[海外電影] 未來戰士根本就係時間悖論

未來戰士根本就係時間悖論 E-mail 此主題給朋友

1. terminator  1
殺死john老母就冇john,其實唔使穿越時間咁麻煩
因為JOhn老豆係核戰後先出世,未來都係反抗軍既一員

悖論 : . 天網大可以係未來世界殺死kyle rees,何必大費周章去返古代?因為佢係john老豆,冇佢就冇john........

2. terminator 2
劇情上 1997年既核戰被阻止
咁未來既經歷已經唔同晒(原本係97年核戰,2032年john conner (T3透露)死去), 仲係唔係同一個歷史?  
假如97年既核戰被阻止,那麼未來世界既john conner會否受影響?
比如john既死亡時間 (第3集講係2032年)會唔會變改?
如果受影響,仲點樣派人返去以前救細個既自己?

3. skynet究竟係邊個發明?
T1*阿諾舒華) 被派去殺死 Sarah 的機械人 T-800 殘肢,被 Cyberdyne 取得,並發展了晶片,成為日後機器叛變 Skynet
誰是晶片的創造者?是 T2 裏的 Miles?但他只是從 T-800 的殘肢做逆向工程。是 Skynet?可是 Skynet 卻是由 Miles 所開發的晶片為根本所發展出來。雞先蛋先,實在搞不清楚。

總結: 假如天網係未來無傳送阿諾舒華返1984年殺sarah -- >沒有晶片(殘肢逆向工程) —> 沒有 Skynet —> John 沒有派 Kyle 回去保護 Sarah —> Sarah 不會懷有 John

熱賣及精選
del

回覆 引用 TOP

其實T3同T6根本一樣
只係T3死老母T6死仔
其他基本上一樣
占士金馬倫好睇D

引用:
原帖由 馬神個仔 於 2019-11-9 12:07 AM 發表

其實T3同T6根本一樣
只係T3死老母T6死仔
其他基本上一樣
占士金馬倫好睇D
john死左根本舊fans好多都唔會再睇

引用:
原帖由 靜止 於 2019-11-8 11:42 PM 發表

悖論 : . 天網大可以係未來世界殺死kyle rees,何必大費周章去返古代?因為佢係john老豆,冇佢就冇john........

咁未來既經歷已經唔同晒(原本係97年核 ...
做戲啫 咁認真就係一套歷史片或者紀錄片啦

六集戲由唔同導演拍 僑咁架啦

況且最重要係 占士話左第六集先係第二集嘅續集

三四五集係平行時空嘅故事

引用:
原帖由 靜止 於 2019-11-8 11:42 PM 發表

咁未來既經歷已經唔同晒(原本係97年核 ...
其實你有無睇過?你翻煲完UHD或BD再嚟過。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 samo811 於 2019-11-9 04:08 PM 發表

三四五集係平行時空嘅故事 ...
你諗下,terminator 2 阻止左核戰
即係冇skynet,冇時光機,jphn connor冇成為人類反抗軍領導,
咁又點解釋 阿諾舒華(未來戰士)既存在?

引用:
原帖由 samo811 於 2019-11-9 04:08 PM 發表

三四五集係平行時空嘅故事 ...
第6集唔會睇, 都痴撚線,靈魂人物john connor竟然要死,未來領袖由男人變一個死墨西哥女人
痴線,係fans更加唔睇,接受唔到

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 靜止 於 2019-11-9 05:10 PM 發表

即係冇skynet,冇時光機,jphn connor冇成為人類反抗軍領導,
啱吖,根本為錢而拍,另外如果末來機械人發展到咁勁,人類死哂啦!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 靜止 於 2019-11-9 05:10 PM 發表

