• 瀏覽: 14,813
  • 回覆: 109
  • 追帖: 2
又多5000個, 牌價實暴跌喇今次

【輸血救亡】粵港新增5,000個港珠澳大橋兩地私家車牌配額
https://hk.news.appledaily.com/local/realtime/article/20191024/60191421

斥資逾千億元的港珠澳大橋今日(24日)通車一周年,惟車流量一直偏低,未及2008年最低估算一半,
當局設法輸血救亡。運輸署今日宣佈,粵港兩地政府同意增加5,000個大橋香港跨境私家車的常規配額,
以更善用大橋,有望提升車流量。   

運輸署表示,新增配額將按照廣東省公安廳於今年4月公佈的管理新措施處理,申請資格包括,
於廣東省投資的港澳台及國外投資者,3年內(包括申請年度)納稅額總計逾10萬元人民幣以上;
投資列入國家高新技術企業名錄的港澳台及國外投資者;擔任全國、廣東省市縣、市、區人大代表、
政協委員、在港澳工作的中國科學院院士、中國工程院院士和港澳大學現任校長,
或持有廣東省人才優粵卡A卡的港、台和外籍人士等。        

運輸署提及,配額有效期為一年或以上,根據所符合資格釐定,配額到期後,如符合條件或申請資格也可申請延期,
廣東省公安廳將於下月18日開始接受相關申請。另外,兩地政府亦同意增發500個大橋內地跨境私家車配額。

精選汽車
咁多條件不受歡迎

回覆 引用 TOP

新呢批係要求每年向大陸納稅.......

好似無乜貨車行條橋

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dream_workshop 於 2019-10-25 11:56 AM 發表
新呢批係要求每年向大陸納稅.......
3年內納稅額累計達到10萬元人民幣以上

咪玩啦
我試過一年交個稅50万

相信無乜人有資格或興趣申請, 老實說如有資格的, 上一水已申請了, 如沒有資格, 只找中介用空殼公司申, 成本很高, 1.要先補交十萬元稅, 2.牌只有1年期限, 續期要每年交5萬元稅先可以, 連那些所謂維護費, 每年成7萬元人仔, 問你去得幾多次?!

人地講做生意的稅, 不是買賣樓宇增值稅

引用:
原帖由 harr1et 於 2019-10-25 12:13 PM 發表
人地講做生意的稅, 不是買賣樓宇增值稅
所以普通人冇上面做生意怎上牌呢?有做生意的一早有牌吧。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ken.chan2009 於 2019-10-25 10:36 AM 發表
又多5000個, 牌價實暴跌喇今次

【輸血救亡】粵港新增5,000個港珠澳大橋兩地私家車牌配額
https://hk.news.appledaily.com/local/realtime/article/ ...
開多幾多嗰限額都補唔到條保養數,除非開放任用。

引用:
原帖由 大贏家炒樓 於 2019-10-25 12:07 PM 發表

3年內納稅額累計達到10萬元人民幣以上

咪玩啦
我試過一年交個稅50万
大把以前開空殼公司的人唔捨得俾稅呢,呢度好多師兄連北上自駕遊哥3千幾都嫌貴架。

回覆 引用 TOP

其實係咪都係仍然租抵玩?

bumbum_ca

回覆 引用 TOP

中央都好兩難, 太鬆驚多人用及對現在持所謂中港牌的唔公平, 太嚴或成本太高根本無乜人申請, 我反而建議用者自付, 你比得起錢,買齊保險, 收高些過路費, 就係咁簡單, 今早問過D牌佬, 無乜人有興趣申, 因如不是真正做生意及交足稅的, 根本無數維。

其實呢條橋用納稅人咁多錢, 但只惠及一少部份生意人或中介牌佬, 那如何達到建橋之初心呢?

引用:
原帖由 harr1et 於 2019-10-25 02:37 PM 發表
中央都好兩難, 太鬆驚多人用及對現在持所謂中港牌的唔公平, 太嚴或成本太高根本無乜人申請, 我反而建議用者自付, 你比得起錢,買齊保險, 收高些過路費, 就係咁簡單, 今早問過D牌佬, 無乜人有興趣申, 因如不是真正做生意及交足稅的, 根本無數維。 ...
真心笑了

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]