[裝修過程] 420' 全爆小分享

420' 全爆小分享 E-mail 此主題給朋友

煩完換樓, 輪到煩裝修了….
由原本想慳錢局部裝修, 到最後決定全爆,搵左2個相熟師傅報價, 2個師傅之前都幫襯過.
師傅A 自己有間裝修公司,主要員工做, 自己間唔中落場做下, 報價26萬
師傅B老師傅, 自己乜都識做,親力親為, 報17萬
其實一開初都打算直接搵師傅B做, 不過循例搵另一間比較下會安心D,而且舊屋都係由師傅B做, 手工一流, 做事老實可靠,所以今次俾佢做都好放心.
DAY 1 度呎傾好價錢, 廚房只換枱面&水喉&電箱電線, 無換鋁窗, 其他全爆換埋外牆喉&屎渠
DAY 2 唔想自己一個盲中中四圍搵料, 所以同埋師傅一齊出去旺角買料, 去左師傅介紹既一間舖, 一間買齊磚, 坐廁, 盆櫃, 龍頭, 揀左一款20x120mm 木紋地磚西班牙製造, 廁所磚係馬來西亞製造, 係另一間舖買廚房枱面, 用石英石.....每當遇到設計或用料上既問題師傅都會俾到有用既意見, 買料總數2.5萬 (唔計廚房枱面, 師傅包)
DAY 3-4 已經全屋爆晒仲清埋泥頭
DAY 5 搭左棚換左屎渠
DAY 6-7 換好全屋電線&電箱
DAY 8-9 換好全屋銅喉, 水錶房入屋果條都換好
DAY 10 開始做泥水工程
DAY 11-13 因香港病了, 出門比較危險, 叫師父呢幾日不要勉強開工, 所以泥水工程進度比較緩慢, 加返d相, 待續......
爆左廁所, 屎渠係原裝, 當年用鐵喉, 已經生锈到溶溶爛爛....

附件

IMG_20191109_113353.jpg(126.16 KB)

2019-11-11 09:10 AM

單位係正水錶房隔離, 換水喉簡單D

IMG_20191111_075219.jpg(306.94 KB)

2019-11-11 09:10 AM

地磚西班牙製造

IMG_20191114_070613.jpg(257.11 KB)

2019-11-14 12:16 PM

浴室防水

IMG_20191112_074520.jpg(247.68 KB)

2019-11-14 12:16 PM

新屎渠, 屙得放心

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
師兄,你由幾多呎換420?
師父B條數正呀,平
最梗要手工好

引用:
原帖由 lmcyoyo 於 2019-11-6 04:11 PM 發表

師兄,你由幾多呎換420?
師父B條數正呀,平
最梗要手工好
我由320呎換420呎

恭喜細換大

回覆 引用 TOP

我342換484

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ahoioi 於 2019-11-6 11:17 PM 發表

我由320呎換420呎
而家是否都說實呎,我吾係好慣。。。😖

引用:
原帖由 chuchu927 於 2019-11-7 12:31 AM 發表

以前用建築呎數多
而家以實呎計比較多

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ahoioi 於 2019-11-6 03:48 PM 發表

煩完換樓, 輪到煩裝修了….
由原本想慳錢局部裝修, 到最後決定全爆,搵左2個相熟師傅報價, 2個師傅之前都幫襯過.
師傅A 自己有間裝修公司,主要員工做, 自己間唔中落場做下, 報價26萬
師傅B老師傅, 自己乜都識做,親力親為, 報17萬
其實一開初都打算直接搵師傅B做, 不過循例搵另一間比較下會安心D,而且舊屋都係由師傅B做, 手工一流, 做事老實可靠,所以今次俾佢做都 ...
等待樓主進程分享

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 chuchu927 於 2019-11-7 12:31 AM 發表

係實呎,新屋2房2廳,呂字廳,以前覺得呂字廳唔好用,後來發覺都有佢既好處,客飯廳間隔可以分明d,但師傅係唔鐘意呂字廳既,因為我舖木紋磚,舖呂字廳係要多d工夫

回覆 引用 TOP

請問裝修師傅幫你設計埋嗎?

我屋企都想裝修 請問可否推介師傅B俾我 謝謝你

引用:
原帖由 樹上疑惑的回覆 於 2019-11-7 02:00 PM 發表

請問裝修師傅幫你設計埋嗎?
師傅唔會設計,我同佢講我想點整,整到佢會照我意思整,整唔到佢會幫我諗計

回覆 引用 TOP

預11月底搞掂我間屋師傅先得閒

回覆 引用 TOP

可以俾佢資料我嗎?🙏🏼🙏🏼🙏🏼😊

回覆 引用 TOP

17萬 包唔包埋廚櫃, 石面?

40 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。