• 瀏覽: 1,186
  • 回覆: 14
黑豹列傳為例 :

肥良黑豹, 呀架繪畫, 唔靘, 但故事精彩.

少傑黑豹, 水斌繪畫, 好靚, 但故事令人作嘔.

熱賣及精選
故事重要,如果畫重要過故事,世上就没人看小說了

引用:
原帖由 itemwah2 於 2019-11-9 05:54 PM 發表

咁故事重要就去出小說啦,出咩漫畫?
宜家正正又畫功肉酸故事九流仲有幾本出緊呀!
條女醜但有内涵你點選?
近年有改編名作小說漫畫一樣仆街,葉明發本說英雄誰是英雄照跟小說寫十幾期爛尾玩完,故事好畫功好點解都死?

回覆 引用 TOP

久吾久就有人出帖畫功與故事誰第一同你老母老婆跌落海救邊個先

回覆 引用 TOP

三國誌異冇畫功冇故事米一樣出緊

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 itemwah2 於 2019-11-9 05:54 PM 發表

咁我覺得馬蛇中華英雄畫功值九分,故事值6分,(十分為滿分)風雲畫功7分故事4分,你吾會話以上兩本成功的書故事好過畫功先出到咁耐吖?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Tony19740922 於 2019-11-8 10:08 PM 發表

黑豹列傳為例 :

肥良黑豹, 呀架繪畫, 唔靘, 但故事精彩.

少傑黑豹, 水斌繪畫, 好靚, 但故事令人作嘔.
咁黑豹出到尾近千期,比月巴時期多出幾倍期數,點故事嘔多幾百期?可能就係有的畫功先撐起本書呢?
月巴時期就係有的故事冇畫功先撐起本書呢?

咁阿架D畫功真係幾級跳
去到海虎2我覺得幾靚又有迫力

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 akira006 於 2019-11-9 08:49 PM 發表

咁黑豹出到尾近千期,比月巴時期多出幾倍期數,點故事嘔多幾百期?可能就係有的畫功先撐起本書呢?
月巴時期就係有的故事冇畫功先撐起本書呢?
我就咁睇,月巴時期黑豹畫功麻麻,但故事好,但當時個市ok所以成為經典,而少傑時期畫功亦不算頂級祗係天下都廠式畫功,而故事就相當麻麻,可以keep落去都係因為嗰時個市好,有買書嘅慣性,到最後賺唔到錢先正式完,講賺錢,馬sir點會計唔到!

引用:
原帖由 callee1128 於 2019-11-12 11:38 PM 發表

我就咁睇,月巴時期黑豹畫功麻麻,但故事好,但當時個市ok所以成為經典,而少傑時期畫功亦不算頂級祗係天下都廠式畫功,而故事就相當麻麻,可以keep落去都係因為嗰時個市好,有買書嘅慣性,到最後賺唔到錢先正式完,講賺錢,馬sir點會計唔到! ...
自己揀故事,天下,黑豹自己都好早cut書轉買日漫,黑豹後期重賣得除市道唔太差,重有香港讀者普通要求唔太高(CcTvB劇就知),買開無乜太多選擇繼續,精神寄託!

引用:
原帖由 doctor082003 於 2019-11-13 06:41 AM 發表

自己揀故事,天下,黑豹自己都好早cut書轉買日漫,黑豹後期重賣得除市道唔太差,重有香港讀者普通要求唔太高(CcTvB劇就知),買開無乜太多選擇繼續,精神寄託! ...
無錯,慣性收視

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 doctor082003 於 2019-11-13 06:41 AM 發表

自己揀故事,天下,黑豹自己都好早cut書轉買日漫,黑豹後期重賣得除市道唔太差,重有香港讀者普通要求唔太高(CcTvB劇就知),買開無乜太多選擇繼續,精神寄託! ...
宜家是旦一本都衰過黑豹尾期呀c兄,

引用:
原帖由 akira006 於 2019-11-16 06:04 PM 發表

宜家是旦一本都衰過黑豹尾期呀c兄,
自己無情意結,咁既價錢睇咁既質數書,點解唔睇日漫?

回覆 引用 TOP

頭文字D係好例子,畫功麻麻,但故事好!

回覆 引用 TOP

肥良故仔+構圖
睇畫功就馬+龍

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]