不想承認 , 但事實係 ... KOBE其實係夾生扯斷腳筋/滕頭 !!!

不想承認 , 但事實係 ... KOBE其實係夾生扯斷腳筋/滕頭 !!! E-mail 此主題給朋友

第一點係阿基里斯腱部份 ...

小弟無找到片 , 但係所有KOBE粉應該都知道 , 佢受傷果一場既流程 :
事實上佢斷腳筋果一下 , 己經係呢一場 , 佢腳筋既第三次唔舒服 ...
我某程度上覺得 , 頭兩次己經係身體上比佢既警告 , 不過佢無聽 ...

而我更加想講既係 , 真真正正壓跨佢既一根稻草--滕頭骨折
影片中其實己經講到明 , 兩大傷患其實係極有關係 ...
因為阿基里斯腱完全復完前 , 唔可以做任何訓練 , 而KOBE係一復原後
就立即打比賽 , 形成KOBE係左腳大小腿都無脆弱下打比賽
(睇片中KOBE左右腳肌肉量既分別 , 就完全感到差距)

就係因為完全無晒肌肉係力量上既支撐 , 所以每一下突如奇來既發力 ,
都係負荷係滕頭上 , 累積左幾個月後 , 滕頭就自己都崩潰埋 ...

我都曾經好祟拜KOBE既 "曼巴精神" ... 不過問題係 ,
如果貫徹 "曼巴精神" , 咁就只能有如KOBE , 或者拓荒ROY既結局 ,
咁係咪應該反思下值唔值得???

https://www.youtube.com/watch?v=t_nwXV3W-bQ&t=244s進入香討影片區

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
講真 , 愛惜自己身體真係好重要 , 呢個就係解KOBE係34碎就大傷 ;
而LBJ到左35碎都仲健健康康 !!!

最爱kobe

引用:
原帖由 代北集團 於 2019-11-7 11:13 AM 發表

講真 , 愛惜自己身體真係好重要 , 呢個就係解KOBE係34碎就大傷 ;
所以35碎戒子比34碎既少
如果順順地地, 37歲仲可以做到人地34碎就做到既野

其實係夾生……被候活激死!我仍然覺得當年個陣係歷史最強STARTING FIVE!

附件

GHH.jpg(64.18 KB)

2019-11-7 11:23 AM

引用:
原帖由 kit1kit 於 2019-11-7 11:19 AM 發表

你咁講好似係岩 , 最係KOBE真係傷得好重 ...
又斷腳筋  又滕頭骨折 , 其實動作大少少都未必得 !!!

你本來可以非天循地既 , E+變返步行生物(普通中年) ;
都係果句 , 睇你覺得值唔值羅 ...

引用:
原帖由 ddbbb 於 2019-11-7 11:16 AM 發表

最爱kobe
之前聽過kobe講後生仔向大師求道既估仔,果時已經覺得有d唔妥。。。kobe係果種:
"訓覺質素點?只有窮人先會唸住訓覺" 係好積極 
,但佢唔記得人係有極限,超過左就會出事

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 代北集團 於 2019-11-7 01:28 PM 發表

你咁講好似係岩 , 最係KOBE真係傷得好重 ...
又斷腳筋  又滕頭骨折 , 其實動作大少少都未必得 !!!

你本來可以非天循地既 , E+變返步行生物(普通中年) ;
都係果句 , 睇你覺得值唔值羅 ... ...
咁卡達咪要好感激?

引用:
原帖由 kit1kit 於 2019-11-7 04:18 PM 發表

咁卡達咪要好感激?
唔係好明你所指 ...

不過 , 佢的確有少少好運 ... 佢比我感覺有D似GRANT HILL ,
一個早早因為傷病而影響身手 , 卻意外學會聆聽自己身體既訴求
從而反而取得超長生涯(呢個基本係GRANT HILL既自述)

GRANT HILL大傷果年係27碎 , 之後僅32碎果年打過準明星數據

CARTER其實26碎就傷左 , 幸好之後回復返身手 ,
再次下滑己經係33碎果年 ... 不過 , 係 "回復返身手" 期間 ,
同癲瘋期 , 或同KOBE相比都有一定差距

引用:
原帖由 代北集團 於 2019-11-7 11:13 AM 發表

講到LBJ打養生籃球,

騎士時代LBJ已經係坦克車打法, 果時已經大把人講會大傷.

身體質素呢d冇得比

/
引用:
原帖由 kit1kit 於 2019-11-7 11:19 AM 發表

3 fmvp , 4 MVP >1 MVP , 2 FMVP

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jdxma 於 2019-11-7 07:50 PM 發表

講到LBJ打養生籃球,

騎士時代LBJ已經係坦克車打法, 果時已經大把人講會大傷.

身體質素呢d冇得比
咪屈我 , 我無咁既意思 ... 我只係話KOBE咁 , 係好易整傷自己 !!!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 代北集團 於 2019-11-7 06:22 PM 發表

唔係好明你所指 ...

不過 , 佢的確有少少好運 ... 佢比我感覺有D似GRANT HILL ,
一個早早因為傷病而影響身手 , 卻意外學會聆聽自己身體既訴求
從而反而取得超長生涯(呢個基本係GRANT HILL既自述)

GRANT HILL大傷果年係27碎 , 之後僅32碎果年打過準明星數據

CARTER其實26碎就傷左 , 幸好之後回復返身手 ,
再次下滑己經 ...
你要保護自己當然無問題,
打得高水平賽事唔理得咁多,
籃球一定講對抗, 易受傷既運動
唔想受傷可以去捉棋
所有職業運動員都係拼盡去博冠軍,
你要兼顧傷患?? 有, 博表現後再呃份大約
邊黎體育精神? 體精就係要博到盡
唔通你叫李惠詩唔好踩咁快咩? 跌親痛痛呀!!

41 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。