• 瀏覽: 1,688
  • 回覆: 8
  • 追帖: 2
城中某信用卡有回贈,以下列方法買九巴月票,可低至多518
不知可否可否用一張信用買兩張九巴不同月票

同一個月內購買兩張九巴月票$780 x 2 = $1560
某八達通白金卡回贈金額$1560 x 15%  = $234
領取該月份政府補貼金額   ($1560 - $400) x 25%= $290
購買兩張月票的實際總支出$1560 - $234 - $290= $1036
每張月票的平均價格$1036/2= $518

上世親親而愛私,中世上賢而說仁,下世貴貴而尊官。
熱賣及精選
引用:
原帖由 大秦左庶長 於 2019-10-22 05:27 PM 發表

城中某信用卡有回贈,以下列方法買九巴月票,可低至多518
不知可否可否用一張信用買兩張九巴不同月票

同一個月內購買兩張九巴月票$780 x 2 = $1560
某八達通白金卡回贈金額$1560 x 15%  = $234
領取該月份政府補貼金額   ($1560 - $400) x 25%= $290
購買兩張月票的實際總支出$1560 - $234 - $290= $1036
...
可以,月票可以係有效期內續購,佢就會加多30日
但係政府補貼計劃係每月計一次
http://www.kmb.hk/chi/pdf/monthlypass_tnctc.pdf

乘客於購買時須指定月票(三十日有效)的生效日期,該生效日期可於購買當日及其後七天的任何一日開始。乘客受其指定的月票(三十日有效)生效日期所約束,該生效日期於購買後不能更改。

儘管如上所述,持票人可於第一張月票(三十日有效)有效期內續購另一張月票(三十日有效),以延長月票(三十日有效)有效期三十日。

回覆 引用 TOP

其實嗰張同時係八達通嚟,操作上唔難明,反而另外20%回贈嗰間難明點玩

城巴主義好
最愛饒慧珊
最愛ZF Citylight 巴士,不論任何車型或長度
載通嘅態度同食神嘅唐朝飲食無分別

你搭過上繁機場開出頂閘嘅E線未?我搭過,我真係搭過!A33全日後縮減班次嘅E33係全機場唯一一條上繁機場開出會頂閘嘅E線!唔信自已試!

回覆 引用 TOP

樓主要該月1號和31號買就可以囉,但有機會超過最高政府回贈額

引用:
原帖由 post70 於 2019-10-22 06:57 PM 發表

樓主要該月1號和31號買就可以囉,但有機會超過最高政府回贈額
兩次月票一共$1580,樓主咪寫左回贈$290
政府補貼回贈上限係$300

引用:
原帖由 fbd880e62617c6 於 2019-10-22 07:06 PM 發表

兩次月票一共$1580,樓主咪寫左回贈$290
政府補貼回贈上限係$300
咁樓主唔一定全部巴士架嗎,有些地方只有小巴到,就爆燈啦,容乜易。我現在都隔月有二百多回贈的,巴士那個難搞一些

引用:
原帖由 post70 於 2019-10-22 07:08 PM 發表

咁樓主唔一定全部巴士架嗎,有些地方只有小巴到,就爆燈啦,容乜易。我現在都隔月有二百多回贈的,巴士那個難搞一些
其實可以用第二張八達通俾小巴車費。

引用:
原帖由 fbd880e62617c6 於 2019-10-22 07:09 PM 發表

其實可以用第二張八達通俾小巴車費。
咁如果唔過400咪又係冇回贈

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]