[Q&A] 第一代suica

第一代suica E-mail 此主題給朋友

請問第一代suica當年係東京買嘅, 依家係福岡仲用唔用得?! 係咪只到以搭JR?! thanks!

熱賣及精選
我也是用第一代suica,有十幾年了,上星期還在用,全日本都用到。
交通工具包括火車、巴士、電車等,可以拍卡的就可以用,不限jr、私鐵、地鐵
便利店(7-11、Lawson、family mart、daily)、快餐店(吉野家、松屋)就全國99%分店可用。

引用:
原帖由 wahcli 於 2019-11-8 02:55 PM 發表

我也是用第一代suica,有十幾年了,上星期還在用,全日本都用到。
交通工具包括火車、巴士、電車等,可以拍卡的就可以用,不限jr、私鐵、地鐵
便利店(7-11、Lawson、family mart、daily)、快餐店(吉野家、松屋)就全國99%分店可用。 ...
唔該晒ching!

回覆 引用 TOP

福岡都可以的

引用:
原帖由 shinjukuprince 於 2019-11-8 03:16 PM 發表

福岡都可以的
唔該晒!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wahcli 於 2019-11-8 02:55 PM 發表

便利店(7-11、Lawson、family mart、daily)、快餐店(吉野家、松屋)就全國99%分店可用。 ...
請問在車站是否可以買到 ?

引用:
原帖由 askwinglam 於 2019-11-8 04:42 PM 發表

請問在車站是否可以買到 ?
suica是jr東日本產品,只能在jr東日本主要車站買到。
各地的jr主要車站可以買到各間jr公司的ic card,不一定是suica。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wahcli 於 2019-11-8 09:17 PM 發表

suica是jr東日本產品,只能在jr東日本主要車站買到。
各地的jr主要車站可以買到各間jr公司的ic card,不一定是suica。
請問一下,如果到新宿在那裡可以買到suica

引用:
原帖由 askwinglam 於 2019-11-8 09:41 PM 發表

請問一下,如果到新宿在那裡可以買到suica
1. jr新宿車站內賣指定席車票的售票機(一般都有英文)
2. jr新宿車站內的“綠色窗口”(售票處)

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wahcli 於 2019-11-8 09:45 PM 發表

1. jr新宿車站內賣指定席車票的售票機(一般都有英文)
2. jr新宿車站內的“綠色窗口”(售票處)
好的,謝謝🙏🏻

回覆 引用 TOP

特別版應該買唔到了

引用:
原帖由 我有隻Poodle 於 2019-11-8 01:16 PM 發表

請問第一代suica當年係東京買嘅, 依家係福岡仲用唔用得?! 係咪只到以搭JR?! thanks!
十年內charge 1 次就唔會expiry and disable

ps. 我老婆幾年前唔見咗我一張一樣嘅suica😵

---
引用:
原帖由 louiskkchan 於 2019-11-9 12:28 AM 發表

十年內charge 1 次就唔會expiry and disable

ps. 我老婆幾年前唔見咗我一張一樣嘅suica😵
我早4年前2張都用過, 有一張仲有幾百Yen淨。

唔見咗就上網搵下應該有得賣, 我見到炒價好似¥3000都有一張。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 insider9 於 2019-11-8 11:06 PM 發表

特別版應該買唔到了
呢張已經係絕版, 無得賣架啦。
但我見日本D網頁好似有炒價¥3000都買到!
但只係張卡, 裡面係無任何增值, 亦唔知仲用唔用到!

電子Suica卡📲

主題標籤 #東京
 31 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。