

有D錢吾省得

回覆 引用 TOP

唔該晒各位 睇黎無得慳。。

岩岩煤氣公司報整要4千 再加搭個棚4千
好未計煮食同熱水爐 不過為左沖涼爽無計

回覆 引用 TOP

C hing - 正確選擇, 沖涼要爽

回覆 引用 TOP

GEiSAR呢個牌子5200勁好用
屋邨都用到,不用三相綫.要幾
熱有幾熟.用一年有多👍

回覆 引用 TOP