[疑問求助] 有冇人係櫃頂加燈帶做燈槽效果??

有冇人係櫃頂加燈帶做燈槽效果?? E-mail 此主題給朋友

預算有限,有時上網見到啲作品係D櫃冇做到上頂,
留十寸八寸用燈帶/T5管 滲光營做燈槽效果,
但我個C父又話有另一做法可以做櫃時照做到頂,
係櫃上收口位偷空一條槽放燈帶入去,但講得好抽象我想像唔到出黎效果係點,
請問有冇C兄弟明我個C父講乜?有冇參考圖片??
唔該哂各位大大

熱賣及精選
引用:
原帖由 makkwing 於 2019-10-25 01:13 AM 發表

係櫃上收口位偷空一條槽放燈帶入去,但講得好抽象我想像唔到出黎效果係點,
唔該哂各位大大 ...
I think like this.

附件

light.jpg(42.76 KB)

2019-10-25 01:33 AM

light

引用:
原帖由 patrickboy4 於 2019-10-25 01:33 AM 發表

I think like this.
櫃頂喎??
我好蠢睇唔明

引用:
原帖由 makkwing 於 2019-10-25 01:45 AM 發表

櫃頂喎??
我好蠢睇唔明
相係下面 LED, 當櫃頂時做法差不多.
點解晤叫師父畫比你睇 ?

都做到頂又收口,要條燈帶做乜?除非條燈帶做收口位前面當燈用

回覆 引用 TOP

櫃頂上面留空位, 冷氣喉 走喉, 同可以放旅行喼,或叫喼神..

可以買淘佬十幾蚊既六牌LED 燈條..

見到D 燈牌去燈牌 既電線凸左D 出黎..  呢個係天花櫃底, 當成衣櫃頂上面放LED.  相中係主廳燈全關, 只靠最暗既黃色LED 著燈.. 呢組燈係廿四小時係廳度長開..

可以同時有白色 十二級光暗,加 黃色十二級光暗 , 淘佬十幾蚊..

鄉土 黑名單
http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=28011557
不論什麼人,只要不是敵對分子,不
是惡意攻擊,允許大家講話,講錯了也不
要緊。各級領導人員,有責任聽別人的話。
毛語錄 139頁
引用:
原帖由 makkwing 於 2019-10-25 01:13 AM 發表

唔該哂各位大大 ...
似乎師傅做法光線反射唔到上天花

回覆 引用 TOP

樓主 "C父話有另一做法可以做櫃時照做到頂,係櫃上收口位偷空一條槽放燈帶入去"
所以係突出射向地. 

引用:

唔該哂各位大大 ...
咁就不是頂光,是柜前光!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kzzs5zs5 於 2019-10-25 07:16 AM 發表

櫃頂上面留空位, 冷氣喉 走喉, 同可以放旅行喼,或叫喼神..

可以買淘佬十幾蚊既六牌LED 燈條..

見到D 燈牌去燈牌 既電線凸左D 出黎..  呢個係天花櫃底, 當成衣櫃頂上面放LED.  相中係主廳燈全關, 只靠最暗既黃色LED 著燈.. 呢組燈係廿四小時係廳度長開..

可以同時有白色 十二級光暗,加 黃色十二級光暗 , 淘佬十幾蚊..
https://drive. ...
想請問一下 ching, 有無 d LED 燈帶係無火牛嫁?
除左淘寶有無其他地方有d 平靚正?
我驚淘寶買會唔安全,火燭😭

回覆 引用 TOP

櫃頂燈槽
有人咁做
https://news.now.com/mobile/life/player?newsId=217854&refer=

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 patrickboy4 於 2019-10-25 03:45 AM 發表

相係下面 LED, 當櫃頂時做法差不多.
點解晤叫師父畫比你睇 ?
有畫呀,但我都唔係好明,應該話太抽象,想像唔到,我去做櫃問人,人地都話未做過

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 patrickboy4 於 2019-10-25 09:07 AM 發表

樓主 "C父話有另一做法可以做櫃時照做到頂,係櫃上收口位偷空一條槽放燈帶入去"
所以係突出射向地. 
唔係呀,射上頂呀,我嗰日做櫃問人,人志都話未做過,不過吾以做,好似下圖咁,櫃頂偷空一條槽位,燈帶放入面

附件

20191023_192423.jpg(108.39 KB)

2019-10-25 10:59 AM

引用:
原帖由 makkwing 於 2019-10-25 10:59 AM 發表

唔係呀,射上頂呀,我嗰日做櫃問人,人志都話未做過,不過吾以做,好似下圖咁,櫃頂偷空一條槽位,燈帶放入面
講得咁複雜,即喺隻柜造矮D,上面造條燈槽咁解。

The Raymond Voice : 不要做會令自己後悔的事
引用:
原帖由 makkwing 於 2019-10-25 10:59 AM 發表

以前商業大廈
老板房
大把是咁做
櫃頂是齊口凹入去
一行支架

佢地未做過,做慣屋村貨色
豪宅裝修有咁做

28 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。