[港產片] 覺唔覺得葉問呢套電影over咗

覺唔覺得葉問呢套電影over咗 E-mail 此主題給朋友

又吹到打拳王 打美軍
但係真實人物葉問從來唔係打交能手 詠春近期係現實比賽場上更俾人十幾秒Ko
實戰唔得 競技更唔得 自衛更成疑
不如改做李小龍 起瑪真係睇得打得

熱賣及精選
除非內功好深厚, 唔覺得戲中果D 連環拳/撥手會發到力 囉 違反物理原則

fans 特色 :
1) 永遠向前看 , 有理想,  目光非常長遠
2) 所有講過某台 負面的都是'x手
3) 所有同意了某台 負面的post都是 x手 的friend
4) 人地講 a 台,  佢地一定講 b 台點點點 喇 , 扯開話題
乜野1個打10個跟本係自hi 拍到D日本仔成班傻既甘,企向度唔一齊攻.任你幾勁,你都冇可能大力過10個練過武既人.所以詠春只係膠吹同美化出黎. 入面D阿婆阿毛都練,真係能自衛咩? 實戰只講邊個快,力大同耐力高.

套戲吹得越誇張 現實反差就越大

引用:
原帖由 kira2018 於 2019-11-5 06:52 AM 發表

乜野1個打10個跟本係自hi 拍到D日本仔成班傻既甘,企向度唔一齊攻.任你幾勁,你都冇可能大力過10個練過武既人.所以詠春只係膠吹同美化出黎. 入面D阿婆阿毛都練,真係能自衛咩? 實戰只講邊個快,力大同耐力高. ...
不過李小龍果陣D 戲又係咁, 唔明點解成堆人圍住, 都係一個個企定O係度, 輪流行埋去比人打

fans 特色 :
1) 永遠向前看 , 有理想,  目光非常長遠
2) 所有講過某台 負面的都是'x手
3) 所有同意了某台 負面的post都是 x手 的friend
4) 人地講 a 台,  佢地一定講 b 台點點點 喇 , 扯開話題
都未打到外星人,仲係可接受範圍

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 boyboy168168 於 2019-11-5 08:47 AM 發表

不過李小龍果陣D 戲又係咁, 唔明點解成堆人圍住, 都係一個個企定O係度, 輪流行埋去比人打
警察故事同突襲就有真實甘好多.葉問呢D只係成日吹武德之類既無聊野 拍到天下無敵甘,成日隻手搖黎搖去

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 進擊邊緣人 於 2019-11-4 05:43 PM 發表

又吹到打拳王 打美軍
但係真實人物葉問從來唔係打交能手 詠春近期係現實比賽場上更俾人十幾秒Ko
實戰唔得 競技更唔得 自衛更成疑
不如改做李小龍 起瑪真係睇得打得 ...
第一集收得就唔理事實係咁拍,所以第二集開始已冇睇!其實葉問成世人都低調,唔係出左個李小龍,邊鬼個識葉問?打唔打得一件事,但太神化佢我覺得唔係幾應該!我覺得你吹黃飛鴻冇問題,始終相隔近百年,當歷史人物小說咁睇都OK,但葉問同好多香港人同時生活喺同一時期,你太神化冇乜說服力!

引用:
原帖由 進擊邊緣人 於 2019-11-5 07:57 AM 發表

套戲吹得越誇張 現實反差就越大
無錯,睇戲唔洗太認真

回覆 引用 TOP

可以加盟復仇者聯盟

回覆 引用 TOP

最大問題詠春同耍太極一樣 只係保健運動 唔應該係武術 感覺舞龍舞獅仲練得好過詠春
個人覺得詠春始創人可能只係俾中老年人防身保建的建身操 但佢班徒弟見開武館可以揾到食 就夾硬將詠春變武術

引用:
原帖由 boyboy168168 於 2019-11-5 02:15 AM 發表

除非內功好深厚, 唔覺得戲中果D 連環拳/撥手會發到力 囉 違反物理原則
其實係以快打慢。十拳只要有一拳打中對方下陰,已經可以令對手癱瘓。

回覆 引用 TOP

拳怕少壯,打實戰當然鬥力氣

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 andyyyy 於 2019-11-5 12:10 PM 發表

第一集收得就唔理事實係咁拍,所以第二集開始已冇睇!其實葉問成世人都低調,唔係出左個李小龍,邊鬼個識葉問?打唔打得一件事,但太神化佢我覺得唔係幾應該!我覺得你吹黃飛鴻冇問題,始終相隔近百年,當歷史人物小說咁睇都OK,但葉問同好多香港人同時生活喺同一時期,你太神化冇乜說服力! ...
反而黃淳良都叫周圍挑機講手 可能個朵仲響

回覆 引用 TOP

黃百鳴自己都講
呢套係商業電影
唔係記錄片

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。