列印

[其他] 港航/快運,Hand Carry行李既尺寸大小限制捉得嚴唔嚴?

港航/快運,Hand Carry行李既尺寸大小限制捉得嚴唔嚴? E-mail 此主題給朋友

有無人搭開香港航空/快運去日本,想問下,Hand Carry尺寸如果超過規定幾CM,佢地check得嚴唔嚴?會唔會唔比上機?

規定係:56 厘米 x 36 厘米 x 23 厘米
我個Gip係 55 厘米 x 40 厘米 x 23 厘米

超過左4CM。

熱賣及精選
大少少通常不理

回覆 引用 TOP

快運去日本,回程時地勤對手提行李限制算嚴架
check in時已經留意你手提行李,會貼上紙帶做標記,提示你只可以帶兩件手提行李(包括一個背包或手袋)
到入閘登機時,見到你多左,就要你減少袋數先俾你上機

引用:
原帖由 小阮之家 於 2019-10-27 04:46 PM 發表
快運去日本,回程時地勤對手提行李限制算嚴架
check in時已經留意你手提行李,會貼上紙帶做標記,提示你只可以帶兩件手提行李(包括一個背包或手袋)
到入閘登機時,見到你多左,就要你減少袋數先俾你上機 ...
呢樣我都知,我主要想問尺寸大細果方面捉得嚴唔嚴。

好嚴,會叫你放件手提行李入個架入面睇下係咪超過尺寸(標準手提行李尺寸架),臨上機個counter d職員都會check 住你 (見過日本有磅).  坐廉航係樣樣都計$, 唔好心存侥幸

冇錢就吾好學人買咁多嘢,全部寄艙,買行李費!

回覆 引用 TOP

依家嚴左好多,件數一直都捉得緊
近年尺寸大小都捉得嚴格

買定行李穩陣啲,安心啲

廉航唔係間間都捉得緊既咩

一時時,睇你好唔好彩

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 清晨123 於 2019-10-27 05:20 PM 發表
好嚴,會叫你放件手提行李入個架入面睇下係咪超過尺寸(標準手提行李尺寸架),臨上機個counter d職員都會check 住你 (見過日本有磅). 坐廉航係樣樣都計$, 唔好心存侥幸 ...
咁我又未試過咁嚴
拎住個旅行袋,未裝到滿晒既,貼左條紙帶,入閘後仲可以去免稅店買兩盒royce朱古力放入去,去左閘口,地勤望下條紙帶就放行
不過如果寄艙行李有多餘公斤,通常都會問你有冇背包之類可以寄艙先,不計件數

引用:
原帖由 假日新手 於 2019-10-27 05:51 PM 發表
依家嚴左好多,件數一直都捉得緊
近年尺寸大小都捉得嚴格

買定行李穩陣啲,安心啲
但HandCarry,想買都無得買。。尺寸大小都限死左。
我有電腦,又唔想寄倉。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 清晨123 於 2019-10-27 05:20 PM 發表
好嚴,會叫你放件手提行李入個架入面睇下係咪超過尺寸(標準手提行李尺寸架),臨上機個counter d職員都會check 住你 (見過日本有磅).  坐廉航係樣樣都計$, 唔好心存侥幸 ...
如果超過尺寸係要罰錢,定一定要寄倉?

回覆 引用 TOP

去程可以
回程博唔過
我孭個大背囊都要我放上個行李度尺架度

p.s.呢個問題都開始變成月經題

引用:
原帖由 chabaox 於 2019-10-27 07:37 PM 發表
去程可以
回程博唔過
我孭個大背囊都要我放上個行李度尺架度

p.s.呢個問題都開始變成月經題
如果超過尺寸係要罰錢,定一定要寄倉?

回覆 引用 TOP

唔清楚. 只見過好多人俾職員攔住. 應該要加錢寄倉,$比網上預訂時貴. 快運好似每5kg $200

回覆 引用 TOP

主題標籤 #日本 #香港
 40 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]