• 瀏覽: 10,490
  • 回覆: 125
  • 追帖: 3
申報:本人跟過數位中醫大茄(名醫)

中醫大茄出入有專車接送,比如由廣州來回深圳,有專車接送,住房又大又豪華,醫院又安排埋私人助理照顅。

出診:大有錢佬或勁人請佢哋出診(佢哋唔會去醫院睇),有專車(S-Class或以上)去到大茄屋企接,一般大茄會帶1~2個徒弟隨行。
去到睇完,有利事一大封,估計幾萬(我睇唔到),但係隨行徒弟都每人3000(我係隨行徒弟之一)
而且大排筵席,一兩圍咁大吃大喝一餐,當然,d大茄深明養生之道,佢哋唔會食太多,只係d大老闆嘅排場,表示熱烈歡迎同感謝d老中醫。

有見過大茄醫好個怪病,有米人士攞咗一百粒(一大袋),專人送俾大茄。

以國內名中醫院,因為大茄嘅醫術了得,可以幫到醫院以億元計嘅收入(月計),一個星期睇二個半日(因為事實上佢哋年紀唔細),每半日可以睇75~120個病人。

掛大茄號一般等1~2年先有得睇,好普通。超大茄only掛號就等5~6年左右。以前d黃牛黨一早排滿,普通人凌晨零時去排,已經要俾2000黃牛黨先有個掛號,而加實名掛號,就好好多。

d大茄開個學習班,平嘅千幾蚊,貴嘅6~10000不等,有成幾百甚至成千人參加,當收6000,如果有800人參加,已經480萬。個學習班一般得一日,學到d咩?學條毛?

我哋香港人被華哥句名言:今時今日咁嘅服務態度…

係大陸係"求"醫,即係"求"個醫生醫自己,唔係去批評醫生(你咩態度),而且比你排到或者掛到號已經好似中六合彩咁開心。

唔好諗住問診係大茄做,所有問診都係學生先做,學生寫好病歷,病人一坐低,大茄問二句,把下脈,就Pass你去負責出處方個學生到。想多問二句,周圍等緊嘅病人已經目露凶光咁睇住你。

係大陸跟名醫學嘢,古代要先做工人,洗衫洗底褲煮飯一腳踢(可以睇下大陸劇《老中醫》了解),現代要真正跟到,云云眾生幾十個徒弟,一般20~70個,點解個老師會教你,一係你超級"識做",一係你超級有"學問",有到佢認為你可以"青出於藍",將佢嘅學問發揚光大,流芳百世,否則,佢一個星期先得二個上午開診,可以排班在旁隨診抄方,你可能1個月先得1次,識做嘅或者學問超勁嘅就1個月排到入去8次。大陸人本身中小學時代已經讀書嚴謹,學習勤力,佢哋知識廣博,我哋唔識嘅佢哋都識。我哋則係温室植物,唔係咁易上到位⋯

所以,真正嘅大茄,係原居地享受住神級受歡迎同尊重嘅地位,又邊會鍾意去其他地方受氣,嚟嘅都係沽名釣譽之輩啦!

熱賣及精選
等緊你出山,香港好需要高明中醫

引用:
原帖由 cm149149 於 2019-11-3 07:54 AM 發表

等緊你出山,香港好需要高明中醫
多謝你咁睇得起我,我自問未有d大茄一半功力,還未敢落山

引用:
原帖由 茂吉學醫 於 2019-11-3 07:00 AM 發表

申報:本人跟過數位中醫大茄(名醫)

中醫大茄出入有專車接送,比如由廣州來回深圳,有專車接送,住房又大又豪華,醫院又安排埋私人助理照顅。

出診:大有錢佬或勁人請佢哋出診(佢哋唔會去醫院睇),有專車(S-Class或以上)去到大茄屋企接,一般大茄會帶1~2個徒弟隨行。
去到睇完,有利事一大封,估計幾萬(我睇唔到),但係隨行徒弟都每人3000(我係隨行徒弟之一)
而且大排筵席,一兩圍咁大 ...
有沒有睇名醫例外?

沒,我以前睇神醫都係差唔多,一個月醫院出診半日,覆診搵學生,但都醫好左

我係白色英雄
到底我是見識少還是數學差

引用:
原帖由 stedss 於 3/11/2019 17:32 發表

有沒有睇名醫例外?
極少數 老一輩仁醫 90幾 100都退休

我係白色英雄
d大茄在大陸超受病人同學生尊重,呢到d消費者或者病人only記住華哥句名言:今時今日咁嘅服務態度,佢哋又點會嚟

引用:
原帖由 茂吉學醫 於 2019-11-6 06:58 AM 發表

大茄超為大陸病人同學生尊重,呢到d消費者或者病人only記住華哥句名言:今時今日咁嘅服務態度,佢哋又點會嚟
你d post好睇,資料豐富

引用:
原帖由 cm149149 於 2019-11-6 07:01 AM 發表

你d post好睇,資料豐富
多謝,實話實說,醫生有醫生的難處,病人有病人的態度,希望平衡一下啦

中醫幾千年歷史,無真材實料又豈會傳承至今,只係有真本事嘅,要遇到只係萬分之一

引用:
原帖由 茂吉學醫 於 2019-11-6 07:17 AM 發表

多謝,實話實說,醫生有醫生的難處,病人有病人的態度,希望平衡一下啦

中醫幾千年歷史,無真材實料又豈會傳承至今,只係有真本事嘅,要遇到只係萬分之一 ...
請問如果病人到醫院睇名醫, 名醫收取多少錢?

引用:
原帖由 stedss 於 2019-11-6 03:28 PM 發表

請問如果病人到醫院睇名醫, 名醫收取多少錢?
診金由200~1000(人仔),藥費另計

國醫1000起

我係白色英雄
引用:
原帖由 weakking 於 2019-11-7 01:42 AM 發表

國醫1000起
講真的,與其睇d江湖郎中,除咗不斷浪費錢之外,重可能讓自己身體越嚟越差,睇完一個又一個,小數怕長計,計番條大數,其實花咗更多錢,貴過睇d大茄,貪小失大。

大茄真材實學,睇幾次已經好番曬(親眼目睹好多實例)

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]