[馬拉松] 恭喜!林海峰完成第2場六大馬拉松香港跑手屈景朗破230

恭喜!林海峰完成第2場六大馬拉松香港跑手屈景朗破230 E-mail 此主題給朋友

今屆紐約馬拉松剛於11月3日舉行,由於紐約馬拉松是六大馬拉松之一,每年香港都會有跑手前往美國參賽。
今屆賽事,最快的香港跑手是屈景朗,他以2小時29分鐘49秒完走,最快的香港演藝界名人是林海峰,完成時間是3小時25分鐘42秒。
紐約馬拉松被譽為六大馬拉松中最困難一場,皆因要經過5條大橋,賽道有很多起伏,容易打亂跑手配速,加上37公里後有多於1公里上斜,絕不是一條容易跑到好成績的賽道。

賽道難度高,阻不到香港跑手跑出好成績,香港最快藝人林海峰,個人馬拉松最佳時間是3小時13分鐘,今次在紐約馬拉松的完走時間是3小時25分鐘42秒,成績不俗。賽前,他在社交媒體說「大蘋果之旅-腳痛、牙痛,凍」。賽後,他說「好天氣好氣氛跑得好開心」,可見擔憂一掃而空,而且心情愉快。
此外,林海峰已完成東京馬拉松和紐約馬拉松,而且是第一位達標跑波士頓馬拉松的香港藝人,所以他很可能是第一位完成六大馬拉松的香港藝人。

今屆紐約馬拉松,香港最快的跑手是屈景朗,他以2小時29分鐘49秒衝線。「最初10公里,我沒有望錶,低頭一望,頭10公里時間是33分鐘,感覺不俗,所以維持配速繼續跑,結果打破了自己半馬和全馬紀錄」。兩周前,他才跑完芝加哥馬拉松,所以在這條難度高的賽道跑出好成績是喜出望外。

屈景朗認為紐約馬拉松最後數公里最難捱,皆因不斷有起伏,「我們要走到中央公園衝線,尾程不斷有起伏,我堅持不鬆懈,維持速度衝到終點」。賽後,他會稍作休息,並到尼加拉大瀑布和華盛頓等地方旅遊。
https://www.hk01.com/%E8%B7%91%E6%AD%A5/394186/%E7%B4%90%E7%B4%84%E9%A6%AC%E6%8B%89%E6%9D%BE-%E6%9E%97%E6%B5%B7%E5%B3%B0%E5%AE%8C%E6%88%90%E7%AC%AC2%E5%A0%B4%E5%85%AD%E5%A4%A7%E9%A6%AC%E6%8B%89%E6%9D%BE-%E9%A6%99%E6%B8%AF%E8%B7%91%E6%89%8B%E5%B1%88%E6%99%AF%E6%9C%97%E7%A0%B4230

香港厲害!敬佩這些可以堅持跑下去嘅選手!!佩服他們嘅毅力!

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
如果好似林狗咁有錢、大把工餘時間及一位賢內坐。玩乜都得啦

引用:
原帖由 poonhenry 於 2019-11-7 07:24 PM 發表

厲害厲害

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 poonhenry 於 2019-11-7 07:24 PM 發表

都要肯練先得架。
對普遍香港人來說,330都唔駛跑完全馬,唔知有無1千個。

引用:

坊間大NUMBER練成3~4百KM都係唔快

承認佢很努力練, 付出時間, 及練啱方法.
5張幾啦, 一D都唔易, 你估靚仔呀.

大把人上晒岸, 有錢/多工餘時間/老婆OK...哩D條件好多人都有, 但真係跑得好唔多.

鷄毛在手, 愈刪愈有!
引用:
原帖由 金菇豆腐湯 於 2019-11-7 11:14 PM 發表

都要肯練先得架。
佢年紀200個都未必有

鷄毛在手, 愈刪愈有!
引用:
原帖由 mamaliu2 於 2019-11-7 11:23 PM 發表

佢年紀200個都未必有
咪係。以佢年齡係3小時25分達標波士頓馬拉松,唔簡單的。
佢pb 係3小時13分,用呢個時間應該唔駛抽籤。

其實藝人都係人.
佢有付出,有成績亦是好正常. 不是十分特别

越黎越多有實力跑230內既香港跑手

引用:
原帖由 金菇豆腐湯 於 2019-11-7 11:14 PM 發表

都要肯練先得架。
平均每晚要練15KM。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Chris.yukman 於 2019-11-8 12:35 AM 發表

其實藝人都係人.
佢有付出,有成績亦是好正常. 不是十分特别
同意!任何人付出了才會有好成績,我們應該給他肯定!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 1234QWER 於 2019-11-8 08:26 AM 發表

越黎越多有實力跑230內既香港跑手
香港向來都是有潛力的!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mamaliu2 於 2019-11-7 11:22 PM 發表

坊間大NUMBER練成3~4百KM都係唔快

承認佢很努力練, 付出時間, 及練啱方法.
5張幾啦, 一D都唔易, 你估靚仔呀.

大把人上晒岸, 有錢/多工餘時間/老婆OK...哩D條件好多人都有, 但真係跑得好唔多. ...
完全同意,有錢人很多,但願意堅持、付出努力嘅人實在難得!

回覆 引用 TOP

厲害

回覆 引用 TOP

57 1234
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。