• 瀏覽: 36,871
  • 回覆: 134
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 傻瓜店小二 於 2019-11-6 10:15 AM 發表

4萬加到7萬幾,正常表現嗎?對比其他政府工加幅高定低?大概加到幾多左右?
如果成日醫死人計,算高

今年第一季公立醫院呈報了12宗醫療失誤事件;

一名懷孕36周的孕婦患上妊娠毒血症,在進行剖腹產手術後嚴重出血,病人在術後第四天出現敗血性休克,驗屍報告顯示死亡原因是敗血症。
一名病人需進行肝臟活組織檢查,但由於醫護團隊之間溝通不足,有人沒有意識到病人正接受抗凝血劑,病人的肝臟最終大量出血,3天後病情惡化及離世。
5宗住院病人自殺個案;
1宗在錯誤部位施行程序個案;

1宗孕婦分娩四天後死亡;

1宗其他類別個案;

根據重要風險事件類別呈報的個案則有16宗,全部為藥物事件。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jacob_bb 於 2019-11-6 06:54 PM 發表

我以為工作量會好大,最近先知仲有時間出黎單眼靜坐!
5混水摸魚點繼續壟斷

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 anglelinyuen315 於 2019-11-6 10:30 PM 發表

唔係醫生唔好吹水啦,4萬幾,4萬幾有鬼人做呀
我係作都作高啲啦,我新識既朋友講既,我聽到4萬,可能聽漏左4萬幾5萬掛,唔重要啦,總知佢4年加到7萬幾差唔多8萬。

黑醫

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 菊花傑全爆裂 於 2019-11-6 09:42 PM 發表

所以永遠都唔會開放市場,醫生評核永遠在少數人手中控制,香港醫委會夠膽叫埋中大港大畢業生同外國人一齊考試試吓?睇下有幾多個中大港大醫科生考到,小集團利益只有害死香港人。 ...
醫管局純粹要保護醫生利益,似醫生公會多過醫管局,開放市場自真係為香港人著想,點解其他工種可以,單單醫生唔得?

引用:
原帖由 jacob_bb 於 2019-11-6 06:54 PM 發表

我以為工作量會好大,最近先知仲有時間出黎單眼靜坐!
臨記

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 傻瓜店小二 於 2019-11-6 10:15 AM 發表

4萬加到7萬幾,正常表現嗎?對比其他政府工加幅高定低?大概加到幾多左右?
做凸手激憎五倍

回覆 引用 TOP

引用:

垃圾會議員人工每月十幾萬有多又完全做不好,不如解散垃圾會.

回覆 引用 TOP

引用:

大佬!聽講你全職賭波喔

活在當下

回覆 引用 TOP

有醫德既咪值囉,冇既(呢代新一代醫生最明顯)就梗系仆街吾值吖。。
(有定期去睇分科門診 for checking or monitoring既就會睇到 & 明白分別)

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 掙扎求存 於 2019-11-6 07:09 PM 發表

佢地又唔比加學額 又唔比外援 有咩辦法
醫雙授授既撚人

回覆 引用 TOP

請問實習醫生及新mo多少薪金?

引用:

加幅咁多難怪啲無責任心又無料既黃絲黑醫賴死唔走響到呃飯食,呃政府錢

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]