• 瀏覽: 4,348
  • 回覆: 51
  • 追帖: 1
無意上網睇到,80年代完全唔知當時係點
原來陳慧嫻87-89年幾隻碟賣得都幾好,最少雙或三白金以上
憶蓮都係

熱賣及精選
反而葉善人其實麻麻紅,84年一曲零時十分都係得金唱片,之後86,87最多都係1-2白金
係88年彈左隻祝福出黎7白金,但89年又插返落去賣得1白金冇人買...紅歌唔紅人?

其實點解會有4座最女獎,有點莫名其妙,反而憶蓮同慧嫻都係得個吉?

當年誰可與她爭峰。可惜去了外國讀書。錯失了。

89年佢係全港最紅女歌手

我阿媽最鍾意嘅歌手

回覆 引用 TOP

到今天, 她的歌都很好聽!

引用:
原帖由 朱主席 於 2019-11-2 07:13 PM 發表

反而葉善人其實麻麻紅,84年一曲零時十分都係得金唱片,之後86,97最多都係1-2白金
係88年彈左隻祝福出黎7白金,但89年又插返落去賣得1白金冇人買...紅歌唔紅人?

其實點解會有4座最女獎,有點莫名其妙,反而憶蓮同慧嫻都係得知吉? ...
佢嘅永遠是你的朋友當年有七白金銷量

回覆 引用 TOP

其實唔知點解d人對讀大學有情意結。事實上一個人叻唔叻同學歷全無關係,佢當時走得係好傻。

引用:
原帖由 朱主席 於 2019-11-2 07:12 PM 發表

無意上網睇到,80年代完全唔知當時係點
原來陳慧嫻87-89年幾隻碟賣得都幾好,最少雙或三白金以上
憶蓮都係
我都有上YOUTUBE睇, 2人個表情和把聲, 都好特別。
因為作曲好和有靚的錄音器材,仲有唱得好入咪(指的是錄音室),當然有時亦可以有權唱LIVE。

😀🤣😍😆😂🤣😍😍🍧 🍦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 鬼屋中的好人 於 2019-11-3 03:47 PM 發表

到今天, 她的歌都很好聽!
雖然無太多新歌(因為已經無人作曲), 但是仍然KEEP住年年開演唱會。

😀🤣😍😆😂🤣😍😍🍧 🍦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 sowina 於 2019-11-3 04:18 PM 發表

其實唔知點解d人對讀大學有情意結。事實上一個人叻唔叻同學歷全無關係,佢當時走得係好傻。
可能讀書係一種興趣和追求

😀🤣😍😆😂🤣😍😍🍧 🍦

回覆 引用 TOP

陳小姐學成回來 有三白金的歸來吧
五白金的welcome back 可謂再
創高峯 在樂壇有此成績夫復可求?

記得90's,  我細個時,每區梗有幾間 cd 鋪.

新cd 一出時, 大把人排住俾錢. 當時普遍打工仔人工都係幾千蚊
$120/隻CD.. 用購買力計等於今天的$400.

香港工廠做CD 係幾蚊/隻, 賺錢到..................

沒有夢想 沒有未來 夢想來自創意
3 3 333
Time to shine

引用:
原帖由 musicisgood 於 2019-11-3 06:51 PM 發表

陳小姐學成回來 有三白金的歸來吧
五白金的welcome back 可謂再
創高峯 在樂壇有此成績夫復可求?
很好
但有座最女更好

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dralpha 於 2019-11-3 07:04 PM 發表

記得90's,  我細個時,每區梗有幾間 cd 鋪.

新cd 一出時, 大把人排住俾錢. 當時普遍打工仔人工都係幾千蚊
$120/隻CD.. 用購買力計等於今天的$400.

香港工廠做CD 係幾蚊/隻, 賺錢到.................. ...
音樂產業不嬲唔係賺印碟嘅錢,而係賺content 嘅錢。歌唔好聽,印得幾平都無用

回覆 引用 TOP

主題標籤 #陳慧嫻
提示:支持鍵盤翻頁左 右