• 瀏覽: 36,872
  • 回覆: 134
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 傻瓜店小二 於 2019-11-7 11:22 PM 發表

會計師唔辛苦?建築師唔辛苦?工程師唔辛苦?紮鐵既唔辛苦?燒焊既唔辛苦?唔好成日以為醫生最辛苦先得麻。
在下都識會計師工程師, 我父親係三行

只會話香港地做打工仔, 行行都辛苦

碧科係做到人都癲, 所以大部分人做夠5年就走, 之後就會舒服D
工程師有好多種, 壓力都好大, 但 OVERALL 醫生係辛苦D

單單ON CALL 或返SHIFT 就已經辛苦過好多人, 都未計要OT
人人都話醫生OT有補水, 但人地要OT過某個LIMIT先計錢, 仲要唔係多
畀我係醫生, 我真係寧願返屋企訓好過喇

樓主葡萄人地高人工唔駛做, 咪考個醫生牌囉
起度話人地做乜啫

大事難事看擔當
逆境順境看襟度
臨喜臨怒看涵養
群行群止看識見
----------------
pursue for excellence
吹水

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 明亮的晨星 於 2019-11-6 07:41 PM 發表

唔講政治,我認為政府E生無乜E德(個人經歷),高級E生放長假,只得Houseman 睇住…一日睇兩次,唔做架
有大病入公立成佐7成,公立醫院講到明係實習醫院。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Haibara 於 2019-11-9 10:53 PM 發表

師兄SOURCE????
否則不禁讓人懷疑, 又係D旨在挑起矛盾的POST

仲有, 以我所知
1) 4年前入職的醫生, 起薪點唔只40K
2) 雖然人地年年有人工加 (公務員都係), 但無可能4年加70%
   我有親戚係HA醫生, 佢入職好似係60-70K, 我問佢幾時可以月入100K, 佢話要做到副顧問醫生先得, 應該要等10年 ...
副顧問醫生15萬,未計星期六日巡房,巡一次房三千。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Haibara 於 2019-11-9 10:53 PM 發表

師兄SOURCE????
否則不禁讓人懷疑, 又係D旨在挑起矛盾的POST

仲有, 以我所知
1) 4年前入職的醫生, 起薪點唔只40K
2) 雖然人地年年有人工加 (公務員都係), 但無可能4年加70%
   我有親戚係HA醫生, 佢入職好似係60-70K, 我問佢幾時可以月入100K, 佢話要做到副顧問醫生先得, 應該要等10年 ...
M.O第五年已過11萬,第六年考專科試,考到就再加。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 傻瓜店小二 於 2019-11-6 05:00 PM 發表

竟然只係相約,我覺得加幅大過其他工種好多好多,下個4年咪加到成12萬?
所以咪要好好讀書咯。
你又知唔知個醫生牌係點讀出來呢?
如果C兄長期一晚讀3呎高嘅書,半夜一個人在解剖房劏屍,實習期嗰幾年on call 72,相信你都可以4年7成行列的一份子。

智者務其實,愚者爭虛名。
莫以善小而不為,勿以惡小而為之。

回覆 引用 TOP

人工不怕加,最緊要就是能醫

回覆 引用 TOP

羨慕嘅,學人考入醫學院先講!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Haibara 於 2019-11-9 11:01 PM 發表

在下都識會計師工程師, 我父親係三行

只會話香港地做打工仔, 行行都辛苦

碧科係做到人都癲, 所以大部分人做夠5年就走, 之後就會舒服D
工程師有好多種, 壓力都好大, 但 OVERALL 醫生係辛苦D

單單ON CALL 或返SHIFT 就已經辛苦過好多人, 都未計要OT
人人都話醫生OT有補水, 但人地要OT過某個LIMIT先計錢, 仲要唔係多
畀我係醫生, 我真係 ...
辛苦?系你外行人先講三講四,行內政府醫生冇講過,不准增加醫生外援,就算來自星加波,泰國,台灣等較為高質都拒絕,如辛苦惡頂,一早比個餅其他地區醫生分享啦..😪

引用:
原帖由 傻瓜店小二 於 2019-11-6 10:15 AM 發表

4萬加到7萬幾,正常表現嗎?對比其他政府工加幅高定低?大概加到幾多左右?
算啦.肯留係公立醫院做.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 炎夏笨拙的天才 於 2020-1-26 05:38 PM 發表

辛苦?系你外行人先講三講四,行內政府醫生冇講過,不准增加醫生外援,就算來自星加波,泰國,台灣等較為高質都拒絕,如辛苦惡頂,一早比個餅其他地區醫生分享啦..😪 ...
哦? 咁閣下先係行內政府醫生啦

利申: 有親戚同朋友都做政府醫生, 有外科有骨科有急症, 睇住佢地年青, 睇住佢地殘

大事難事看擔當
逆境順境看襟度
臨喜臨怒看涵養
群行群止看識見
----------------
pursue for excellence
引用:
原帖由 Haibara 於 2020-1-30 12:01 AM 發表

哦? 咁閣下先係行內政府醫生啦

利申: 有親戚同朋友都做政府醫生, 有外科有骨科有急症, 睇住佢地年青, 睇住佢地殘
你你理解力係咪有問題,定冇接地氣,
多年港醫瘋狂排斥海外醫生呀,你親戚點樣做到殘呀?唔夠人係咪輸入海外優質醫生呀?我都認識舊一批政府醫生,有D轉去法國醫院,有些自行出來掛單執業,新近一批就真唔識啦,其實有D窮國醫生好羨慕來港執業,例台灣,菲律賓泰國,...錢作怪。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Clumsy117 於 2019-11-6 07:11 PM 發表

醫生差不多係DSE狀員才入到,而且讀六年,人工自然高
獎勵醫生天公地道,唔通俾低b偽X咩……

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]