列印

請問養水期間需要換水嗎?

請問養水期間需要換水嗎? E-mail 此主題給朋友

定係一路等到去生澡類出黎? 然後又點呢?
thxxx

熱賣及精選
引用:
原帖由 波羅釘 於 2019-11-9 12:44 AM 發表
thxxx
即係你想點

回覆 引用 TOP

我新開缸, 所有嘢砌好曬尋日第一日開始養水。

你喜歡, 屎忽痕冇嘢做咪換下, 當練習

回覆 引用 TOP

新手情急求知,為何不認真作答?
同好者不是應該互相交流?

寧願沒擁抱
共你可到老
任由妳
來去自如
在我心底仍愛慕
如若踫到
他比我好
只望停在遠處
祝君安好
雖不可親口細訴
引用:
原帖由 管中原 於 2019-11-9 09:31 PM 發表
你是新來的
老屎忽不答
或者咁問
新手養鼠

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 管中原 於 2019-11-9 09:31 PM 發表
唔緊要C兄,呢個app好多呢啲人,問咩問題都會有呢啲答案走出嚟

論壇老屎忽 , 唔答入黎食花生 , 嗯 , 好睇

回覆 引用 TOP

正常就咁養水好難出青苔,除非你光合作用好犀利,水溫好,水中有機物過盛同長時間開燈。
或者先放幾條魚仔入去開缸建立好過硝化菌系統先。等1~2星期後換3分1水,之後先入魚。
假如1~2星期後,啲開缸魚冇問題水又清的話,唔使換都可以

回覆 引用 TOP

你鍾咩咪換

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 波羅釘 於 2019-11-9 12:44 AM 發表
thxxx
等佢生藻再放入 福壽螺
福壽螺食曬d藻跟住屙屎
咁嗰啲水就會慢慢清
再之後……………………

回覆 引用 TOP

引用:
你樓上只得4個帖, 排除樓主那兩個, 剩下的是一個盲的, 一個開眼的, 盲的都是問問題, 應該是我對號入座吧!

開缸養水, 個缸乜魚都冇, 基本上水可換可不換, 請問這樣的情況怎樣認真回答呢?!

答問題不可以以輕鬆的方式來答, 一定要以嚴肅的方式來答?

回覆 引用 TOP

唔駛換, 除非跌隻野落去

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 波羅釘 於 2019-11-9 11:34 PM 發表

唔緊要C兄,呢個app好多呢啲人,問咩問題都會有呢啲答案走出嚟
伸手牌不是老馮的, 問完一定要答標準答案的, 不准吹水、講笑,你哋自己答返自己好了

引用:
原帖由 湊熱鬧的人 於 2019-11-10 10:50 AM 發表

伸手牌不是老馮的, 問完一定要答標準答案的, 不准吹水、講笑,你哋自己答返自己好了
你有冇睇清楚我講咩? 我咪話咗唔緊要囉, 唔好衝出嚟柒

54 1234
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]