列印

以前譚詠麟每半年就出一隻碟

以前譚詠麟每半年就出一隻碟 E-mail 此主題給朋友

至88-89先減產 計埋精選 差不多廿幾三十隻

熱賣及精選
香港在80至90年代,還未有互聯網時,聽流行曲是其中一樣最大的消閒娛樂,一個歌手衹要稍有知名度,一年出兩張碟是不出奇的,賣數萬張基本上無問題,在80年代像譚詠麟這種天皇級數的甚至可以賣二,三十萬張,就算出精選碟也會有一定的銷量

八十年代一線歌手都係半年至大半年出一隻碟。

以前冇咁多娛樂,加上以前啲碟啲歌好聽,所以一線歌手幾時出碟係好多人留意,當年啲人關注譚詠麟新碟幾時出,就好似而家啲人關注復仇者聯盟新一集幾時上。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 空中飛 於 2019-11-10 01:38 AM 發表
係四個月出一隻,一年出三隻,包括一隻國語 / 日文 / 韓文及Remix細碟,好多歌迷包括我會去信和地牢,舊荷里活等貨到,亦都引起譚張歌迷鬥爭、例如倫伯駕車廣播道比人畫花、哥哥比倫迷柴台,不過第一代應該係1960S芳芳寶珠。

回覆 引用 TOP

80年代,譚詠麟全新大碟約半年出一隻,如果計埋……演唱會現場大碟、Remix大碟、精選、國語及日文大碟……有時一年出三四隻碟。

回覆 引用 TOP

垃圾歌手

唔到絕境,你唔會積極奮鬥,所以先設想已到絕境!
唔到死前,你唔會馬上行動,所以先設想已到死期!
成功失敗,不完全由自己決定,但你可以行動,去改運變命!
引用:
原帖由 $navyseals 於 2019-11-10 12:55 PM 發表
垃圾歌手
人地係80年代唱片銷量最高嘅歌星。
只係一句垃圾,點樣垃圾法都要講下 ? 呢到係華語歌版,俾啲質素回帖啦 ! 

譚詠麟當年係勁就係勁……事實就係事實!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 一風堂 於 2019-11-10 04:35 PM 發表
譚詠麟當年係勁就係勁……事實就係事實!
佢當時嘅成就,認受性,至今都無人能及

呢啲嘢,唔係一句垃圾就可以推翻嘅⋯

以前等啲當紅歌手出碟頸都長,多過半年算耐喇

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 空中飛 於 2019-11-10 01:38 AM 發表
仲以為一年四次,原來半年一次這麼少,
但幾個人單位來計,一年兩次都算多,因為每個cd有十首,而唔係兩三首。
計埋有20首,一年得12個月,要每半個月唱一首,先唱得晒。

其實點解唔出兩3首的cd?是不是唔夠十首環保?
然後內裏有十種閃卡,至少買十個cd,都未必集得齊/

但其實買多咗,可以再轉售,就好似,現在旺角有些cd鋪,
根本係做舊cd轉售生意,唱片公司係無收益

😀🤣😅😍😆😂🤣🥰😍

個人簽名: [size=0.63]黃金工程
引用:
原帖由 黃金工程 於 2019-11-10 08:50 PM 發表

仲以為一年四次,原來半年一次這麼少,
但幾個人單位來計,一年兩次都算多,因為每個cd有十首,而唔係兩三首。
計埋有20首,一年得12個月,要每半個月唱一首,先唱得晒。

其實點解唔出兩3首的cd?是不是唔夠十首環保?
然後內裏有十種閃卡,至少買十個cd,都未必集得齊/

但其實買多咗,可以再轉售,就好似,現在旺角有些cd鋪,
根本係做舊cd轉售生意,唱片公司係無收益 ...
以前呀倫D歌出十隻十隻刀 係主打歌泥架

引用:
淪為魯殊…………遺……

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Wilsonnkl 於 2019-11-10 01:48 PM 發表

人地係80年代唱片銷量最高嘅歌星。
只係一句垃圾,點樣垃圾法都要講下 ? 呢到係華語歌版,俾啲質素回帖啦 !  
咁佢近年D碟垃圾係事實,唔似得張學友咁隻隻碟都保持到水準。

主題標籤 #譚詠麟
 36 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]