勇士三連霸失敗 , 其實早種下了因 ...

勇士三連霸失敗 , 其實早種下了因 ... E-mail 此主題給朋友

係呀 , 小弟又黎事後孔明拉 ...

好多人係今年季後賽都哀嘆 , 傷患突如奇來 , 令勇士失去三連霸
小弟並唔係咁睇 , 至少唔係 "突如奇來" ...

一切可以追到簽KD開始 , KD同SC其實即使有減薪 , 但都係天價 ,
係兩頭年 , 球團薪金仲係健康之下 , 對勇士來講唔係問題 ,
但由於球員薪金係採累進制 , 去到今年KD同SC己經佔左好大空間 ,
加上一樣不可能動既KT同DG ... 球團可以比配角球員就唔多
所以今年勇士其實同火箭係幾似 , 就係勁多重要既配角球員被清走
只不過係對火箭影響更大姐 ...

少左配角 , 關主力球員季後賽受傷有咩關係???
其實係有既 ... 配角做既野 , 你其實係要做返 , 但係少左配角
咁咪唯有主力球員做羅 ...
簡單D講 , 就係4巨體系>>>薪金空間下降>>>留唔住重要配角球員
>>>主力球員工作過量>>>季後賽傷患大爆發

"妖 , 講左咁耐又係想講3巨好過4巨果D癈話 !!!"
唔係 , 真係唔係 ... 我絕對唔覺得3巨+重要配角會好過4巨體系
反而係想講 , 聯盟既薪金上限設計 , 本來就係咁用 ...
佢本來既目的 , 就係用黎反壟斷 , E+只係佢既政策奏效姐 ,
咁代表左群星陣容可能出現 , 但至少唔會長期壟斷 !!!

點解由公牛到湖人 , 12年間三次三連霸 , 但之後就再無出現過???
或者 , 呢個就係答案

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
睇下昨日對湖人二板凳+新丁,點贏便知勇士有幾強。第一節咖喱牙膠+DLO,兩人唔知打乜

引用:
原帖由 Adfghs01 於 2019-10-20 11:30 AM 發表

本來就不是常規賽為什麼要認真打?不應該注意傷病嗎?
你意思係常規賽打得太認真???
我感覺上最認真打是15  16  17三年 , 之後其實還好 ...

回覆 引用 TOP

要組巨頭一係就組隊
一係隊波本身有巨頭仲要係簽緊""低價約""先可能成事
舊ball神有柏賓呢個簽左低薪長約既隊友
巨冇霸就有未扶正既新ball神

另外減薪簽約衝冠其實不嬲都有
成功既人例子有融合王者""TD""減薪令球團有空間續簽大力羅賓遜
失敗就有湖人F4......

引用:
原帖由 soilvvang 於 2019-10-20 10:12 AM 發表

睇下昨日對湖人二板凳+新丁,點贏便知勇士有幾強。第一節咖喱牙膠+DLO,兩人唔知打乜
熱身賽點可以當真架

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 你今日抽左水未 於 2019-10-20 04:34 PM 發表

要組巨頭一係就組隊
一係隊波本身有巨頭仲要係簽緊""低價約""先可能成事
舊ball神有柏賓呢個簽左低薪長約既隊友
巨冇霸就有未扶正既新ball神

另外減薪簽約衝冠其實不嬲都有
成功既人例子有融合王者""TD""減薪令球團有空間續簽大力羅賓遜
失敗就有湖人F4...... ...
有時甚至唔係組巨頭 , 都要減薪 ... 好似諾天王既一冠 ,
就係因為佢減薪 , 去比球隊購入實力球員(但唔係超巨)

至於湖人F4 ... 你話邊個版本???
如果係講馬龍  披鈍 , 果陣佢地都老拉 ... 如果講NASH
佢入湖人果年都38碎 , KOBE果年都34 , 己經唔算年青

Warm up 不認真mode

無受傷,點會輸?

引用:
原帖由 chanwf 於 2019-10-21 09:40 AM 發表

無受傷,點會輸?
... C兄其實有無睇我寫既野???
4巨體系>>>薪金空間下降>>>留唔住重要配角球員
>>>主力球員工作過量>>>季後賽傷患大爆發

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bbmarks 於 2019-10-21 08:44 AM 發表

Warm up 不認真mode
同意 ... 以前我就係認真分析季前賽 , 結果次次開季變燈神

回覆 引用 TOP

29 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。