• 瀏覽: 31,764
  • 回覆: 7
  • 追帖: 3
4萬加到7萬幾,正常表現嗎?對比其他政府工加幅高定低?大概加到幾多左右?

熱賣及精選
引用:
原帖由 jimmyho2006 於 2019-11-6 03:05 PM 發表

百份比應該相約,但絕對數則視乎薪點。

低級的,由1萬以下起薪, 中級的2萬以標,如此類推。
竟然只係相約,我覺得加幅大過其他工種好多好多,下個4年咪加到成12萬?

引用:
原帖由 cantona777 於 2019-11-6 05:40 PM 發表

無計,加人工留人

上次公立留醫,主診醫生2X歲,高級醫生3X歲

有料/有經驗走晒,大部份後生仔做
私家先恐怖,接生一個淨收入2萬,一個月閒閒地接十幾個,剩係接生一個月都廿幾萬,仲未計診所人工。

依家公立醫院的确係好多好後生,而且女既愈黎愈多。

引用:
原帖由 anglelinyuen315 於 2019-11-6 10:30 PM 發表

唔係醫生唔好吹水啦,4萬幾,4萬幾有鬼人做呀
我係作都作高啲啦,我新識既朋友講既,我聽到4萬,可能聽漏左4萬幾5萬掛,唔重要啦,總知佢4年加到7萬幾差唔多8萬。

引用:
原帖由 菊花杰全爆裂 於 2019-11-6 09:42 PM 發表

所以永遠都唔會開放市場,醫生評核永遠在少數人手中控制,香港醫委會夠膽叫埋中大港大畢業生同外國人一齊考試試吓?睇下有幾多個中大港大醫科生考到,小集團利益只有害死香港人。 ...
醫管局純粹要保護醫生利益,似醫生公會多過醫管局,開放市場自真係為香港人著想,點解其他工種可以,單單醫生唔得?

引用:
原帖由 jacobscyp 於 2019-11-7 09:12 AM 發表

都值得既,全港最top個幾個%學生先考到,讀6年又咁多考試,我認為最值得加就係醫護人員,好似我親人入院,個陣就知好醫生幾重要,同一個病人就算醫你唔死,都可以令個病人舒服定辛苦去接受治療,加油樓主! 不過香港公立醫生真係太忙,始終好多人就算買保險都唔敢用咁盡,令到分流效果唔明顯 ...
唔係我做醫生,係最近識到個醫生朋友問過下先知加得咁快,係香港做醫生真係最安穩最有錢途,遲啲我都要比我個仔睇多啲咩一公升的眼淚,白色巨塔,豪斯醫生

豪斯醫生真係好好睇,可惜最後爛尾。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 yin2604 於 2019-11-7 11:25 AM 發表

睇唔過眼咪自己去讀下醫,睇下會點囉
讀唔到既咪考紀律部隊囉,呢度當係神一樣架,面檻又低
我點會睇唔過眼醫生高人工啊,我只係睇唔過眼醫管局人為地推高醫生人工,如果開放左市場後,人工一樣咁高,我一定乜都唔講。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 summer426 於 2019-11-7 11:20 PM 發表

政府醫生,收入多都冇命享咁劑,如果咁舒服咁好搵,就唔使咁多政府醫生跳槽去私家啦,政府醫生根本唔夠,叻既又走晒,新仔又未夠經驗。
會計師唔辛苦?建築師唔辛苦?工程師唔辛苦?紮鐵既唔辛苦?燒焊既唔辛苦?唔好成日以為醫生最辛苦先得麻。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]