[遊記分享] 純Hea 暴飲暴食 台北之旅 2019 *油雞開始 DAY 3 更新中 *信義區香堤大道「蓋亞」(#285) 麻辣火鍋 (#286)

純Hea 暴飲暴食 台北之旅 2019 *油雞開始 DAY 3 更新中 *信義區香堤大道「蓋亞」(#285) 麻辣火鍋 (#286) E-mail 此主題給朋友

2019年8月2至5日
去程: 華航 CI602 (香港10:15 / 台北12:05)
回程: 華航 CI921 (台北22:05 / 香港11:50)

酒店 : 台北西門町意舍酒店 (#4 ~ #5)

D1 : 機場 -> 台北車站 -> 上島咖啡 -> 西門町意舍 -> まるみち丸道燒肉 台北店  (#1~#6)  -> 師大 (#26)
D2 : woosaパンケーキ 屋莎鬆餅屋 (#59)  -> 永康街 (#88~89)  -> 蛋糕店/金子半之助 (#125)   -> 站前/西門町 (#126)
D3 : 酒店早餐 (#193 & #194)   -> 淡水 (#247 ~ #249)   -> 信義區香堤大道「蓋亞」(#285)    -> 麻辣火鍋 (#286)
D4 :  
原本今年無計劃去台北, 但突然又有空可以放假, 即興來過純hea之旅, 沒有去景點, 出發

約7點去到機場

出境後本來想食早餐, 但food court 太多人, 間間都裝修無野想食, 飲杯咖啡算

香港天色麻麻, 落起毛毛細雨

起飛無耐已派餐, 雞肉飯

話咁快就降落 , 台北天氣唔錯

入境排左約20分鐘, 唔算太耐

出埋電話卡, 就行去搭機捷出台北車站

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
藍天白雲

車程約40分鐘, 落車後, 沿指示行去台北車站大廳

出到台北車站時間尚早, 搵左間coffee shop 慢慢歎吓
沿途甜品店樣樣都好吸引

哩間牛角包香港太貴, 一場黎到, 點可以唔食

行吓行吓終於黎到
一杯啡,一件餅,迎接假期的開始

巴西豆《達特拉農園》
入口有啖啖朱古力&堅果香氣
帶輕微果酸味道

重乳酪蛋糕

金芝麻milk咖啡

apple pie

Hea到差唔多時間, 出發去酒店check in

意舍第一次住, 經旅遊網站訂購包3日早餐, 的而且確比較多香港人入住

要上5/F check in

房間比想像中大

回覆 引用 TOP

床好夠大張, 好舒服

日用品一應俱存

安置好行李後, 食少少野先 一之軒麻糬次次都要食

莓果口味

牛角包好鬆軟, 莓味十分濃郁

在酒店磨到差唔多時間, 出發去食dinner

一早在香港訂定位, 去到即入, 可能比較少遊客去, 店員問 : 你們是香港的朋友嗎?

點左個雙人套餐 再加少少野 用炭火燒肉寧舍香

散叫的三式泡菜

套餐包 (沙律,薯仔沙律,牛雜湯,靚仔兩碗)

牛雜湯帶胡椒香
牛味極重,內臟無異味,最梗要飲完唔口渴

肉品六種,擺盤都有心思

兩豬一雞,還有三款牛肉

油花幾靚

面層灸燒過,所以肉身唔同色

開動

店員都幾好服務,會密密主動換網

加多份雞軟骨

套餐包飲品兩杯

店員見我地食完肉類,再幫我地上海鮮
可以慢慢燒,慢慢食
唔會一次過黎哂,擺都無位擺

店員代燒海鮮,話控制火喉比較好

帆立貝同蝦都好鮮味

最尾還有甜品

套餐NT1880,香港放題價錢,但質素好好多
所以每次來台,都會試不同的燒肉店

支持分享

之前在飲食帖唔記得問, 呢間燒肉book枱困難嗎? eztable?

睇泥ching係識啡之人

引用:
原帖由 Ippudo 於 2019-10-21 08:31 PM 發表

支持分享

之前在飲食帖唔記得問, 呢間燒肉book枱困難嗎? eztable?

睇泥ching係識啡之人
多謝支持 無錯,我就是這樣訂
我早兩個星期訂,去到報上大名便可
我自己在香港都會四處去試咖啡

引用:
原帖由 matthewll 於 2019-10-21 08:35 PM 發表

多謝支持 無錯,我就是這樣訂
我早兩個星期訂,去到報上大名便可
我自己在香港都會四處去試咖啡
期待ching介紹台北其他咖啡店

引用:
原帖由 Ippudo 於 2019-10-21 08:42 PM 發表

期待ching介紹台北其他咖啡店
無啦,今次試得一間咖啡
之前就去過其他cafe

回覆 引用 TOP

支持樓主

有靚手留名待看

如無力挽回要懂得放手..
引用:
原帖由 oldfat444 於 2019-10-21 09:29 PM 發表

支持樓主
多謝版友支持

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tongtongcool 於 2019-10-21 10:37 PM 發表

有靚手留名待看
糖糖都過左黎
座低慢慢睇

CHING, 期待遊記UPDATE..

BTW, 有其他燒肉 介紹 嗎?

TKS

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。