做政府醫生 四年人工加左7成

做政府醫生 四年人工加左7成 E-mail 此主題給朋友

4萬加到7萬幾,正常表現嗎?對比其他政府工加幅高定低?大概加到幾多左右?

熱賣及精選
引用:
原帖由 傻瓜店小二 於 2019-11-6 10:15 AM 發表

4萬加到7萬幾,正常表現嗎?對比其他政府工加幅高定低?大概加到幾多左右?
百份比應該相約,但絕對數則視乎薪點。

低級的,由1萬以下起薪, 中級的2萬以標,如此類推。

「給我三千城管兵,一定收回釣魚島,給我五百貪腐官,保證吃垮小日本。」
引用:
原帖由 jimmyho2006 於 2019-11-6 03:05 PM 發表

百份比應該相約,但絕對數則視乎薪點。

低級的,由1萬以下起薪, 中級的2萬以標,如此類推。
竟然只係相約,我覺得加幅大過其他工種好多好多,下個4年咪加到成12萬?

無計,加人工留人

上次公立留醫,主診醫生2X歲,高級醫生3X歲

有料/有經驗走晒,大部份後生仔做

引用:
原帖由 cantona777 於 2019-11-6 05:40 PM 發表

無計,加人工留人

上次公立留醫,主診醫生2X歲,高級醫生3X歲

有料/有經驗走晒,大部份後生仔做
私家先恐怖,接生一個淨收入2萬,一個月閒閒地接十幾個,剩係接生一個月都廿幾萬,仲未計診所人工。

依家公立醫院的确係好多好後生,而且女既愈黎愈多。

引用:
原帖由 傻瓜店小二 於 2019-11-6 10:15 AM 發表

人工不怕加,最紧要就是能医。

羨慕

回覆 引用 TOP

政府醫生四年前入職不只四萬幾

我以為工作量會好大,最近先知仲有時間出黎單眼靜坐!

佢地又唔比加學額 又唔比外援 有咩辦法

醫生差不多係DSE狀員才入到,而且讀六年,人工自然高

引用:
原帖由 jacob_bb 於 2019-11-6 06:54 PM 發表

我以為工作量會好大,最近先知仲有時間出黎單眼靜坐!
點止,仲有時間做前線暴徒,捉到就話自己係 FA

除左警察,政府工不嬲唔洗做人工高㗎喇,做議員重爽呀!

引用:
原帖由 掙扎求存 於 2019-11-6 07:09 PM 發表

佢地又唔比加學額 又唔比外援 有咩辦法
五年前加左好多學額,加左果 d今年開始畢業

剛剛撞上 經濟下調, 畢業變失業🤯🤯🤯

唔講政治,我認為政府E生無乜E德(個人經歷),高級E生放長假,只得Houseman 睇住…一日睇兩次,唔做架

春有百花秋有月
夏有涼風冬有雪
若無閒事掛心頭
便是人間好時節
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。