未來戰士既然用得線性時空
天網點解係第一集要派T-800回到過去殺反抗軍領袖之母
為左阻止未來反抗軍領袖誕生
只要成功殺左SARAH,未來個世界JOHN會馬上消失
呢個就係電影回到未來,只要係線性時空之旅,大家都係咁玩法
第二集確定天網被毀滅,未來天網唔會再有,呢個故事就應該結束
完全冇再拍落去必要
其實第二集可以編得更加好
理論上,阿諾被改寫程式後返去保護JOHN
JOHN兩母子要求阿諾幫忙去毀滅天網源頭
阿諾應該就要警告佢地,一旦天網唔出現,JOHN亦都會唔存在
冇天網JOHN唔需要做反抗軍領袖,自然就唔會派老豆返去救老母再生佢
係阿諾最後跳落去高溫熔解,理論上,JOHN馬上跟住消失

第3~5集就因為天網始終冇徹底消滅,一直有在研發,所以JOHN同樣一直存在
嚴格黎講,第三到第五集就算幾差都好,故事本身係接得到第二集
仲可以幫第2集合理解釋,唔係毀左天網咩?點解JOHN仲可以存在?
金馬倫自己拎返黎製作否定3~5
佢自己呢部第6集反而完全接唔到第2集,根本講唔通
除非完全刪除SARAH母子同阿諾戲份
重啟話未來又有個新人工智慧"軍團"主宰世界
再有新反抗軍出現
可惜金馬倫唔敢冒咁大風險,全部新人新故事演出
格梗編個情節,仲有個T-800係1998年出現殺JOHN
呢段明顯為左鋪排俾兩個老人出場,吸引觀眾入場懷舊

最鍾意end game嘅其中一段

“If you travel to the past, that past becomes your future, and your former present becomes the past, which can’t now be changed by your new future.”

引用:
原帖由 daimonster 於 2019-11-11 10:56 AM 發表

最鍾意end game嘅其中一段

“If you travel to the past, that past becomes your future, and your former present becomes the past, which can’t now be changed by your new future.” ...
照咁既設定, T1 的john更加唔可能派佢老豆去, 因為一有乜野"郁動", 佢自己既宇宙可能唔存在

fans 特色 :
1) 永遠向前看 , 有理想,  目光非常長遠
2) 所有講過某台 負面的都是'x手
3) 所有同意了某台 負面的post都是 x手 的friend
4) 人地講 a 台,  佢地一定講 b 台點點點 喇 , 扯開話題

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 boyboy168168 於 2019-11-11 12:06 PM 發表

照咁既設定, T1 的john更加唔可能派佢老豆去, 因為一有乜野"郁動", 佢自己既宇宙可能唔存在
T1唔派老豆去搞老母,邊有可能有john出現?

引用:
原帖由 kirklam 於 2019-11-11 12:17 PM 發表

T1唔派老豆去搞老母,邊有可能有john出現?
改變未來是否代表線性宇宙? (即係back to the future 前設)
雞先定蛋先? 我真係諗到頭都爆

正如Avengers 4 ending 究竟Captain 決定留o係過去的世界, 究竟是本身宇宙係咁定係原本唔係? 我又係諗到頭都爆

fans 特色 :
1) 永遠向前看 , 有理想,  目光非常長遠
2) 所有講過某台 負面的都是'x手
3) 所有同意了某台 負面的post都是 x手 的friend
4) 人地講 a 台,  佢地一定講 b 台點點點 喇 , 扯開話題

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 sclee1209 於 2019-11-11 10:52 AM 發表

未來戰士既然用得線性時空
天網點解係第一集要派T-800回到過去殺反抗軍領袖之母
為左阻止未來反抗軍領袖誕生
只要成功殺左SARAH,未來個世界JOHN會馬上消失
呢個就係電影回到未來,只要係線性時空之旅,大家都係咁玩法
第二集確定天網被毀滅,未來天網唔會再有,呢個故事就應該結束
完全冇再拍落去必要
其實第二集可以編得更加好
理論上,阿諾被改寫程式後返去保護JOHN
JOHN ...
E個真  3-5 差都仲可以講到叫連住2  但6真係唔知想點

28 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。