• 瀏覽: 4,747
  • 回覆: 31
  • 追帖: 1
又無月票 要迫住係元朗或大欖轉車?

熱賣及精選
廿年前唔問…而家先問?

回覆 引用 TOP

97年以後新線唔再受地區專營權所限,以招標方式開新線,969並不是由九巴369改經西隧而成,而是以新線招標而成

屯門人一樣表示無奈……

引用:
原帖由 s051324 於 2019-11-5 12:55 PM 發表

97年以後新線唔再受地區專營權所限,以招標方式開新線,969並不是由九巴369改經西隧而成,而是以新線招標而成
97年西隧線獨營競標時好似有以下路線
930 城
960 九
968 九
969 城
970 中

960第一日就爆棚,所以好快就有961,962

74X
引用:
原帖由 hohohosoho 於 2019-11-5 05:37 PM 發表

屯門人一樣表示無奈……
delete

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 74x 於 2019-11-5 05:46 PM 發表

97年西隧線獨營競標時好似有以下路線
930 城
960 九
968 九
969 城
970 中

960第一日就爆棚,所以好快就有961,962
題外話960計劃時係咪往來良景-金鐘?

引用:
原帖由 s051324 於 2019-11-5 07:34 PM 發表

屯門(建生)~ 灣仔碼頭

自始屯門往來港島,由飛翔船逐出轉為巴士運輸(962開辦全面取代船服務)

74X
引用:
原帖由 3個幼稚的樓主 於 2019-11-5 09:02 AM 發表

又無月票 要迫住係元朗或大欖轉車?
呢條新手丫
969俾九巴做就真係仆街

我諗你可能唔知968往元朗方向一過晚上9 pm就已經因為收車而要等>10分鐘先至等到車lo
而且當時968去到灣仔已經要企

反而當時969去到中環仲有位ge

想了解我的愛恨車嗎?按我了解

對付胖虎"小霸王"既其一方法~
引用:
原帖由 GB2607@277X 於 2019-11-5 08:49 PM 發表

呢條新手丫

我諗你可能唔知968往元朗方向一過晚上9 pm就已經因為收車而要等>10分鐘先至等到車lo

反而當時969去到中環仲有位ge ...
969若比九巴做,967應會用69c模式運作

即繁時才能做到南北分家

74X
引用:
原帖由 74x 於 2019-11-5 09:15 PM 發表

969若比九巴做,967應會用69c模式運作

即繁時才能做到南北分家
仲有N969 同N368 應該都會一線走天涯,甚至可能只有N368 轉 N269

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 GB2607@277X 於 2019-11-5 08:49 PM 發表

呢條新手丫

反而當時969去到中環仲有位ge ...
268C 元朗方向 1900後 拉疏至雙位數字班次

回覆 引用 TOP

既然天水圍城巴冇轉乘價值,繁忙時間被九巴排隊入站堵塞,倒不如城巴所有班次飛大欖收費廣場。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 s051324 於 2019-11-5 12:55 PM 發表

968 和 969 是第二批西隧隧巴線 (第一批只有960在屯門區服務)
我估計因為當時城巴有較有規模的非專巴士網絡服務天水圍嘉湖山莊,
基於當時獨營分餅仔的趨勢,
所以九巴得 968
城巴得 969

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 s051324 於 5-11-2019 19:34 發表

無錯...當初計劃時係良景開出的,港島嘅終點站好似都係灣仔。
(有錯請指正)

行不改名,坐不改姓,呂小布!
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]