• 瀏覽: 31,766
  • 回覆: 128
  • 追帖: 3
依書救人。得唔得睇天意,費用一定要收齊。

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
人睇你好,你睇人好,有能力讀醫,做既先會明白,覺得咁好做,你米有能力米去做囉

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 傻瓜店小二 於 2019-11-6 10:57 PM 發表

醫管局純粹要保護醫生利益,似醫生公會多過醫管局,開放市場自真係為香港人著想,點解其他工種可以,單單醫生唔得?
無能政府怕咗班醫生,只有犧牲市民,為醫生小集團服務。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 真。委屈的結他 於 2019-11-6 07:19 PM 發表

點止,仲有時間做前線暴徒,捉到就話自己係 FA
講到幾唔夠人,急症室醫生咪一樣大把時間去選區議員,揸流灘,但出兩邊糧。

回覆 引用 TOP

算少人工,所以年年醫護都會示威抗議。
一般醫生,月入十幾萬以上都好普通

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 傻瓜店小二 於 2019-11-6 10:15 AM 發表

4萬加到7萬幾,正常表現嗎?對比其他政府工加幅高定低?大概加到幾多左右?
炒9晒啲扑街黃醫就啱,加,加佢地條柒

[url=http://]http://[/url]

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 傻瓜店小二 於 2019-11-6 10:15 AM 發表

4萬加到7萬幾,正常表現嗎?對比其他政府工加幅高定低?大概加到幾多左右?
黑醫護曱甴

回覆 引用 TOP

實習期完左,當然加人工!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cantona777 於 2019-11-6 05:40 PM 發表

無計,加人工留人

上次公立留醫,主診醫生2X歲,高級醫生3X歲

有料/有經驗走晒,大部份後生仔做
支持引入外地醫生,降低門檻,等班醫生未咁恃寵而驕

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 傻瓜店小二 於 2019-11-6 06:04 PM 發表

私家先恐怖,接生一個淨收入2萬,一個月閒閒地接十幾個,剩係接生一個月都廿幾萬,仲未計診所人工。

依家公立醫院的确係好多好後生,而且女既愈黎愈多。 ...
都值得既,全港最top個幾個%學生先考到,讀6年又咁多考試,我認為最值得加就係醫護人員,好似我親人入院,個陣就知好醫生幾重要,同一個病人就算醫你唔死,都可以令個病人舒服定辛苦去接受治療,加油樓主! 不過香港公立醫生真係太忙,始終好多人就算買保險都唔敢用咁盡,令到分流效果唔明顯

引用:
原帖由 jacob_bb 於 2019-11-6 06:54 PM 發表

我以為工作量會好大,最近先知仲有時間出黎單眼靜坐!
一樣還一樣啦師兄

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jacobscyp 於 2019-11-7 09:12 AM 發表

都值得既,全港最top個幾個%學生先考到,讀6年又咁多考試,我認為最值得加就係醫護人員,好似我親人入院,個陣就知好醫生幾重要,同一個病人就算醫你唔死,都可以令個病人舒服定辛苦去接受治療,加油樓主! 不過香港公立醫生真係太忙,始終好多人就算買保險都唔敢用咁盡,令到分流效果唔明顯 ...
唔係我做醫生,係最近識到個醫生朋友問過下先知加得咁快,係香港做醫生真係最安穩最有錢途,遲啲我都要比我個仔睇多啲咩一公升的眼淚,白色巨塔,豪斯醫生

豪斯醫生真係好好睇,可惜最後爛尾。

回覆 引用 TOP

無人做呀,唔加又走

回覆 引用 TOP

睇唔過眼咪自己去讀下醫,睇下會點囉
讀唔到既咪考紀律部隊囉,呢度當係神一樣架,面檻又低

引用:
原帖由 yin2604 於 2019-11-7 11:25 AM 發表

睇唔過眼咪自己去讀下醫,睇下會點囉
讀唔到既咪考紀律部隊囉,呢度當係神一樣架,面檻又低
我點會睇唔過眼醫生高人工啊,我只係睇唔過眼醫管局人為地推高醫生人工,如果開放左市場後,人工一樣咁高,我一定乜都唔講。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]