[遊記分享] 用盡關西廣域周遊券 13日由京都玩到高松唔走回頭路 香討焦點

用盡關西廣域周遊券 13日由京都玩到高松唔走回頭路 E-mail 此主題給朋友

(上圖為伊根日落)

半年前買uo機票,關西入四國高松出,獨遊13日由京都一路向西玩到高松。今次trip最主要係想要去睇瀨戶內海國際藝術祭,善用關西廣域周遊券下,慳咗唔少時間同金錢。

先寫低13日嘅行程

10.13 京都 伏見 御香宮神社神幸祭
10.14 大德寺 出町柳 上賀茂神社
10.15 大原
10.16 天橋立 伊根
10.17 城崎溫泉
10.18 神戶
10.19 姬路
10.20 舞子 三井outlet 高松
10.21 男木島 女木島
10.22 小豆島
10.23 兒島(睇show)
10.24 屋島
10.25 大島 回港

第一日,晨咁早7:00幾機,到埗12點左右。我一向愛京都不愛大阪,今次都不留大阪,直接搭南海電鐵駁地鐵,由地鐵四条站行4分鐘去京都酒店。

今次住嘅unizo hotel喺四条烏丸,門口就係四条西洞院巴士站,對面有京都chain超市fresco,行四分鐘到巴士大站四条烏丸同阪急京都線烏丸站。
酒店算新淨,一晚連稅500左右,我會住喺度3晚。

今次行程,一早plan咗配眼鏡,不過因我有遠近視加散光,一早用日文email問過3大平價連鎖店(jin, owndays, 2off),3間都話要十個工作天配眼鏡,而jin更明確話京都配高松取貨應趕唔切,2off反而話ok,於是我check in後立即去京都站附近嘅2off配。

鏡框由5000yen起,我選咗7000yen防滑款,問過店員,佢話只要加550yen就可送到高松酒店或高松分店,應該趕得切,加埋我配遠近兩用超薄鏡加7000yen(如只係普通近視非超薄鏡不必加$仲即日可取),其實都平過香港好多,仲有免稅。

連取籌驗眼,花了一小時。食完個飯後就去伏見區嘅御香宮神社,感受下一年一度神幸祭。

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
好豐富的行程..

引用:
原帖由 sumsum森 於 2019-10-31 02:02 PM 發表

好豐富的行程..
Ching 神隱咗好耐喎,而家至浦頭

其實我一向唔怕早起,唔怕轉酒店,反正輕裝上路。但怕人多怕趕喉趕命,搭車多過玩。所以我中意攤長玩,盡量減少回頭路,一日來回交通最好少過2小時,最多3小時。

其實我落機當晚選伏見桃山站嘅御香宫神社神幸祭玩,純粹因為交通方便,我都係咁用10月有乜祭典咁google,當日我到桃山時已傍晚,全日嘅祭典,我都係join到尾段,不過氣氛好,參拜路2邊布滿屋台,又冇乜外地遊客。

返歸時反正順路,喺烏丸御池巴士站落車,用tabelog app搵下有乜好嘢食,依間拉麵店算高分,排咗10幾20分鐘隊,食咗佢嘅人氣海鮮(魚蜆蠔)湯底麺「淡竹」,相當清新。

第一日太早起身,好倦,食完返酒店浸完浴鹽浴(酒店有提供浴鹽)大覺瞓。

回覆 引用 TOP

咦,咁啱我11月尾高松入大阪走喎
買咗山陰&岡山地區4day pass+關西廣域5day pass玩11日

回覆 引用 TOP

支持分享呀
要跟足你13日啦!

回覆 引用 TOP

標題「用盡」二字好似有些誇張,希望樓主快些更新遊記,加油!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 sideguest 於 2019-10-31 02:11 PM 發表

Ching 神隱咗好耐喎,而家至浦頭
係呀,師兄 .
依家少左上尼.

引用:
原帖由 sumsum森 於 2019-10-31 06:11 PM 發表

係呀,師兄 .
依家少左上尼.
啱啱去完返嚟,臨尾亦用呢隻pass.但行程有些趕,所以入嚟参考吓師兄如何發揮

回覆 引用 TOP

咁其實係無乜可能全部線都經過嘅

不過關西去到高松
又有搭新幹線

又去埋交通費比較甘嘅丹後地區(天橋立,城崎運泉),算係咁啦。
仲有踩咗幾日單車,平又爽!
聽日先更新。

第二日唔知醒,10點半先起身,第一站去咗大德寺。搭往金閣寺前嘅巴士一程過約20分鐘。我去過京都冇20次都有10幾次,近年人迫過旺角嘅清水寺之類唔會再去,大德寺秋季會「特別公開」幾個寺院,其中黃梅院嘅枯山水特別出名,所以去咗。

黃梅院內唔畀影相,枯山水相我喺網搵。

遊人唔多,行得舒服。其實大德寺範圍唔細,唔入個別寺院係免費嘅。

之後喺附近用tabelog搵食,搵咗依個評分唔低嘅飯堂,炸豬扒飯水準絕對唔低過名店,鬆化juicy,又冇遊客。
筷子套寫住「食嘢幸福美滿」

回覆 引用 TOP

遠近兩用衹加7000極合理! 等睇師兄攞鏡報告

捍衛言論/新聞自由

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 蘋果轉貼員 於 2019-11-1 10:29 AM 發表

遠近兩用衹加7000極合理! 等睇師兄攞鏡報告
仲要超薄
普通厚度加5000yen就ok

回覆 引用 TOP

大家好似對此遊記冇乜興趣

引用:
原帖由 18001800 於 2019-11-2 08:02 AM 發表

大家好似對此遊記冇乜興趣
我有興趣啊!加油~

春有百花秋有月,夏有涼風冬有雪,
若無閒事掛心頭,便是人間好時節。

回覆 引用 TOP

41 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。