[東歐] 烏克蘭安全問題

烏克蘭安全問題 E-mail 此主題給朋友

本人有意下年去。有冇巴打絲打去過?治安如何呢?

熱賣及精選
好过香港一百倍,至少冇死曱甴

回覆 引用 TOP

啱啱上個月去完我覺得冇乜嘢,安全過俄羅斯

回覆 引用 TOP

我覺得目前安全過香港. in fact 我同意樓上,感覺上好過Moscow

回覆 引用 TOP

Kyiv 獨立廣場小心大熊貓就得。

其他就好多人會叫你捐獻。

喺烏克蘭我戴冷帽,戴面巾四圍去,見到警察都唔驚。

香港真係唔敢咁戴了。

由16年到今年,原來我每年都去過烏克蘭。(包埋烏東同克里米亞)

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 蘇皮蛋撻 於 2019-11-8 09:39 AM 發表

Kyiv 獨立廣場小心大熊貓就得。

其他就好多人會叫你捐獻。
E d 都係錢銀問題,我未見過話大街搶錢咁。講起e d ,布拉格仲狼死

引用:
原帖由 yhakk 於 2019-11-8 09:44 AM 發表

E d 都係錢銀問題,我未見過話大街搶錢咁。講起e d ,布拉格仲狼死
kyiv 我見過跌錢黨,拎卷美金扮執到,遞俾我睇,我頭也不回就唔理即走。

引用:
原帖由 蘇皮蛋撻 於 2019-11-8 09:47 AM 發表

kyiv 我見過跌錢黨,拎卷美金扮執到,遞俾我睇,我頭也不回就唔理即走。
哈哈,其實自己唔貪心就避免好多野

回覆 引用 TOP

小弟今年10月初 去左 烏克蘭 - 利維夫 同 基輔 兩個城市玩, 好安全, 只係要注意基輔 火車站內有小偷出沒, 我同行朋友比小偷開左背包, 唔見左D隨身物品, 好彩銀包/護照放係 另一個袋先無事

引用:
原帖由 tommysow 於 2019-11-8 02:38 PM 發表

小弟今年10月初 去左 烏克蘭 - 利維夫 同 基輔 兩個城市玩, 好安全, 只係要注意基輔 火車站內有小偷出沒, 我同行朋友比小偷開左背包, 唔見左D隨身物品, 好彩銀包/護照放係 另一個袋先無事 ...
師兄你都好豁達, 朋友畀人打開個背囊偷埋嘢 ,你都覺得烏克蘭好安全。

回覆 引用 TOP

其實全世界都有小偷, 只有自己小心保護財物就好

回覆 引用 TOP

我朋友只係唔見左一部用左5年既舊相機, 牙刷, USB 充電線 同後備眼鏡, 不幸之中既大幸

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tommysow 於 2019-11-8 02:38 PM 發表

小弟今年10月初 去左 烏克蘭 - 利維夫 同 基輔 兩個城市玩, 好安全, 只係要注意基輔 火車站內有小偷出沒, 我同行朋友比小偷開左背包, 唔見左D隨身物品, 好彩銀包/護照放係 另一個袋先無事 ...
基輔火車站感覺係有d雜(尤其上一層),我搭過夜火車食完晚飯就開始等,但冇係上層候車室坐,一來好多人冇位坐,二來華人太突出,我一經過就個個望住我,完全見唔到車站有其他華人,最後我坐左係車站另一邊(非正門),嗰度光猛d又有可以坐既地方,攬住手袋上下網打發時間,感覺良好過係上層候車室等

引用:
原帖由 芯雪 於 2019-11-8 03:34 PM 發表

基輔火車站感覺係有d雜(尤其上一層),我搭過夜火車食完晚飯就開始等,但冇係上層候車室坐,一來好多人冇位坐,二來華人太突出,我一經過就個個望住我,完全見唔到車站有其他華人,最後我坐左係車站另一邊(非正門),嗰度光猛d又有可以坐既地方,攬住手袋上下網打發時間,感覺良好過係上層候車室等 ...
果邊真係好小見到華人, 我係烏克蘭玩左6日, 都只係見過唔夠10個華人, 有D當地人仲影我相添

主題標籤 #烏克蘭
 33 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。