天后…… 碟頭飯的時菜雜會飯!

天后…… 碟頭飯的時菜雜會飯! E-mail 此主題給朋友

十六叔去到此類飯店,餐牌若果有此碟頭飯供應,16叔通常都投佢一票…… 用料新鮮, 難得用正余均益奉客! 唔錯!
呢間飯店的老闆, 師承香港名橱,夜晚的富貴炒飯及杏汁糖水,唔錯㗎……

附件

20191105_122239.jpg(114.36 KB)

2019-11-7 12:21 PM

20191105_122735.jpg(86.75 KB)

20191105_122350.jpg(79.88 KB)

熱賣及精選
引用:
原帖由 巧分店無佢用 於 2019-11-7 01:39 PM 發表

咩醬?
佢就係余均益辣椒醬…… 細細樽都要賣幾十蚊

引用:
原帖由 unclesixteen 於 2019-11-7 12:21 PM 發表

十六叔去到此類飯店,餐牌若果有此碟頭飯供應,16叔通常都投佢一票…… 用料新鮮, 難得用正余均益奉客! 唔錯!
呢間飯店的老闆, 師承香港名橱,夜晚的富貴炒飯及杏汁糖水,唔錯㗎…… ...
站在大丸前 細心看看 我的路
再下個車站 到天后 當然最好
但華麗的星途 途中 一旦畏高
背後會否還有他 擁抱
在百德新街的愛侶 面上有種顧昐自豪
在台上任我唱 未必風光更好
人氣不過肥皂泡
即使有天開個唱 誰要又唱 他不可到現場
仍然仿似 白活一場 不戀愛 教我怎樣唱
幾多愛歌給我唱 還是勉強 台前如何發亮
難及給最愛在耳邊 低聲溫柔地唱
白日夢飛翔 永不太遠 太抽象
最後變天后 變新娘 都是理想
在時代的廣場 誰都 總會有獎
我沒有歌迷 有他景仰
人氣不過肥皂泡 Ha...
即使有天開個唱 誰又要唱 他不可到現場
其實心裡最大理想 跟他歸家 為他唱

長崎武銀
引用:
原帖由 肥仔0138 於 2019-11-7 02:04 PM 發表

站在大丸前 細心看看 我的路
再下個車站 到天后 當然最好
但華麗的星途 途中 一旦畏高
背後會否還有他 擁抱
人氣不過肥皂泡
即使有天開個唱 誰要又唱 他不可到現場
白日夢飛翔 永不太遠  ...
肥,天后有幾檔食店……都唔錯㗎

正喎

引用:
原帖由 unclesixteen 於 2019-11-7 02:06 PM 發表

肥,天后有幾檔食店……都唔錯㗎
好多年冇去天后食野囉, 加上而家星期六日CWB都唔安全

長崎武銀
引用:
原帖由 大添二 於 2019-11-7 02:06 PM 發表

正喎
在這食店可尋回,以往舊式飯店的碟頭飯味道……

回覆 引用 TOP

正宗排檔雜燴飯,好想試下,可以話我知邊間,pls
ps.  天后真係好多好野食

引用:
原帖由 肥仔0138 於 2019-11-7 02:09 PM 發表

好多年冇去天后食野囉, 加上而家星期六日CWB都唔安全
的確非常擾民……

睇相算係幾正宗, 呢個的確係我三十幾年之前食嘅用料! ( 早前食過一間普通茶餐廳 叫咗碟雜燴飯, 竟然落蟹柳! 喺度火都嚟.....)

回覆 引用 TOP

ok

引用:
原帖由 omoide 於 2019-11-7 02:17 PM 發表

正宗排檔雜燴飯,好想試下,可以話我知邊間,pls
ps.  天后真係好多好野食
先聽下十六叔講下有乜嘢用料,豬潤、瘦肉、豬肚、鮮魷及時菜,再加上師父勾一個玻璃芡……你話好唔好食呢!

引用:
原帖由 unclesixteen 於 2019-11-7 02:19 PM 發表

的確非常擾民……
好似太子旺角一樣

長崎武銀
真係英雄所見略同!什會飯係我畢生最愛嘅碟頭飯!但而家做得好嘅已經好少!大多數求求其其咁!

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。