• 瀏覽: 46,226
  • 回覆: 311
  • 追帖: 3
請問無回鄉証,可唔可以用特區護照返大陸,有無師兄試過?成家人都用護照過關可以嗎?

去問中旅

申辦香港特區護照/簽證身份書/回港證 根據內地有關法律法規,具有中國籍的香港居民,只要未向國籍管理機關申報為外國人,不管是否持有外國護照和旅行證件,均可通過香港中國旅行社向廣東省公安廳申領《港澳居民來往內地通行證》(回鄉卡),憑回鄉卡進出內地。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 poray123 於 2019-11-5 12:39 AM 發表

請問無回鄉証,可唔可以用特區護照返大陸,有無師兄試過?成家人都用護照過關可以嗎?
可以,係一定可以,7月已經試過。

引用:
原帖由 poray123 於 2019-11-5 00:39 發表

據我知就唔得,如果得的話,仲邊會有人再花錢申請回鄉卡呢?

問題:我是香港居民,持《港澳居民來往內地通行證》(回鄉卡)及香港特別行政區護照。若我從國外乘航班直接前往內地,入境時應出示那一個證件?
回覆: 你需憑《港澳居民來往內地通行證》(回鄉卡)進出內地。
https://www.sheto.gov.hk/tc/mainland/apply_passport.html

引用:
原帖由 公園黃色廁紙 於 2019-11-5 03:30 AM 發表

7月過鬼門關👻

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 公園黃色廁紙 於 2019-11-5 03:30 AM 發表

試過咩?咪玩人哋一家,係又吹,唔係又吹

我坐返大陸

引用:
原帖由 wee169 於 2019-11-5 07:00 AM 發表

我坐返大陸
你返大陸坐啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 poray123 於 2019-11-5 12:39 AM 發表

只要唔係曱甴暴徒 反中亂港 都可以申請回鄉卡 如趕時間要可以比多d錢整快證不過用得一次
正常情況下都係申請普通卡好d 唔洗一個月就有卡
除非係曱甴暴徒 反中亂港人仕先申請唔到

見利開眼 見害失明 法治香港 律師無敵
民主霸權 市民難敵 記協女士 可恥公敵
公民賣港 不餘遺力 只要民主 不要民生
香港未日 指日可見
照你咁講,長毛都返得去啦

股票必殺技:
第一招: 低買高賣
第二招: 不要忘記第一招
特區護照可以

唔屎去中旅問,你可放心,一定唔得

回覆 引用 TOP

中國冇免簽證的,如堅決要用護照入境嘅話就去申請中國簽證吧。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]