去除樹汁雀屎漬一問

去除樹汁雀屎漬一問 E-mail 此主題給朋友

想請教各位師兄,如何去除樹汁雀屎漬? 最近車身上發現有達唔知雀屎定樹汁漬抹極都抹唔甩

精選汽車
引用:
原帖由 chungexe 於 2019-11-8 11:34 PM 發表

想請教各位師兄,如何去除樹汁雀屎漬? 最近車身上發現有達唔知雀屎定樹汁漬抹極都抹唔甩
附圖

附件

IMG_20191108_221047.jpg(544.36 KB)

2019-11-8 11:37 PM

發現得早可以用洗潔精水噴濕雀屎位,幾分鐘後一抺即清,依家似乎蝕左入去無得救

唔知香港有無得賣

呢支勁掂,但要有水喉射先好用,唔可以比佢干,噴完佢等2分鐘就要射水,即再洗一次車,就無晒黃點。。。干左會有留痕跡!(我揸白色車)

呢 支都可以既,但要出D力水

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mugqq 於 2019-11-8 11:54 PM 發表

發現得早可以用洗潔精水噴濕雀屎位,幾分鐘後一抺即清,依家似乎蝕左入去無得救
洗潔精?你米害人啦

洗潔精功能係???去油
甘臘係???油。。。
你試下用洗潔精洗車。。。洗完抹乾。。一摸鞋十十。豬豬聲。。。。
我就會用洗潔精洗車既,洗晒之前D臘再上新既牌子
去片
https://youtu.be/bFW0FLMy49g
如果作為非專業人仕而你又做得果效果好過佢既先講你意見吧
我用左十年了,我知香港無得賣。。但我.呢度有米得羅。。

用樹汁抹雀屎,幾ok

回覆 引用 TOP

打蠟起走

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 chungexe 於 8-11-2019 11:37 PM 發表

附圖
雀屎有尿酸,因為佢地屎尿同排,如不立即冲水抹掉,就會蝕入漆,跟住有印。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ultra 於 2019-11-9 07:02 AM 發表

洗潔精?你米害人啦

洗潔精功能係???去油
甘臘係???油。。。
你試下用洗潔精洗車。。。洗完抹乾。。一摸鞋十十。豬豬聲。。。。
我就會用洗潔精洗車既,洗晒之前D臘再上新既牌子
去片
https://youtu.be/bFW0FLMy49g
如果作為非專業人仕而你又做得果效果好過佢既先講你意見吧
我用左十年了,我知香港無得賣。。但我.呢度有米得羅。。 ...
你中過雀屎未架?

中左雀屎硬掘掘好似石屎咁拿住車殼, 用蠟根本起唔走雀屎, 我只係叫樓主用洗潔精水噴濕中雀屎嗰範圍, 你又講左去全車用洗潔精水洗車鞋十十, 正一九唔搭八

回覆 引用 TOP

雀屎會拿車漆傷車漆,見到要盡快清

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。