• 瀏覽: 2,237
  • 回覆: 17
  • 追帖: 1
大家會唔會喺廁所,做個電掣,畀電動牙刷叉電?

如果做嘅話,個電掣通常會做喺邊呢?

熱賣及精選
引用:
原帖由 titanlau 於 2019-11-6 08:38 AM 發表

有D 電牙刷係用 5V usb 頭充電..

你廁所個三腳插座,

裝個有夜燈既電插座,有埋usb 頭既, 就咁插住用啦..仲可以長照住個廁所添.. 基本上如果三更半夜去廁所, 基本上係連假天花既燈都唔會開.. 去完就出番黎..

附件

2019-11-06_085516.png(251.77 KB)

2019-11-6 08:56 AM

鄉土 黑名單
http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=28011557
不論什麼人,只要不是敵對分子,不
是惡意攻擊,允許大家講話,講錯了也不
要緊。各級領導人員,有責任聽別人的話。
毛語錄 139頁
引用:
原帖由 kzzs5zs5 於 2019-11-6 08:47 AM 發表

有D 電牙刷係用 5V usb 頭充電..

你廁所個三腳插座,

裝個有夜燈既電插座,有埋usb 頭既, 就咁插住用啦..仲可以長照住個廁所添.. 基本上如果三更半夜去廁所, 基本上係連假天花既燈都唔會開.. 去完就出番黎.. ...
oh... 咁個電掣會嚟檯面幾高?

引用:
原帖由 titanlau 於 2019-11-6 08:50 AM 發表

oh... 咁個電掣會嚟檯面幾高?
睇番上圖, 多數都係洗面盤對上...  我講緊牆身個插蘇位,
我支電牙刷就打橫放係上面充, 充完就求其隊落個杯度...

link 就無, 自己search 下.. 9蚊9 人仔, 我都買左三四個, 個個房都放個,  
夜晚除左主人房係熜晒燈之外, 基本上全屋其他任何地方, 廳,廚,廁,細路仔房, 全部都係有燈仔長明..

特价小夜灯开关无线插板usb多功能插排插座家用电源转换器插头

鄉土 黑名單
http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=28011557
不論什麼人,只要不是敵對分子,不
是惡意攻擊,允許大家講話,講錯了也不
要緊。各級領導人員,有責任聽別人的話。
毛語錄 139頁
引用:
原帖由 kzzs5zs5 於 2019-11-6 08:58 AM 發表

睇番上圖, 多數都係洗面盤對上...  我講緊牆身個插蘇位,
我支電牙刷就打橫放係上面充, 充完就求其隊落個杯度...

link 就無, 自己search 下.. 9蚊9 人仔, 我都買左三四個, 個個房都放個,  
夜晚除左主人房係熜晒燈之外, 基本上全屋其他任何地方, 廳,廚,廁,細路仔房, 全部都係有燈仔長明..

特价小夜灯开关无线插板usb多功能插排插座家用电源转 ...
插頭隻腳可以點轉,再加轉腳插?

聽風水亂吹,亂淘,害死人先
聽下其他師兄意見吧

根本不適合香港用.
香港電例是首先13A方型蘇底
第二,用水地方,冲凉位不可有電制,蘇底仲要防濺水果種,例如加防水蘇的冚
幾高?盡高,離水龍頭,6寸更多

其實又是充電,可以放入鏡櫃內充電,個蘇地方乾爽,少些觸電危險
放枱面充電,實有水,雖然低電壓,有水,一樣觸電危險的機會不太少
電器放枱面必定不好因枱面必定有水甚至被水濺中
不想櫃內蘇,就做層板,好少少
又或者好似熱水爐
盡高位但又要仲到手拔走插頭,水龍頭6寸再盡高,又要想想放電器的高度例如放在外露層板

做櫃內蘇己容易解决

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 titanlau 於 2019-11-6 08:38 AM 發表

唔會囉.........唔值得囉

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 崖上粗俗的人 於 2019-11-6 09:53 AM 發表

插頭隻腳可以點轉,再加轉腳插?
大6野國制插座
無個插孔岩用?
仲需要轉

二脚扁脚
歐洲二脚圓脚
澳洲八字形三腳插

回覆 引用 TOP

我廁所有13A插頭,不過係要黎插風筒吹頭,電動牙刷係廳充。

回覆 引用 TOP

用風筒
如果有想到設計
剛剛洗完頭
洗手盆開了盆水洗臉
風筒要放低放在那裏?
或者整多個高位趟板
或者高位層板

蘇或電制加防水盒
平過用防水蘇

回覆 引用 TOP

拿出廳充