有個大陸啱啱來的同事咁同我講 香討焦點

有個大陸啱啱來的同事咁同我講 E-mail 此主題給朋友

佢話之前喺大陸廣州做工廠工人時每月人工約有6000蚊,睇落幾好但原來佢地要交五險一金社保,計落平均每月得返4000蚊度,其實都衹係掹猛緊夠生活支出。我起初唔信,我話我見我鄉下D人都起間大屋好似別墅咁靚花費成百萬喎。佢話農村D人咁有錢都係因為收地彧遷拆的賠償金多。

熱賣及精選
引用:
原帖由 大吳大帝孫仲謀 於 2019-11-5 07:05 PM 發表

佢話之前喺大陸廣州做工廠工人時每月人工約有6000蚊,睇落幾好但原來佢地要交五險一金社保,計落平均每月得返4000蚊度,其實都衹係掹猛緊夠生活支出。我起初唔信,我話我見我鄉下D人都起間大屋好似別墅咁靚花費成百萬喎。佢話農村D人咁有錢都係因為收地彧遷拆的賠償金多。 ...
無錯,宜家大陸政府有錢收地。
當年無錢,但要發展所以低價收,甚至被官員食了。
如果習近平上台之後加上科技信息化。政府有d嘢,唔敢好似以前咁。
政府又有錢,咪直接買。
不過一口價 對方獅子開大口,政府都會強收。或淨係留距個位 唔收。係距隔離起樓。圍住距。

每個男人都有 說不出的心碎
香港人,面對現實啦
講句吾好聽,亞爺做緊莊,我地係閒炸

真系笑話。農村起屋。好多都系做生意既。唔系個個農村都有錢分。。我十幾年前去大陸開廠。我都有間幾千尺既屋啦。。你打工既。都系根物價。你十萬文個月都假。要比標準收入高兩三賠。先有運行

我唔會信架,大6人收入全世界最高,人人揸靚車,用LV ,人均收入高過北歐,我上開香討,呢道啲嘢唔會假

系大城市,原村民梗糸有錢過城市人。  村可收租可賣地👍👍👍

類似香港一橦村屋,700尺,深圳收最少600 萬,或一賠一新樓

都唔係人人揾得到
全世界ㄧ樣

tc
引用:
原帖由 大吳大帝孫仲謀 於 2019-11-5 07:05 PM 發表

佢話之前喺大陸廣州做工廠工人時每月人工約有6000蚊,睇落幾好但原來佢地要交五險一金社保,計落平均每月得返4000蚊度,其實都衹係掹猛緊夠生活支出。我起初唔信,我話我見我鄉下D人都起間大屋好似別墅咁靚花費成百萬喎。佢話農村D人咁有錢都係因為收地彧遷拆的賠償金多。 ...
有個朋友係德國工作,45%用嚟交税! 個個月出糧,自動扣數!

引用:
原帖由 小毛蟲 於 2019-11-5 07:43 PM 發表

香港人,面對現實啦
講句吾好聽,亞爺做緊莊,我地係閒炸
你真自大

根本無你份參與

引用:

吹大D吖
我出2萬人仔,都未要扣咁多!
除非佢自己加碼……

香港人要面對現實,唔好再留戀以前有幾勁,大陸有幾落後,無自由, 現在大陸已經超越唒香港,人地已經5G喇,太多人睇少5G,香港想追,我只可以話現在香港已經是停止發展,好似當年大陸一樣,人地行前緊,你仲內鬥,行唔到,只會大扑落後

引用:
原帖由 大贏家炒樓 於 2019-11-5 08:13 PM 發表

你真自大

根本無你份參與
我緊係冇份參與,我何德何能,不過我講事實比班傻仔知,咪等佢地以為自已好貴

广州五险基本按照3380(大概)黎扣10个点,即系350蚊唔够。
新个税规定可以拿租屋抵挡1200嘅税,意思系扣完五险一金6200以上先按3个点打税,可以话6000银系冇个税嘅。
加上工人公积金基本按照最低标准买,250蚊,公司再帮你出250蚊,公积金账面上你喺少250蚊,但实际上系多250蚊,公积金可以拿去买房装修交屋租。
所以话6千到手基本就5千5。

引用:

真係乜人都同你講架喎,剩女又同你講,大陸同事又同你講

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。