• 瀏覽: 14,334
  • 回覆: 210
  • 追帖: 1
導演: 楊文軍
編劇:雪滿梁園
類型:愛情/古裝
首播:2019-11-12
集數:60集
播放平台:優酷

簡解:南齊皇太子蕭定權少年喪母喪妹不與父親親近,早年的經歷讓他對親情極度渴望,總是想竭力留住身邊僅有的親人。對於父親,蕭定權又敬愛又畏懼,既期望獲得父親的肯定,又害怕面對希望落空時的窘境。而齊王及其岳父中書令李柏舟屢屢製造禍端,不但迫害了蕭定權身邊僅有的珍視之人,還令蕭定權與父親間的隔閡日漸加深。太子老師盧世瑜曾希望清流陸英接替自己成為太子堅實後盾,沒想到陰差陽錯讓陸英之女陸文昔與太子偶遇相知,進而暗許終身。親近之人相繼被害後,深受盧世瑜儒家思想薰陶的蕭定權,堅定地以家國天下的君子準則和小人陰謀做鬥爭。而陸文昔在父兄遭難後化身東府女官默默守護在蕭定權身邊,先後幫助他解決了軍馬案、童謠案,最終使父兄的冤屈得以昭雪,奸佞巨蠹得以伏法。蕭定權和陸文昔也在互相配合間情感不斷加深。兩個小怯而大勇的人不畏艱險不畏犧牲,為了社稷的安寧相持相伴。

預告:
https://youtu.be/2SlcgyhAvjs

主題曲:周深-願得一心人
https://youtu.be/TF0etCqMTG8

人物關係圖

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
造型唔靚

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 erikwong 於 2019-11-12 07:34 AM 發表

造型唔靚
造型係我地香港張叔平團隊,佢有d細節位都仲係做得好好。

話說今年李一桐真係覇屏,除咗隔離播緊嗰套海棠,嚟緊仲有套《劍王朝》排緊期上。

回覆 引用 TOP

羅晉終於唔係拍唐嫣了

回覆 引用 TOP

李一桐需然好演技  但應該吾會太好睇  未必會追  先觀望一下

回覆 引用 TOP

睇完5集,女主終於出場,李一桐個妝真係清淡,聽講原著係BE, 連MV剪輯都係BE 款,好驚睇完會傷心呀。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kanyuetat 於 2019-11-12 03:33 PM 發表

李一桐需然好演技  但應該吾會太好睇  未必會追  先觀望一下
除咗李一桐,有好多老戲骨的,要睇你鐘意咩類型劇,故事主線應該係宮斗權某類,女主阿寶係幫皇太子破咗幾單大案,所以都有懸疑成份,頭5集己經舖墊交代咗唔少背景。如果覺得《知否》呢類種田文可以接受,呢套都可以一看。希望佢唔好似天盛長歌咁爛尾。天盛我係試咗兩次都要棄劇。

引用:
原帖由 cremedecacao 於 2019-11-12 04:49 PM 發表

睇完5集,女主終於出場,李一桐個妝真係清淡,聽講原著係BE, 連MV剪輯都係BE 款,好驚睇完會傷心呀。
睇上面簡介有機是HE

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cremedecacao 於 2019-11-12 04:59 PM 發表

除咗李一桐,有好多老戲骨的,要睇你鐘意咩類型劇,故事主線應該係宮斗權某類,女主阿寶係幫皇太子破咗幾單大案,所以都有懸疑成份,頭5集己經舖墊交代咗唔少背景。如果覺得《知否》呢類種田文可以接受,呢套都可以一看。希望佢唔好似天盛長歌咁爛尾。天盛我係試咗兩次都要棄劇。 ...
天盛,我頂唔順女主,跳咗車

引用:
原帖由 cremedecacao 於 2019-11-12 04:59 PM 發表

除咗李一桐,有好多老戲骨的,要睇你鐘意咩類型劇,故事主線應該係宮斗權某類,女主阿寶係幫皇太子破咗幾單大案,所以都有懸疑成份,頭5集己經舖墊交代咗唔少背景。如果覺得《知否》呢類種田文可以接受,呢套都可以一看。希望佢唔好似天盛長歌咁爛尾。天盛我係試咗兩次都要棄劇。 ...
知否真系吾系人人岩睇   至少我喜歡會比4/5 星的分  天盛 是人人都演技很好  就是拍吾出好睇既劇味浪費左   天盛我是睇晒的

但依套系楊文軍拍  之前睇過佢拍的扶瑤  真系吾太好

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 LouisaYiu 於 2019-11-12 05:08 PM 發表

天盛,我頂唔順女主,跳咗車
倪妮需然吾系一眼睇落系靚果種   但演技是好的(我覺得)

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kanyuetat 於 2019-11-12 05:15 PM 發表

倪妮需然吾系一眼睇落系靚果種   但演技是好的(我覺得)
我都讚同,話晒都謀女郎出身,天盛有陳坤,但我都係頂唔順個節奏。

引用:
原帖由 kanyuetat 於 2019-11-12 05:12 PM 發表

知否真系吾系人人岩睇   至少我喜歡會比4/5 星的分  天盛 是人人都演技很好  就是拍吾出好睇既劇味浪費左   天盛我是睇晒的

但依套系楊文軍拍  之前睇過佢拍的扶瑤  真系吾太好 ...
扶搖我都係棄劇的。

引用:
原帖由 LouisaYiu 於 2019-11-12 05:06 PM 發表

睇上面簡介有機是HE
皇太子同女官⋯有d難度

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]