[海外] 安眠醫生 (Doctor Sleep) 討論區

本主題由 System 於 2019-11-11 05:00 AM 解除限時置頂

安眠醫生 (Doctor Sleep) 討論區 E-mail 此主題給朋友

全景酒店事件40年過後,Danny Torrance(伊雲麥葵格 飾)仍活在當年全景飯店可怕事件的陰霾下。他努力試著過平淡生活,直至遇上一位勇敢女孩Abra(佳莉歌韻 飾),她同樣擁有被稱為「閃靈」的強大力量,從此顛覆了他一切平靜。Abra憑著直覺感應到Danny有著與她相同的能力,並急切地尋找他,希望他可以一起對抗冷血無情的Rose the Head(莉碧嘉費格遜 飾)與她的追隨者們 —「The True Knot」。這群人會綁架具有閃靈力量的無辜者,用可怕的方式吸取他們的精氣,藉以獲得永生不死的能力。 Danny和Abra決定結盟,意味著他們將與Rose及其黨羽展開一場殘酷的生死戰。看見Abra帶著純真和勇氣控制她的閃靈能力,令Danny再也無法退縮,施展他從未真正善用的力量,但他亦必須面對其心底最深層的恐懼及喚醒過去的鬼魂!

轉貼: WMOOV

https://www.youtube.com/watch?v=hxR15udnfN8進入香討影片區

投票項目 ( 單選, 截止時間為 2019-12-3 03:00 PM ) 參與人數 24

1. 不能不看

14 (58.33%)

2. 建議一看

7 (29.17%)

3. 一看無妨

1 (4.17%)

4. 可看可不看

0 (0.00%)

5. 不建議看

2 (8.33%)

個人十分期待的一齣電影,今午全院只有約十位觀眾,其中一位入塲觀眾,是一位婆婆,我相信她已年過八十,她拿著大包小包餸菜入場看,行走有點不便,想必是剛剛行完街市的街坊吧,她應該是像我一樣,極喜歡Shining。

精彩,精彩!

戲中具體以新手法演繹了很多靈幻元素:通靈、超覺打坐、天眼通、他心通、奪舍⋯⋯陰陽眼(即見鬼)只成了入門級101的異能。

其中一個驚喜之處,是當年飾演Danny的演員來客串了一幕(還是有對白的)。往後很期待是否邀請到積尼高遜來客串呢?⋯⋯

劇中向”Shining”至敬的地方多得很,又是一個亮點。

喜歡閃靈的觀眾,不能錯過。

引用:
原帖由 Bunnydaddy 於 2019-11-7 04:13 PM 發表

個人十分期待的一齣電影,今午全院只有約十位觀眾,其中一位入塲觀眾,是一位婆婆,我相信她已年過八十,她拿著大包小包餸菜入場看,行走有點不便,想必是剛剛行完街市的街坊吧,她應該是像我一樣,極喜歡Shining。

精彩,精彩!

戲中具體以新手法演繹了很多靈幻元素:通靈、超覺打坐、天眼通、他心通、奪舍⋯⋯陰陽眼(即見鬼)只成了入門級101的異能。

其中一個驚喜之處,是當年飾演Danny的演員來客串了 ...
呢一套個積尼高遜係咪cg黎?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Sampras.l 於 2019-11-3 10:07 PM 發表

全景酒店事件40年過後,Danny Torrance(伊雲麥葵格 飾)仍活在當年全景飯店可怕事件的陰霾下。他努力試著過平淡生活,直至遇上一位勇敢女孩Abra(佳莉歌韻 飾),她同樣擁有被稱為「閃靈」的強大力量,從此顛覆了他一切平靜。Ab ...
不是積尼高遜,是一位外國男星,名叫Henry Thomas.

回覆 引用 TOP

看了未,這套 0K嗎?
有冇Kubrick 水準?

男主角正, 想看

回覆 引用 TOP

有冇用回第一集的配樂?

回覆 引用 TOP

我覺得好睇,因為80年代我有睇第一集 (電視重播),所以特別投入。但我唔鍾意個結局。

回覆 引用 TOP

男主的年幼版,媽媽,黑人等等,係舊片段定cg?

回覆 引用 TOP

我冇睇過上集,只睇過其他媒體經常重播、
引用嘅嗰啲畫面…

同我想象唔同,唔恐怖,但幾緊湊,
可以當超級英雄電影咁睇,
意外地有唔少全場一齊笑嘅位

見V好似,又重播閃片

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Bunnydaddy 於 2019-11-7 16:13 發表

精彩,精彩!

其中一個驚喜之處,是當年飾演Danny的演員來客串了 ...
不如咁問,如果呢套戲唔係揾Shining做gimmick你會唔會睇呀?
根本就係掛羊頭賣狗肉!

一日藍絲 終身藍絲

回覆 引用 TOP

呢套係閃靈續集,如果唔係閃靈續集,我可能唔會睇,因為我自己麻麻地恐怖片,除非真係好hit嘅話題作先會睇,當年閃靈就係呢類,咁睇左第一集,就睇埋第二集。

我唔知恐怖片迷係咪會失望,因為本片一啲都唔恐怖,驚嚇場面差不多全無,套戲係借閃靈嘅故事,再發展出一套神怪劇情片,當然唔會好似joker咁由蝙蝠俠嘅爆谷片格局變左文藝片咁誇張,本片仍然係一套娛樂片嚟,只係唔再走恐怖片路線。

娛樂性除左開頭有少少悶,基本上係好睇嘅,尾段返去第一集間酒店,雖然冇左第一集嘅恐怖,但回憶返曬嚟。

不過,嗰班壞人嘅設定以至個故事真係普通左啲,雖然本片算係好睇,但撇開閃靈嘅情意結,只係一套好平凡嘅作品。

總結,想睇恐怖場面嘅朋友可能會失望,想搵返啲閃靈回憶,想知道下閃靈個小朋友嘅後續發展,想入場娛樂下,就ok,但本片冇可能如第一集般成為經典,甚至同經典爭好遠。

回覆 引用 TOP

今日睇左,感覺係似超英片多過恐怖片。

回覆 引用 TOP

醒起佢原來係奧比溫,所以結局都.......

回覆 引用 TOP

雖然同閃靈唔同風格,但拍到唔差,你睇投票有幾多個不能不看及建議一看,已經略知一二,我睇果場冇十個人,陰風震震,只是前面有兩個亞婆不斷講電話及玩手機,破壞氣氛,比人提點只係自己無臉!

回覆 引用 TOP

22 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。